Om arbetet

Utvecklingsprojekt av Swedish EdTech Industry

Under våren 2019 genomför Swedish Edtech Industry ett arbete kring kvalitet och lärresurser för att utreda och utveckla en resurs för att möta behovet av att lärare och beställare ska ha tillräckligt med information och kompetens att värdera och välja (digitala) lärresurser som stödjer planering och genomförande av undervisning. Digitala lärresurser omfattar både digitala läromedel, digitala lärresurser och verktyg. Arbetet har tagit sin utgångspunkt i aktuell forskning och skett med inbjudna aktörer som Skolverket, Läromedelsföretagen, lärarförbund och SKL. Forskare, UX-designers, lärare, läromedelsproducenter och IT-strateger har deltagit i workshops. Det här är ett första utkast till en sådan resurs, som fortsatt kommer att samverkas och bearbetas under våren och hösten. Detta utkast är en "Dummy". Dvs att inga hänsyn tagits till användarvänlighet, design eller liknande. Dummyn syftar till att samla allt på ett ställa för att kunna ge en överblick över materialet.


Bakgrund

Under arbetet med handlingsplanen för skolväsendets digitalisering har behov av ett stöd för lärare och beställare att välja och utvärdera digitala lärresurser blivit tydligt. Ett seminarie där kvalitet och lärresurser undersöktes visade på en samsyn, från både myndigheter, forskare, lärarförbund och branschen: Det går inte att “kvalitetsstämpla” enskilda tjänster och produkter då begreppet lärresurser omfattar så många olika tjänster och verktyg. Behovet är snarare att lärare och beställare ska ha tillräckligt med information och kompetens att värdera och välja (digitala) lärresurser som stödjer planering och genomförande av undervisningen. Arbetet skall harmoniera med Skolverkets pågående arbete med stöd och främjande och avgränsas däremot. Två fokusområden för arbetet är Funktionalitet-värden och kvalitet och Planering och genomförande av undervisning.


Mål och syften

Projektets övergripande mål och syfte handlar om att lärare och beställare ska ha tillräckligt med information och kompetens att värdera och välja (digitala) lärresurser som stödjer planering och genomförande av undervisningen. I tillägg är ambitionen att den kunskap och de resurser som genereras genom projektet ska kunna bidra till utvecklingen av kvalitativa lärresurser, och att vi genom den kartläggning som görs inom ramen av projektet ska kunna nå nationell samsyn kring definitioner för kvalitet kopplat till digitala lärresurser.


Kontakt

För mer information, kontakta:

  • Jannie Jeppesen, VD Swedish EdTech Industry

jannie@swedishedtechindustry


Sammanfattning av Workshop 1 och 2 kring "Funktionalitet och Planering" och "Genomförande av undervisning med digitala lärresurser"

Sammantställning Kvalitet i lärresuser Remissrunda 1