Forskning

Detta är ett "Work in progress" och inte på något sätt en komplett sammanställning över forskning kopplat till digitalisering och skola. På Skolverkets hemsida finns en sektion som behandlar just detta ämne där den nyfikne kan läsa vidare: Skolverket/Forskning/Digitalisering

Digitalisering ett förändringsprojekt

Digitalisering är inte i första hand en fråga om teknik, utan ett förändringsprojekt. Det betyder att en ledare (rektor) inte bör lägga över ansvaret på digitaliseringsprocessen på någon annan i organisationen.

Läs mer:

Att förändra skolan med teknik

Digital läsning

Digital läsning kan delas upp i två olika kategorier:

  • Traditionell läsning på skärm
  • Digital (multimodal) läsning

Digitala texter i skolan är en realitet. Studier visar på att det har betydelse hur lärare stöttar eleverna vid digital läsning, till exempel genom att lära ut självreglerande aktiviteter som att lyfta blicken eller anteckna ord. Enligt studier så är det också en fördel för läsförståelsen om källorna skiljer sig åt visuellt och taktilt. Andra studier visar på vikten av att lära ut strategier kopplade till just digital (mutlimodal) läsning.

Fem bärande förmågor identifierades:

  • Traditionell skriftspråklig förmåga
  • Multimodal literacy
  • Navigation
  • IT kunskaper
  • Informationskompetens

Läs mer:

Tryckta texter ger bättre läsförståelse

Det digitala läsandet - Begrepp, processer och resultat


STL - Skriva sig till läsning

Forskarna är noga med att betona att enbart ett införande av IKT, dvs. en reform som inte kombineras med en samtidig pedagogisk systematisk tanke, inte räcker. Däremot ger användningen av en specifik metod, här STL – en starkt stöttande skrivpedagogik i formativt syfte – i kombination med införandet/användandet av ett informationsteknologiskt redskap (t.ex. webbaserade plattformar för diskussion och/eller respons via dator eller surfplatta) positiva effekter.

Läs mer:

Improving literacy skills through learning reading by writing: The iWTR method presented and tested


Planering och genomförande av undervisningen

Digital teknik förändrar lärares undervisningspraktik. Med stöd i digital teknik skapar lärare nya lärsituationer över nationsgränserna som ger upphov till nya aktiviteter, situationer och möten. Det krävs dock omfattande arbetsinsatser och praktiskt experimenterande över tid för att utveckla nya arbetssätt som upplevdes som meningsfulla i kontexten. Eleverna samarbetar i högre grad med sina klasskamrater i den digitala lärprocessen, de utforskar olika semiotiska resurser och testar ut nya aktiviteter i ett konstant flöde. Det finns dock ett glapp mellan hur eleverna arbetar under lärprocessen och vad som sedan sker i den formella bedömningsprocessen. Ofta testas eleverna individuellt med mer traditionella kunskapsrepresentationer (te.x. prov eller skriva uppsats). Studier visar att form och innehåll påverkar varandra, därför har det betydelse på vilket sätt eleverna får möjlighet att visa sina kunskaper, och att det linjerar med hur de har fått möjlighet att bearbeta innehållet.

Läs mer:

Digital didaktisk design - Att utveckla undervisningspraktiken i och för en digitaliserad skola

Didaktisk design med digitala resurser - En studie i kunskapsrepresentationer i en digitaliserad skola


Mobiler och andra disktraktioner

Forskning pekar på att mobiltelefoner kan vara både störande och användbara i skolarbetet. Elever upplever att mobiler kan vara störande, men de använder dem ändå för lärande. Det finns ett behov av att vara mer ansvarsfull i användning av telefonerna och skolan kan bli bättre på att stötta dem i det genom att inkludera mobiltelefonerna mer i skolarbetet. Elever använder intuitivt en blandning av mobiltelefoner och laptops för lärande, framför allt hemma. Elever i studien beskriver skolans användning av digital teknik för lärande som företrädesvis lärarstyrd, och ofta implementerad utan hänsyn tagen till elevernas sätt att använda digitala verktyg. Lärare och elever förhandlar kontinuerligt om vilken användning som är acceptabel, om användningen stör eller inte stör. Kompletterar och stödjer mobiltelefonen den pågående undervisningen tolererar lärare ofta att eleverna använder sina mobiltelefoner i skolan.

Students' voices about information and communication technology in upper secondary schools

Mobile phones in school: from disturbing objects to infrastructure för learning.