Möjligheter och utmaningar

Bild av Erik Schepers @Flickr

Diskussionsexempel FÖRSKOLA

Vad innebär det när högläsning sker analogt respektive digitalt i förskolan? Hur påverkar det barnens fokus när alla kan följa med och se bilderna på stor skärm, jämfört med när bara de som sitter närmast kan se? Vilka möjligheter ger det att fysiskt interagera med innehållet när du har det framför dig på stor skärm? Flyttar interaktiva, digitala böcker fokus från handlingen till formen och funktionen, eller tillförs en ny dimension till läsningen?



Diskussionsexempel GRUNDSKOLA

Finns det för- och nackdelar med att använda digitalt respektive analogt läromedel i matematik? Gör den direkta återkopplingen som elever får i ett digitalt läromedel huruvida de har gjort rätt eller fel att många försöker fler gånger trots att de misslyckas? Finns det en problematik i att det ibland bara är enbart ett rätt svar som funkar, när man ska lösa matematiska problem digitalt, när den analoga boken ger utrymme för valfria strategier vid problemlösning?


Diskussionsexmpel GYMNASIET

Hur påverkas elevernas djupinlärning när informationen de har tillgång till är digital? Samtidigt som tillgången till information och källor underlättar för många, finns det en utmaning i att säkerställa att källorna är trovärdiga, och att eleverna behandlar informationen på ett sådant sätt att den omvandlas till kunskap. Vilka strategier och metoder behöver vi utveckla för att säkerställa djupinlärning i ett digitalt samhälle som präglas av att information är flyktig och föränderlig?

Har du exempel på frågeställningar kopplat till möjligheter och utmaningar med digital undervisning? Dela gärna med dig genom formuläret nedan: