Midnattsorkestern

Midnattsorkestern såg först nattens ljus 2009 i Göteborg.

Den sattes samman av David Löfberg som skrivit musik och text för en drömbesättning bestående av sångerskan Elina Ryd, stråkkvartett (Malvakvartetten), gitarr, dragspel och kontrabas. Det ganska genomgående temat av finstämt vemod och nattstämning i musik och texter gav snart orkestern dess namn.

Musiken är genreöverskridande, närmast en sorts kammarmusik som angränsar till visa och chanson. Sång och text är centralt men samtidigt ges det instrumentala stor plats i arrangemangen med blinkningar till tango, jazz mm, också med utgångspunkt i musikernas olika bakgrund. I fokus står melodierna.

Under åren har orkestern gjort ett hundratal framträdanden i en mängd olika sammanhang (se framträdandehistorik) och fått fin respons från en stor och bred publik.

Hösten 2014 släppte Midnattsorkestern fullängdsalbumet "Över stadens tak - sånger av David Löfberg" på bolaget Kakafon. Skivan fick ett mycket fint mottagande i pressen och har spelats talrikt i radio.

29 september 2023 släpptes skivan Yllefilt på vinyl och digitalt, också på Kakafon, med releasekonsert 7e oktober på Aftonstjärnan i Göteborg. Skivan vann nyligen Manifestpris i kategorin "Årets visa", Manifestgalan 2024 med följande motivering: ”För sina självklara melodier och lekfulla texter, inramade av ett musikaliskt följsamt komp med blinkningar till bland annat Taube, klezmer och jazz. Precis som titeln antyder, en skiva som sluter sig varmt kring lyssnaren och får den att drömma sig bort till öst, väst och ända ut i kosmos.” Vi tackar och bockar!

Här är en sammanställning av olika länkar/alternativ för köp och/eller lyssning av våra album i digital form. Vinylskivan kostar 250:- + frakt och beställs via Bandcamp.com, se länk nedan:

Recension i Lira Musikmagasin av Timo Kangas, 24 nov 2023:

"Nattlig värme

Midnattsorkestern, Yllefilt

Yllefilt är en i sanning värmande sak, mitt i sin melankoliska moodboard. Vi får sju nyskrivna sånger av David Löfberg, som även trakterar dragspel på skivan. Yllefilt är också den första skivan från Göteborgsbandet Midnattsorkestern sedan Över stadens tak, för hela nio år sedan. 

Att Löfberg kallar sitt projekt just Midnattsorkestern ter sig fullkomligt naturligt när du väl hör musiken. Lyssnaren vaggas in i vemod medelst nattligt drömska stämningar. Sångerskan Elina Ryd backas upp av en stråkkvartett med två fioler, viola och cello, Löfbergs mörklila dragspel, Gustav Jullanders gitarr och Johan Bengtssons kontrabas i en musik som förenar jazz, nordisk visa, kabaret, klassiskt och influenser från rysk musik. Väldigt fina vaggvisor för vuxna.

Ni kanske misstänker att musiken är akustisk i anslaget, och det stämmer bra. Detta är en blåtonat nokturn musik, stillsamt återhållen, och beströdd med textmässiga bilder av stjärnor, månar, tåg, skogar och rymdhunden Lajka högt däruppe. Titelspåret Yllefilt förekommer även i illustrerad form i en bilderbok av David Löfberg, som släpps i samma veva. En bilderbok som rymmer de stämningsfulla omslagsbilderna till föreliggande skiva.   

Rosorna dansar på taken i natt, så heter en betagande bit. Midnatt råder, och Midnattsorkestern följer samtliga dess råd. Har du tid och pengar så köper du dess Yllefilt."

David Löfberg tilldelas ett av SKAP:s priser 2023 med följande motivering:

"Med ena foten i svala, urbana dragspelsvisor och den andra i kammarmusik står David Löfberg stadigt i sitt eget skapande. Till Midnattsorkestern har han komponerat ett flertal album som alla bidragit till att återupprätta dragspelets status på den svenska musikscenen. En mångsidig, kreativ kraft vars bredd och djup imponerar."


Midnattsorkestern har tidvis fått stöd som fri musikgrupp från Statens Kulturråd. 

"Gilla" oss gärna på Facebook för kontinuerlig information och inbjudan till olika evenemang!

Se gärna pressarkivet för att läsa skiv- och konsertrecensioner!

Midnattsorkestern består av åtta musiker:

Elina Ryd - sång

Linnea Viklund - violin

Knapp Brita Pettersson - violin

Maria Jonsson - viola

Stina Larsdotter - cello

Gustav Jullander - gitarr

Johan Bengtsson - bas

David Löfberg - musik, texter, arrangemang samt dragspel