David Löfberg - hemsida

Hej och välkommen till David Löfbergs hemsida! 

Här presenterar jag mina verksamheter som tonsättare, musiker och konstnär

Tryck på de tre strecken uppe till vänster för att se sidofält och navigera på sidan. Man kan också trycka på länkande ord i den här texten.

Min egen musik och text har jag på senare år främst framfört med min ensemble Midnattsorkestern där jag också spelar dragspel. Den består av åtta musiker, bl.a. sångerskan Elina Ryd och stråkmusiker ur Malvakvartetten och har funnits sedan 2009 med främst återkommande sommarturnéer. 2014 kom CD-skivan "Över stadens tak" på bolaget Kakafon.

Hösten 2023 släppte vi skivan "Yllefilt" (också Kakafon) digitalt och på vinyl och 7/10 hade vi releasekonsert på Aftonstjärnan, Lindholmen, Göteborg. 

Skivan är bl.a. recenserad i Lira och finns med på deras lista över "Skivorna som gjorde Lira-året 2023".  Den vann nyligen priset som "Årets visa", Manifestgalan 2024, med följande motivering: ”För sina självklara melodier och lekfulla texter, inramade av ett musikaliskt följsamt komp med blinkningar till bland annat Taube, klezmer och jazz. Precis som titeln antyder, en skiva som sluter sig varmt kring lyssnaren och får den att drömma sig bort till öst, väst och ända ut i kosmos.”


Här är en sammanställning av olika länkar/alternativ för köp och/eller lyssning av dessa båda album i digital form. Vinylskivan kostar 250:- + frakt och beställs via Bandcamp.com.

Hösten 2023 mottog jag SKAPs pris med följande motivering:

"Med ena foten i svala, urbana dragspelsvisor och den andra i kammarmusik står David Löfberg stadigt i sitt eget skapande. Till Midnattsorkestern har han komponerat ett flertal album som alla bidragit till att återupprätta dragspelets status på den svenska musikscenen. En mångsidig, kreativ kraft vars bredd och djup imponerar."

Skap-pris 2023

Pris, "Årets visa", Manifestgalan 2024

I mina vokala kompositioner arbetar jag gärna med musik, text och arrangemang som en helhet. Melodiidén är ofta grunden. Dess stämning speglas och förstärks av texten. Texten kommenteras i sin tur av arrangemanget. Det mesta jag skriver kan knytas till en viss bildvärld, vissa återkommande natt- och stämningslandskap. En ambition och pågående projekt är att också på olika sätt gestalta detta i konkreta bilder. Även i min helt instrumentala musik är melodi och stämning bärande element. I ett avsnitt av Sångarpodden från Mars 2024 samtalar jag med Chris Bendz om bl.a. dessa saker (kan även höras här, där samt där poddar finns).

Den aktuella skivan Yllefilt har också ett parallellt bildprojekt där jag illustrerat titelspåret på skivan i akvarellteckningar. Det är härifrån som omslagsbilderna till skivan och bilden högst upp på denna sida är hämtade. Det är tänkt att bli en bilderbok. De åtta bilduppslagen finns också överförda till filtar som ställdes ut för första gången på Teater Aftonstjärnan i samband med releasekonserten 7e oktober och nu finns tillgängliga för utställning.

2018 startade jag den instrumentala gruppen David Löfbergs Oktett som jag gjort en sommarturné med, skrivit mycket för och planerar kommande inspelningar med. 


Jag är även pianist med förkärlek för äldre jazz, evergreens, swing. 

Bl.a. spelar jag i det vänsterfeministiska swingbandet Cats & Dinosaurs och tidigare i exoticabandet Ixtahuele med vilka jag turnerat internationellt (Europa, USA) och spelat in flera skivor.

Jag har uppträtt som ackompanjatör tillsammans med vokalister, inte minst på Göteborgs många träffpunkter för äldre, samt framträtt mycket som solopianist i bl.a. pianobar och cafésammanhang, tex på Blå tåget mellan Göteborg och Stockholm. Jag har flera gånger spelat piano till stumfilm, bl.a. hos filmstudioföreningar i Stenungsund och Alingsås samt på Aftonstjärnan i Göteborg.  Så här skrev filmstudion Segelduken i Stenungsund efter framträdande där i februari-24: 

”Vilken succé för stumfilmen!

Vi kanske borde köra stumfilm hela hösten med tanke på att Buster Keatons exakt hundra år gamla film film ”Fart, flickor och faror” fick hela 4,6 i medelbetyg. Visst var filmen bra, men i ärlighetens namn var det nog många som var allra mest imponerade av pianisten David Löfbergs imponerande improvisationer.”


Jag spelar ibland också olika instrument tillsammans med mig själv, se klipp här.

Annan verksamhet är diverse konstprojekt bl.a. insekter i blandteknik (utställda i bl.a. Stenungsunds konsthall) och spårvagnsinspirerad konst med återvinningsfilosofi, tex spårvagnar av aluminiumburkar och landshövdingehus av mjölkpaket.

Min utställning Kortedalahäst, med en spårvagnsinspirerad dalahäst i centrum, pågick under våren 2021 i Kortedala biblioteks skyltfönster på Kortedala torg i Kulturhuset Bergsjöns regi.

Jag är sedan några år även aktiv i Kulturföreningen Aftonstjärnan där jag främst arrangerat de återkommande musikaftnarna på onsdagkvällar, bokat och presenterat olika musikakter på kaféscenen i den anrika teatern/bion på Lindholmen.