David Löfberg - hemsida

Hej och välkommen till David Löfbergs hemsida! 

Här presenterar jag mina verksamheter som tonsättare, musiker och konstnär

Tryck på de tre strecken uppe till vänster för att se sidofält och navigera på sidan. Man kan också trycka på länkande ord i den här texten.

Min egen musik och text har jag på senare år främst framfört med min ensemble Midnattsorkestern där jag också spelar dragspel. Den består av åtta musiker, bl.a. sångerskan Elina Ryd, och har funnits sedan 2009 med främst återkommande sommarturnéer. 2014 släppte vi skivan "Över stadens tak".

Hösten 2023 är vi aktuella med skivan "Yllefilt". Den släpptes 29/9 på skivbolaget Kakafon på vinyl och digitalt och 7/10 hade vi releasekonsert på Teater Aftonstjärnan, Lindholmen, Göteborg.


Här är en sammanställning av olika länkar/alternativ för köp och/eller lyssning av dessa båda album i digital form. Vinylskivan kostar 250:- + frakt och beställs via Bandcamp.com.

I höst är jag aktuell som mottagare av SKAPs pris 2023 med följande motivering:

"Med ena foten i svala, urbana dragspelsvisor och den andra i kammarmusik står David Löfberg stadigt i sitt eget skapande. Till Midnattsorkestern har han komponerat ett flertal album som alla bidragit till att återupprätta dragspelets status på den svenska musikscenen. En mångsidig, kreativ kraft vars bredd och djup imponerar."

I mina vokala kompositioner arbetar jag gärna med musik, text och arrangemang som en helhet. Melodiidén är ofta grunden. Dess stämning speglas och förstärks av texten. Texten kommenteras i sin tur av arrangemanget. Det mesta jag skriver kan knytas till en viss bildvärld, vissa återkommande natt- och stämningslandskap. En ambition och pågående projekt är att också på olika sätt gestalta detta i konkreta bilder. Även i min helt instrumentala musik är melodi och stämning bärande element.

Den aktuella skivan Yllefilt har också ett parallellt bildprojekt där jag illustrerat titelspåret på skivan i akvarellteckningar. Det är härifrån som omslagsbilderna till skivan och bilden högst upp på denna sida är hämtade. Det är tänkt att bli en bilderbok. De åtta bilduppslagen finns också överförda till filtar som ställdes ut för första gången på Teater Aftonstjärnan i samband med releasekonserten 7e oktober och nu finns tillgängliga för utställning.

2018 startade jag den instrumentala gruppen David Löfbergs Oktett som jag gjort en sommarturné med, skrivit mycket för och planerar kommande inspelningar med. 


Jag är även pianist med förkärlek för äldre jazz, evergreens, swing. 

Bl.a. spelar jag i det vänsterfeministiska swingbandet Cats & Dinosaurs och tidigare i exoticabandet Ixtahuele med vilka jag turnerat internationellt (Europa, USA) och spelat in flera skivor.

Jag har uppträtt som ackompanjatör tillsammans med vokalister, inte minst på Göteborgs många träffpunkter för äldre, samt framträtt mycket som solopianist i bl.a. pianobar och cafésammanhang, tex på Blå tåget mellan Göteborg och Stockholm.

Jag spelar ibland också olika instrument tillsammans med mig själv, se klipp här.

Annan verksamhet är diverse konstprojekt bl.a. insekter i blandteknik (utställda i bl.a. Stenungsunds konsthall) och spårvagnsinspirerad konst med återvinningsfilosofi, tex spårvagnar av aluminiumburkar och landshövdingehus av mjölkpaket.

Min utställning Kortedalahäst, med en spårvagnsinspirerad dalahäst i centrum, pågick under våren 2021 i Kortedala biblioteks skyltfönster på Kortedala torg i Kulturhuset Bergsjöns regi.

Jag är sedan några år även aktiv i Kulturföreningen Aftonstjärnan där jag främst arrangerat de återkommande musikaftnarna på onsdagkvällar, bokat och presenterat olika musikakter på kaféscenen i den anrika teatern/bion på Lindholmen.