2017

27e verjaardag

9 april 2017

Préouverture Houtekerque

4 mei 2017


Mixture in Jette

11 juni 2017

De oorspronkelijke planning van de cd-release loopt vertraging op, omdat we willen worden opgenomen in de programmatie van CC De Warande van Turnhout.

Maar dat belet ons niet om op het Jetse Orgelfestival het cd-programma opnieuw te brengen.

Colloque de Saint-Winoc

29 en 30 september 2017

1300 jaar geleden stierf Sint-Winox, op 6 november 717. De man, origineel uit Bretagne afkomstig, wordt door Sint-Berten naar Wormhout gestuurd om daar een klooster te stichten. Zijn lichaam wordt later overgebracht van Wormhout naar Saint-Omer en nog later naar Bergues.


Dertienhonderd jaar later willen de steden Bergues en Wormhout hun heilige terug onder de aandacht brengen met een colloquium. Cantabo zingt samen met de dames van Cum Jubilo uit Watou fragmenten uit de Offices de Saint-Winoc, waarvan de partituur werd gerestaureerd door Jean-François Goudesenne.


La Vida Bona

4 november 2017 - Sint-Pauluskerk Antwerpen

Het concert dat we vorig jaar in Madrid zongen met La Bona Vida hernemen we nu in Antwerpen, met Ronnie Plovie aan het orgel.

Frans Van Gils

Voor het eerst in de geschiedenis van Cantabo moeten we afscheid nemen van één van onze zangers. Frans Van Gils wuift adieu met Horatius: 'non omnis moriar', ik sterf niet helemaal. In de paar jaren dat hij met ons meezong heeft Frans met zijn warme persoonlijkheid en zijn humor Cantabo inderdaad iets meegegeven dat blijft.

Tijdens de uitvaart mogen we vertellen wie Frans in Cantabo was, en zingen we Audi Filia rond de urne. Niet meteen de beste, maar wellicht de meest doorleefde uitvoering die we ooit gaven.

Onze erfenis van Frans: zijn orgeltje staat nu in onze repetitieruimte.

Audi Filia - afscheid van Frans

Audi Filia.


Het was juni 2016. Frans was ziek. Zijn extra time was nog niet ingezet. Hij had ons al een paar weken eerder laten weten dat hij niet meer zou zingen: zijn stem was te hees geworden.


We stonden voor de zomervakantie, en we hoopten maar dat Frans die zou overleven. Dus hielden we onze laatste repetitie voor alle zekerheid en bij wijze van afscheid bij hem thuis rond de keukentafel. Het zou een jukebox worden, dat was de afspraak. Frans mocht liedjes kiezen (het moest wel gregoriaans zijn) en wij zouden zingen. Hij moest zelfs geen muntjes insteken.


Frans en Liliane hadden kinderen en kleinkinderen uitgenodigd, die zaten dicht tegen elkaar in het salon. Alleen had Frans geen specifieke wensen, wij moesten maar zingen waar we zin in hadden. Behalve dan dat ene stuk: Audi Filia. Dat wou hij per se horen. Zijn ogen werden wat smaller en dat typische kapoenenlachje verscheen op zijn gezicht: hèhè, hij was in zijn nopjes.


Ik vraag me nog altijd af waarom net dat stuk. Er zijn, denk ik, drie mogelijke verklaringen.


Audi Filia is verreweg het moeilijkste stuk uit ons hele repertoire. Dat had Frans zelf ondervonden toen we het samen instudeerden. Dat kan een goede reden geweest zijn: om ons te plagen. “Ik zing vandaag niet mee hoor, ik heb geen stem”, herhaalde hij nog ‘s en nestelde zich genoeglijk in zijn zetel.


Maar, wie weet, misschien had het ook met de inhoud van het stuk te maken. Frans is een belezen man, altijd geïnteresseerd in geschiedenis (ook de petites histoires) en gevoelig voor schoonheid. Psalm 45 bezingt een koninklijk huwelijk en de toekomstige koningin was blijkbaar een beauty. Luister, dochter, en zie: vergeet je eigen volk en je ouderlijke huis. Laat de koning je schoonheid begeren. Buig voor hem, hij is nu je heer. Zo ging dat in vroeger tijden, toen de mannen het nog voor het zeggen hadden. Als we de laatste noot hadden neergelegd, keek Frans achterom naar zijn gezin en monkelde. En, wat vindt ge ervan?


Er is nog een derde mogelijkheid. Psalm 45 is geschreven als gelegenheidsgedicht voor een huwelijk. Maar je vindt er met een beetje fantasie nog een tweede laag in. Een huwelijk is, net zoals een doop, een vormsel of een uitvaart, een overgangsrite. Afscheid nemen en opnieuw beginnen. Klaar zijn met wat voorbij is en klaar staan om wat gaat komen. Uw valieske pakken en opstappen. En weten dat de Koning uw kamers heeft laten klaarmaken.


Met Audi Filia, echt waar het moeilijkste stuk uit ons repertoire, willen we Frans uitwuiven (en bijhouden).