Actius en salut

La prescripció social és beneficiosa per a persones amb benestar emocional baix, que es beneficiarien d'un increment d'activitat i de xarxa social i que és poc probable que facin canvis per si mateixos.

Es pretén prevenir el malestar d'origen social en basar la resposta terapèutica en la recomanació d'actius en salut locals. A més, contribueix a fer front als problemes de salut mental més freqüents a l'atenció primària i ofereix una alternativa a la medicalització de problemes derivats de causes socials.

A Espanya, 8 comunitats autònomes desenvolupen la prescripció social adaptada als diferents contextos locals.

A Catalunya, el Programa Prescripció Social i Salut utilitza el web "Actius i Salut" per al mapeig d'actius de la comunitat i s'hi incorpora el registre i l'avaluació de la prescripció social a la història clínica.

Conceptes bàsics

Salut comunitària

Segons el glossari de la Alianza de Salud Comunitaria, es defineix com la expressió col·lectiva de la salut individual i grupal a una Comunitat definida, determinada per la interacció entre les característiques individuals i familiars, el medi social i ambiental, així com els serveis de salut i la influència de factors socials, polítics i globals.


Acció comunitària en salut

És un procés de construcció col·lectiu que va més enllà de la implementació d'unes intervencions d'educació i promoció de la salut, amb l'objectiu de millorar les condicions en les quals viuen i treballen les persones (determinants socials de la salut), que implica un increment de la capacitat de control i empoderament de la persona i la societat per tal de generar salut i benestar.

Actius per la salut

Es defineix com a qualsevol recurs que potencïa la capacitat dels individus per a mantenir la salut i el benestar. Els actius de salut són recursos presenta a la Comunitat que poden actuar a nivell individual, familiar o comunitari i que enforteixen les habilitats de les persones o grups per a millorar la salut.

Les desigualtats socials en salut

Són aquelles diferències en salut injustes i evitables que es produeixen entre grups poblacionals definides per factors socials, econòmics, demogràfics i/o geogràfics. Per tant, treballar des d'una perspectiva d'equitat suposa implementar polítiques, programes i intervencions amb l'objectiu de reduir aquestes diferències en salut, oferir oportunitats als col·lectius més vulnerables per assolir plenament el seu potencial en salut.

És una eina que permet veure com son els determinants socials de la salut i l’estat de salut de la població resident en els barris de la ciutat de Barcelona.

L’infobarris es basa en el marc conceptual de la figura que hi ha sota. Descriu els factors relacionats amb la salut i les desigualtats en salut a les àrees urbanes, molts dels quals són responsabilitat dels governs municipals. Les seccions principals del marc són, el context físic, el context socioeconòmic, els entorns i els eixos de desigualtat com es pot veure a la imatge de sota. L’entorn, en aquest cas és el barri, que és l’espai per portar a terme accions per promoure la salut.

C. Borrell, M. Pons-Vigués, J. Morrison, et al. Factors and processes influencing health inequalities in urban areas.J Epidemiol Comm Health., 67 (2013), pp. 389-391