Salut Mental i Adiccions

Fundació Ajuda i Esperança

L’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb la Fundació Ajuda i Esperança, han posat en marxa des de l’agost de 2020 el Telèfon de Prevenció del Suïcidi. Aquest servei dóna resposta a aquelles trucades on es presenta algun tipus de contingut suïcida: ideacions, crisi suïcida, supervivents de persones que han mort per suïcidi, així com qualsevol altra experiència propera al suïcidi.

El servei del Telèfon de Prevenció del Suïcidi està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. És atès per persones voluntàries seleccionades, formades i capacitades específicament per donar resposta a aquest tipus de trucades i compta amb la coordinació i supervisió d’un psicòleg sanitari.

“Después del Suicidio – Asociación de Supervivientes”

La DSAS es una asociación formada por supervivientes y para supervivientes. Somos una entidad sin ánimo de lucro, declarada de utilidad pública en 2021 e independiente de cualquier ideología, organización política o afiliación religiosa.

DSAS se constituye en 2012 con el fin de generar un espacio para el acompañamiento y el soporte en el duelo de los supervivientes a la muerte por suicidio. También nace con la esperanza de contribuir a un cambio en la forma de hablar del suicidio para su prevención y de sus terribles consecuencias.

Obertament

La raó de ser d'Obertament és lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental i per fer que esdevinguin protagonistes del canvi. Va néixer el desembre de 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya.

Konsulta'm +22

Servei per atendre els malestars emocionals i psicològics de les persones de més de 22 anys, i assessorament a professionals del teixit comunitari. És gratuït, sense cita prèvia i el pots trobar a 6 districtes de la ciutat.

diptic-konsulta-m-22-ca (1).pdf

Activa't per la Salut mental

És un projecte promogut per la Generalitat de Catalunya i la Federació Salut Mental Catalunya, conjuntament amb la Federació Veus (Entitats Catalanes de Salut Mental en 1a Persona).

Pretén aconseguir que persones amb problemes de salut mental i els seus familiars puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, i millorar així la seva qualitat de vida.


  • Espai Situa’t: servei d’informació especialitzat en salut mental dirigit a la ciutadania en general i específicament a persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

  • Psicoeducació: per a famílies (programa Proenfa) i persones amb problemes de salut mental greu (programa Klau de Re) desenvolupat pels professionals de la salut mental.

  • Programa europeu PROSPECT per al desenvolupament de l’apoderament de la persona amb problemes de salut mental greu i de la família. A més, s’hi planteja un mòdul per a professionals i un quart mòdul comú amb els tres grups.

  • Grups d’Ajuda Mútua (GAMs): servei de suport continuat basat en l’experiència entre iguals.


Salut Mental Catalunya és un moviment social de representació, atenció i suport a les persones amb problemes de salut mental i a les famílies.

La Federació Salut Mental Catalunya va néixer el 1996 i avui està formada per una xarxa de més de 70 entitats de moviment associatiu.

La Fundació Salut Mental Catalunya gestiona serveis com els Clubs socials, un espai de lleure i socialització per a persones amb problemes de salut mental.

Material de suport

A qui va dirigit?

A Joves de 16 a 25 anys que presenten problemes de socialització, de vinculació a l’àmbit sanitari, social, formatiu o de lleure, a causa de problemàtiques de salut mental siguin o no diagnosticades.

XARXA JOVES

És un programa d’acompanyament integral per a joves amb problemes de salut mental de 16 a 25 anys i les seves famílies que pretén oferir suport a la persona en aquelles fites que es vulgui plantejar: estudis, treball, oci saludable, vinculació amb la xarxa, etc. Es desenvolupa a tres territoris: Barcelona Ciutat, Barcelonès Nord i Lleida.


  • Acompanyar cap al món educatiu i laboral.

  • Fer reforç i seguiment de la vinculació amb els serveis socials i sanitaris.

  • Promocionar la vinculació amb entitats de lleure de fora del mon de la salut mental.

  • Afavorir la socialització i el suport entre iguals.

  • Potenciar, en definitiva, el procés de recuperació i apoderament.

Serveis d'inserció en Salut Mental

Fundació Joia és una entitat sense afany de lucre que ofereix serveis d’inserció en salut mental a través dels seus 10 serveis, ubicats a cinc districtes de Barcelona.

Generem itineraris d’èxit per a cada persona usuària analitzant les seves capacitats i la seva demanda, alhora que també generem oportunitats d’inclusió social a la comunitat, i oportunitats de treball dins i fora del mercat protegit, on donem un suport constant a la persona treballadora i a l’empresa contractant.

XARXA DE SERVEIS

  • Servei d'acollida: Porta d'entrada a la inserció social i laboral

  • Serveis sanitaris per a persones adultes: Rehabilitació Comunitària

  • Servei d'inserció laboral

    • Prelaboral: Potenciem les capacitats per a la inserció laboral

    • Itínere: Inserció laboral al mercat ordinari

    • Itínere +45: Orientació i suport en la recerca de noves oportunitats laborals

    • Talent Jove - Projecte Singulars: Formació per a la inserció laboral

    • Bitàcola: Benestar laboral a la feina a través del coaching social

  • Serveis d'inserció social: Club social

  • Centre Especial de Treball: Oportunitats laborals al mercat protegit

  • Serveis per a Joves:

    • Rehabilitació de Joves: Gestió i recuperació d’habilitats socials i laborals

    • Itínere Joves: Posa en marxa el teu pla d’acció cap al món formatiu i laboral

L'Associació té una àmplia i consolidada trajectòria en la realització de projectes d'interès social, comunitari, artístic i cultural:

  • Grup de Música "Divina Molècula"

  • Companyia teatral "Trifulga dels Fútils"

  • Club Literari Namasté

L'Associació Sociocultural Matissos té l'art i el suport mutu com a principals eines per a la recuperació de persones usuàries dels serveis de Salut Mental, és a dir, que pateixen o han patit un malestar psicològic greu al llarg de la seva vida.





info@matissos.org

622 27 05 08

C/Vila-Seca 1 D 08031 Barcelona

En els grups d’ajuda mútua totes les persones que hi participen tenen el mateix tipus d’experiència o problemàtica. Per tant són temàtics.

En el nostre cas parlem de Salut Mental en primera persona sobre: les nostres emocions, de com ens realitzem, de les nostres relacions afectives, etc... Per tant, és un espai de socialització en positiu. Vol dir que ens ajuda a créixer, millorar, superar una situación difícil en contraposició a quedar-se en la mera queixa.

Serveis per usuaris amb diagnòstic TLP (Trastorn Límit de la Personalitat).

El Servei de Rehabilitació Lesseps (2015) està orientat a la rehabilitació psicosocial de pacients amb diagnòstic de Trastorn Límit de la Personalitat (organització límit de la personalitat segons la classificació d’Otto Kernberg) amb dèficits en el seu funcionament psicosocial que requereixen d’un procés rehabilitador.

Atén persones majors de 18 anys i el seu àmbit de referència és d’abast suprasectorial, centrat majoritàriament en l’àrea metropolitana de Barcelona.

El SR Lesseps, ofereix un conjunt d’accions, activitats i programes especialitzats per a TLP, orientats a la recuperació a nivell individual, social i laboral. Els objectius fonamentals són: la millora de les capacitats de regulació emocional i mentalització dels pacients, la millora del seu funcionament general que permetin la construcció d’un projecte vital i d’una vida suficientment autònoma.


Grups Psicoterapèutics:

Es tracta d’un programa assistencial punter finançat per Catsalut des de 2006. Inclou un dispositiu proper a l’Hospital de Dia i formació per a d’altres especialistes. En el àmbit d’actuació és també suprasectorial abastint tot el sector sanitari.

La cartera de Serveis dintre de la Unitat inclou:

  • Avaluació diagnòstica i estudi psicomètric.

  • Teràpia grupal d’orientació dialèctica-conductual.

  • Intervenció psicoterapèutica individual.

  • Seguiment psiquiàtric, control farmacològic.

  • Intervenció en crisi.

  • Suport familiar.

  • Entrenament en “mindfulness”.


Adiccions

AIS es una asociación sin ánimo de lucro, reconocida como centro de salud mental, y forma parte del Sistema Sanitario Integral de Utilización Pública de Cataluña, SISCAT (CatSalut U.P. 06148).

Otros servicios

También ofrecemos formación y asesoramiento a estudiantes, familiares y

profesionales.


Centro Especializado en el Tratamiento de las Adicciones

La Fundación Salud y Comunidad (FSC), una entidad sin ánimo de lucro gestionada por profesionales con más de 25 años de experiencia en el tratamiento de la adicción al alcohol, cocaína, cannabis y otras sustancias.

Unitat de Conductes Addictives Sant Pau.

Atención a urgencias de Psiquiatría general y Adicciones. 24 horas al día con dos boxes polivalentes de observación. Se trata del primer dispositivo profesionalizado que se implementó en Barcelona. Atiende a la misma área poblacional que la sala para pacientes agudos.

Telèfon: 93 553 76 65.

Unitat de Joc Patològic de Bellvitge.

L’Hospital Universitari de Bellvitge destaca pel tractament del trastorn obsessivocompulsiu i de la depressió, especialment en els casos més greus. Compta també amb una Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions Comportamentals, una de les primeres a abordar el problema de la ludopatia a casa nostra, i una Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària, que ha liderat diversos projectes innovadors de recerca.

Telèfon: 93 260 79 88


Gènere.

ASSIR: Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva.

c/Numància/Telf: 93-4393421 (No cal derivació prèvia).

Els serveis que ofereixen inclouen l'atenció als joves, el consell reproductiu, el control i seguiment de l'embaràs, el diagnòstic prenatal, la interrupció voluntària de l’embaràs, l'educació maternal, l'atenció al puerperi, la prevenció del càncer de coll uterí i del càncer de mama, l'atenció a les malalties de transmissió sexual i a la patologia ginecològica, l'activitat comunitària a persones adultes, l'educació afectiva i sexual i l'atenció a la violència vers les dones.

Agressió i abús sexual.

UPPIRG: Tractament Seqüel·les Agressió sexual.

Telèfon: 93-2275400/Ext:2400.

Fundació Vicki Bernadet.

Fundació privada però amb places subvencionades.

Tractament i prevenció d'abusos sexuals a menors (també atenen adults que van ser abusats).

Patologia Somàtica.

Servei d'Anestèsia, Reanimació i Tractament del Dolor

  • Garantir la realització de tots els procediments terapèutics i/o diagnòstics de caràcter quirúrgic, tant urgents com programats, i de totes les altres tècniques que necessitin la col·laboració de l’anestesiòleg per millorar el confort dels pacients i augmentar l’eficàcia del procediment.

  • Controlar la recuperació postanestèsica de tots els pacients en els seus diversos graus de complexitat.

  • Assegurar el tractament del dolor agut i crònic

  • Oferir sempre una atenció de qualitat i seguretat al pacient amb la màxima implicació dels professionals.


Servei d'Oncologia Mèdica

L'activitat assistencial del servei s'organitza en base a les necessitats del pacient: la prevenció, el diagnòstic, el tractament, el control de símptomes i el seguiment a curt i llarg termini. Per a això, el Servei d'Oncologia compta amb especialistes en cadascun d'aquests aspectes i de diversos dispositius assistencials (hospitalització, hospital de dia, unitat d'assajos clínics, servei d'atenció domiciliària i consultes externes).

Fundació Lliga Catalana d'Ajuda Oncològica:

L’objectiu d’ aquest servei es oferir orientació i recolzament psicològic (entre d'altres) als pacients diagnosticats de càncer i a la seva família amb la finalitat d’ajudar-los a afrontar les conseqüències que porta aquesta malaltia tant en el propi pacient com en el seu entorn (canvis físics, socials, laborals, familiars, etc.) i potenciar la qualitat de vida en tot el procés mòrbid. També oferim suport en el procés de dol a les famílies en el cas de defunció del pacient.

Associació Española contra el Càncer:

Con sede en Barcelona, para consultar servicios ir al link!

Àgata: Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama.

  • Informar
  • Apoyar
  • Ofrecer herramientas de rehabilitación que acompañen a las mujeres durante los tratamientos
  • Promover un estilo de vida saludable para ellas y sus familiares.
  • Ayudar a superar dificultades derivadas de la enfermedad para conseguir una plena integración a la vida familiar, laboral y cotidiana.


Diversitat Funcional:

Diversitat Funcional i Salut Mental:

L’objectiu d’aquests serveis és oferir una atenció integral i de qualitat a les persones amb discapacitat intel·lectual, així com a les seves famílies i la comunitat per tal de millorar la seva qualitat de vida i facilitar la integració social.

acidH: Intel·ligència Límit.

Millorem la qualitat de vida de les persones amb intel·ligència límit (IL) mitjançant una atenció integral.

Les persones amb IL són aquelles que les seves capacitats intel·lectuals es troben just per sota del que es considera normal segons la OMS. A més presenten un dèficit en la capacitat adaptativa, almenys en dues de les següents àrees: comunicació, cura personal, vida domèstica, habilitats socials / interpersonals, utilització de recursos comunitaris, autocontrol, habilitats acadèmiques, treball, oci, salut i seguretat.

Aquests dèficits fa que siguin persones especialment vulnerables amb dificultats personals, socials, educatives i laborals per a enfrontar-se a les exigències de l’entorn, éssent necessari ajustar els suports a cada persona.

Psicoteràpia:

Unitat de Psicoteràpia Psicoanalitica d'Adults:

Programa de tractaments psicoterapèutics focals per a pacients majors de 18 anys que han estat derivats pels diferents dispositius de salut mental i des de l'assistència primària.

Unitat de Psicoteràpies:

Tota aquesta activitat és ambulatòria. Actualment és un centre de referència per a tota Catalunya, la resta de l’Estat, sud d’Europa i Amèrica del sud a través de la seva prestigiosa Escola de Teràpia Familiar. La cartera de serveis dintre de la Unitat de Psicoteràpia inclou: teràpia familiar, teràpia de parella, mediació familiar, coaching sistèmic i intervenció en multiculturalitat.

Teràpia Familiar

Telèfon: 93 553 78 46.

Familias Anónimas

És una associació per als afectats pel consum (abuso) de drogues d'un familiar o amic o per problemes derivats.

En les reunions del grup podeu trobar un lloc segur on compartir, des de l'anònim, els vostres problemes amb altres que us entendreu perquè han passat per situacions semblants a les vostres. Els detalls poden ser diferents, però els sentiments són els mateixos.

En Famílies Anònimes aprenem a conèixer-nos a nosaltres mateixos i a reconèixer el paper que jugam a les nostres famílies. D'aquesta manera podem canviar aquelles coses que no ens funcionen i seguim serenitat a pesar dels problemes que podrem estar vivint.

Si deseas más información, quieres más detalles sobre nuestras reuniones o simplemente quieres hablar con alguien, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Podemos ayudarte.

Puedes contactar llamando al 667 368 356