Professionals sanitaris

Va ser creada l'any 2001 pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, arran de l'experiència del Programa d'Atenció al Metge Malalt (PAIMM), per vetllar per la salut i benestar de tots els professionals de la salut (medicina, infermeria, veterinària, farmàcia, psicologia, odontologia i treball social) i conseqüentment garantir una millor qualitat assistencial als ciutadans.

RecuperART-19

Les conseqüències de la crisi sanitària sense precedents generada per la COVID-19 afecten múltiples col·lectius. Efectes que, evidentment, també deixen empremta en els professionals sanitaris, la salut emocional dels quals pot quedar afectada, en menor o major grau, i amb seqüeles difícils de preveure si no s’actua efectivament.

L'Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, fa al col·lectiu sanitari una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional.

Es tracta d’una iniciativa, pionera a escala internacional, que es planteja tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i la necessitat d’autocura. Així, RecuperART busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS, mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.

La participació en el programa Recuperart-19 és completament anònima, gratuïta i de fàcil accés, ja que des de l’inici hi participen 16 museus de totes les regions sanitàries. Està previst que aquest nombre de centres s’incrementi properament.

El programa es pot realitzar de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o, fins i tot, lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional.

Per participar-hi només cal que els professionals sanitaris s’acreditin mostrant la seva identificació professional a qualsevol dels museus participants, que els oferiran l’entrada gratuïta. Tot seguit, se’ls proporcionarà una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals pivotarà la intervenció i un quadern especialment elaborat per a l’activitat. Aquesta llibreta és la guia per seguir l’activitat, que és autoguiada, i en detalla les instruccions i pautes per al participant. La proposta d’activitats se centra en exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

App de GestioEmocional.cat

L’app té com a objectius:

· Promoció de la salut emocional, a través consells, indicacions i recursos professionals.

· Diagnòstic i tractament adaptats a les necessitats a través d’eines per a l’avaluació i recursos professionals. L’app ofereix la possibilitat de ser atès/atesa per l’equip de psicòlegs del SEM (especialitzats en professionals sanitaris).