CAP al Benestar

Lluitar contra l’escletxa tecnològica que pateixen les persones grans i garantir l’equitat digital des de l’Atenció Primària Vallcarca- Sant Gervasi.

Des de l’Atenció Primària Vallcarca Sant Gervasi es contribueix a lluitar contra la desconnexió digital de les persones grans del territori, oferint un taller d’habilitats digitals en relació a tràmits electrònics de Salut. L’objectiu principal d’aquest és empoderar a les persones grans en l’ús de les TIC i plataformes digitals en l’àmbit de la salut i es tracta la comunicació digital amb el centre d’atenció primària i s'explica el funcionament de La Meva Salut i el medxat (e-consulta).

Passejades-"Xino-Xano".

Caminar és una pràctica esportiva aeròbica, saludable i apta per a tots els públics. Aquest taller inclou una passejada pel barri, una sèrie d’exercicis d’estiraments e informació teòrica sobre els beneficis que té per a la salut física i mental fer exercici amb regularitat. Mitjançant aquesta activitat es fomenten les relacions socials i es combat la solitud no volguda.

Està recomanat per a persones a partir de 65 anys que vulguin fer una mica d’exercici per millorar la salut. No hi ha límit d’edat.

Inscripció: Es pot fer des del taulell o bé a través del professional de referència.

L'activitat es realitzarà tots els Dijous de 10:00 - 11:30 hores

Ubicació: Punt de trobada a l’entrada de l’edifici Pedraforca.


Passejades des del Centre cívic Vila Florida:


Dimarts de 10:00-12:00 (s'enllaçarà amb l'escola de salut de gent gran de Sant Gervasi).

Sortida: Centre cívic Vila Florida.

Grup de Mindfulness i gestió emocional

Programa d’intervenció psicoeducativa grupal amb l’objectiu general de promoure el benestar de les persones participants i fomentar la seva autocura emocional. Els objectius específics del grup es descriuen a continuació:

  • Experimentar o iniciar-se en l’atenció plena.

  • Augmentar la concentració i la capacitat atencional.

  • Conèixer millor les nostres emocions i com relacionar-nos-hi.

  • Relaxar la ment i el cos.

Les 5 sessions d’uns 90 minuts cadascuna es realitzen de forma setmanal en grup tancat d’unes 8-10 persones participants i es porten a terme diverses activitats per cultivar el mindfulness.

Aquestes inclouen pràctiques formals de meditació, així com la implementació de diferents exercicis en activitats quotidianes tals com menjar o caminar (pràctica informal) on es fan servir les sensacions corporals i la respiració per ajudar-nos a desenvolupar la consciència plena.

A més, es treballa la capacitat per conèixer i comprendre les emocions pròpies i alienes per tal de millorar la seva regulació.

Al final de cada taller, es convida al grup a gaudir d’una sessió de banys de bosc o Shinrin-Yoku, una pràctica japonesa per recuperar el nostre equilibri en connexió amb la natura o una activitat basada en l'atenció plena als Museus.

Grup d'acompanyament al dol.

El grup d’acompanyament al dol neix a partir de la detecció de la necessitat d’oferir acompanyament a processos de dol. El dol és un procés natural que vivim davant d’una pèrdua significativa. Des del CAP es detecta que les persones acudeixen a consulta amb malestars associats a la pèrdua significativa de persones estimades, que s’ha agreujat arran de la situació provocada per la Covid-19. Les circumstàncies de moltes de les morts durant la Covid-19 (rapidesa, falta d’anticipació, incertesa, solitud, falta de contacte en el moment i posteriorment...) poden esdevenir factors de risc per complicacions en els processos de dol.

El grup va dirigit a persones que es troben en procés de dol per pèrdua d’una persona estimada, que es detecti que la persona necessita acompanyament durant el seu procés.

Inscripció: A través de metge, infermer o treball social.

Dilluns al matí 10:00 - 11:30 hores. Grup obert tot l’any.

Grup suport emocional a mares

L’arribada d’un nadó és un dels canvis més significatius que es pot experimentar a la vida adulta. És habitual que en aquesta etapa apareguin sentiments difícils de gestionar pels reptes que suposa fer-se càrrec del bebè, l’impacte en la parella i la família, els canvis en la identitat de la persona… És una reacció emocional associada als importants canvis biològics que es produeixen abans, durant i després del part i a l’esforç adaptatiu.

L’objectiu d’aquestes trobades és ajudar a les mares a adaptar-se als canvis familiars que suposa un nadó. Es realitza test de depressió postnatal Edimburg a la mateixa consulta.

Les mares participants al grup de suport treballaran en diverses sessions com millorar el seu benestar emocional, la seva autoconfiança, els coneixements sobre criança i com facilitar la relació i els vincles saludables amb el nadó.


Pla de treball basat en la realització de 3 sessions de 2 hores. Les persones participants al grup seran escollides pels referents de Benestar Emocional Comunitari segons uns criteris establerts prèviament i en relació a la seva edat, situació laboral i necessitats de suport detectades.


Grups ECOR

Els espais comunitaris de referència (ECOR) són un projecte del Servei d'Acció Comunitària, amb la participació de l'Institut Municipal de Serveis Socials.

Amb la finalitat de pal·liar el malestar emocional, treballar de manera col·lectiva i generar espais de confiança i creixement comunitari, des dels equipaments i els serveis de proximitat s'impulsen uns espais de referència estables i oberts a tota la ciutadania.

Seran espais per establir vincles i generar suports mutus, lluitar contra el sentiment de soledat i aïllament i generar més benestar, a més d’una porta d’accés a recursos per a aquelles persones en situacions de crisi.

La prescripció d’actius comunitaris és una de les estratègies amb les quals compta el sistema sanitari per fer front a les problemàtiques sanitàries d’origen social. Consisteix a promoure, des del sistema sanitari, l’accés a recursos de la comunitat, per tal de reforçar la xarxa o suport social de persones amb problemàtica social o emocional, amb l’objectiu de millorar-ne la salut i el benestar, i formalitzar un lligam entre persones i comunitat. És una manera formal d’establir lligams entre la persona i el seu entorn més enllà d’un simple aconsellament.


Contingut de les sessions

  • 1a sessió

En primer lloc, es realitzen dinàmiques de grup adreçades a promoure la participació activa de les persones integrants, a empoderar-les a partir les seves potencialitats i generar relacions d’ajuda mútua per tal de detectar les necessitats tant individuals com les grupals.

Seguidament, es crea un llistat d’actius comunitaris que puguin donar resposta a les necessitats detectades i consensuades pel grup.

El personal col·laborador els hi facilita eines de cerca i un mapa de recursos comunitaris existents al territori.

Finalment, de forma conjunta s’escull una entitat o espai comunitari per visitar de forma presencial durant la següent sessió. Es realitza el contacte i s’acorda la visita pertinent.

  • 2a sessió

Les participants juntament amb el personal col·laborador, es dirigeixen a la entitat per tal de conèixer de primera mà totes les activitats que puguin donar resposta a les necessitats prioritzades durant la primera sessió.

  • 3a sessió

Una vegada escollit el format de presentació (virtual o en paper) , es crea un catàleg d’actius comunitaris destinat específicament a les persones participants al grup. En aquest document es descriuen breument les activitats, tallers o recursos amb els corresponents horaris i demés informació bàsica.



Taller: "Família, la millor escola"

Taller Comunitari on participen tècnics de diferents institucions formats específicament per a relitzar aquest taller que promou l'Agència de Salut Pública.


Massatge infantil

Facilitar mitjançant el tacte i la veu la creació i l'enfortiment dels vincles afectius entre nadons i mares, pares i/o cuidadors. El massatge infantil és una via de comunicació amb el nadó mitjançant el tacte.

Crear nens i nenes més segurs, comunicatius, receptius i més sans a nivell físic, psicològic i emocional.

A qui va dirigit: Mares/pares amb nadons menors de 6 mesos

Qui ho imparteix? Espe Palacios

3 sessions de 90 minuts.

Horari: Dimecres a les 12.30 a 13.30 h.

Ubicació: 4a planta de l'edifici Pedraforca.

Inscripció: Trucant al 93 259 44 60 o dirigint-se al taulell de Pediatria.

Alletament

Grup obert

Qui ho imparteix? Infermeria Pediatria

Horari: Divendres a les 12.00

Ubicació: 4a planta de l'edifici Pedraforca.

Inscripció: Trucant al 93 259 44 60 o dirigint-se al taulell de Pediatria.