Lleis de la Gestalt

Llei de la figura-fons

Imatge publicada a www.abc.es/motor/reportajes

Aquesta fotografia reprensenta la llei de la figura-fons, ja que podem percebre les línies blanques com a figura, superposades a les negres; o bé al revés, les negres es superposen en un fons blanc. Si tinguéssim en compte que és un pas de zebra, llavors el nostre cervell immediatament sabria que les línies són blanques. Tot i això, si mirem la imatge amb atenció i observem la combinació de blanc-negre, podem dubtar sobre quin color està per damunt de l'altre, o sigui, quin és fons i quin és figura.

Llei de simetria

La llei de simetria és reflectida clarament en aquesta obra d'art. D'una banda, s'hi poden veure dos rostres de perfil, que es miren entre sí. De l'altra, també s'hi observa una cara sencera que dirigeix la mirada cap endavant, des d'on s'ha fet la fotografia. Per tant, al haver-hi aquestes dues possibilitats de percepció, de les quals normalment escollim la que percebem com a "bona forma", estem parlant de llei de simetria.

Obra d'Storm Thorgerson, publicada a tooscreativos.wordpress.com

Llei de proximitat

Fotografia pròpia

En aquesta fotografia, els punts del mocador són ordenats automàticament pels nostres cervells. Els percebem tots com un únic grup de punts que formen línies verticals o horitzontals, depèn de com es mirin, sobre la tela vermella. No ens parem a pensar en què són cadascun un punt en concret, sinó que els englobem a causa de la seva proximitat i els percebem com un sol conjunt.

Llei de continuïtat

Aquesta fotografia representa la llei de continuïtat perquè mostra la bandera del Regne Unit, on s'hi veu clarament una creu vermella amb les vores blanques, formada per dues rectes perpendiculars. Com a segon pla podem percebre també una altra creu, en aquest cas amb les línies en diagonal. Tot i no acabar de veure-les del tot, suposem que les línies continuen en la part que no veiem, però podria ser que no ho fessin realment. Així doncs, penso que la imatge mostra un bon exemple de la llei de continuïtat.

Fotografia pròpia

Llei de l'experiència

Obra de Nick Smith, publicada a eslava.com/blog/obras

En aquesta imatge s'hi reflecteix la llei de l'experiència. A través d'una sèrie de mostres de Pantone, s'aconsegueix que en la fotografia es reconegui el famós quadre de van Gogh, La nit estelada. Si a algú que no conegués el quadre li ensenyessin aquesta imatge, probablement no sabria definir què és exactament el que imita o allò a què s'assembla i, com a molt, podria intuir la figura d'una persona. És per això, doncs, que aquesta fotografia compleix la llei de l'experiència.

Llei del tancament

L'última fotografia representa la llei del tancament. Realment a la imatge publicitària només hi ha tres cercles pintats, però les línies que els envolten són captades visualment com una figura, una ampolla de Coca Cola. L'ampolla no està dibuixada com a tal, però les vores ens donen la informació necessària per a què l'identifiquem sense que sigui necessari un dibuix detallat.

Imatge publicitària de Coca Cola, publicada a www.pinterest.ie/pin/520517669417363513/?nic=1a