Les funcions de la imatge

FUNCIÓ REFERENCIAL

Imatge de Fernando Jimenez, publicada a www.24horas.cl/tendencias/salud-bienestar

En aquesta imatge s'hi pot identificar la funció referencial perquè el seu únic objectiu és referir-se de manera objectiva a aquests cactus. No té cap intenció persuasiva ni emotiva, no es vol vendre aquest tipus de plantes ni tampoc s'intenta crear una emoció a través de la fotografia. Simplement es pretén mostrar al visualitzador les torretes i informar de la seva aparença objectivament.





De la mateixa manera que en la primera imatge s'observaven uns quants cactus fotografiats d'una manera simple i neutral, en aquesta segona també s'hi reflecteix l'objectivitat. S'ensenya la cadira tal i com és: no s'intenta buscar un significat metafòric ni res similar, sinó que es mostra l'objecte amb naturalitat i amb l'única finalitat d'informar sobre el seu aspecte.

Imatge publicada a www.kenayhome.com

FUNCIÓ EMOTIVA

Imatge de @AndrewKelly, publicada a mundo.sputniknews.com

Aquesta fotografia va ser capturada a Dinamarca, en una manifestació contrària a la prohibició del nicab, la qual afectava directament als drets del col·lectiu islàmic. Una agent va decidir abraçar a aquesta dona a mitja manifestació, com a mostra del seu suport. Personalment penso que aquesta imatge transmet un sentiment de frustració i impotència molt gran al receptor. Independentment de què aquest conegui la història que hi ha darrere, només els ulls vidriosos de la dona i l'abraçada ja parlen per sí sols.

Veient les condicions en les quals han de viatjar aquestes persones, resulta evident que fotografies com aquesta, feta a l'Índia, arribin als sentiments del visualitzador o, si més no, que estimulin la seva actitud.

L'home dirigeix la mirada directament a càmera i fins i tot aconsegueix intimidar a qui l'observa. Tot agafant-se a unes baranes del tren, aguanta a la seva família perquè no caiguin a la via i fa empatitzar el receptor de la fotografia amb ell, i encara més, quan es coneix que ell i la seva família havien pagat el bitllet.

Imatge de National Geographic, publicada a www.cbsnews.com

FUNCIÓ CONNOTATIVA


Imatge publicada a ecodiario.eleconomista.es/cultura

Si ensenyem aquesta imatge a algú que visqui fora d'Espanya, o inclús de Catalunya, de ben segur que no sabrà què estan fent aquest home i aquesta dona amb cassoles, culleres, paelles i una mà de morter. Això si és que coneixen aquest tipus d'estris culinaris, és clar. Per tant, aquest gest de protesta que s'ha fet comú últimament a Catalunya, les cassolades, fora de context ningú l'entendria. Només si es coneix prèviament en què consisteix aquest tipus de protesta, es pot comprendre aquesta imatge. Així doncs, la fotografia té una funció connotativa perquè va dirigida a uns receptors determinats.

De la mateixa manera que les cassolades, l'ou com balla és un exemple de costum local. En aquest cas, només té lloc en algunes poblacions de Catalunya i és una celebració cristiana. La fotografia d'aquest acte força singular, doncs, té un significat només entès per un col·lectiu determinat i per això pot ser considerada connotativa.

Imatge de César Rangel, publicada a www.lavanguardia.com

FUNCIÓ POÈTICA

Imatge de Philippe Halsman, publicada a www.jeudepaume.org

Si hi ha imatges veritablement sorprenents i creatives, aquestes són les del fotògraf Philippe Halsman. A la imatge de l'esquerra, s'hi pot observar a Dalí i una quantitat considerable d'aigua flotant en l'aire, juntament amb tres gats i una cadira. Personalment penso que aquesta imatge té una funció poètica ja que crida molt l'atenció del receptor a través de tots aquests recursos creatius que va utilitzar el fotògraf.

A simple vista pensaríem que la de la dreta es tracta d'una fotografia del tronc d'un arbre. En canvi, amb aquesta imatge s'aconsegueix sorprendre al receptor a causa de la gran similitud del tronc amb el cos d'una dona. S'hi poden observar perfectament les seves corbes i com té els braços oberts mentre tira el cap enrrere i mira al cel. En definitiva, compleix les característica principal de la funció poètica: crida l'atenció del receptor a través de la seva capacitat creativa.

Imatge publicada a varyedades.com

FUNCIÓ FÀTICA

Imatge publicada a www.emergencydentistchicagoillinois.com

En aquesta fotografia es busca un grau d'apropament entre el receptor i l'emisor. A través de la imatge cridanera d'unes dents en forma de cigarreta, els emisors intenten influir en la conducta del receptor perquè canvii la seva actitud. Així doncs, es tracta d'una funció fàtica perquè l'objectiu de la imatge és que el receptor pari de fumar o bé ja no comenci a fer-ho.

Considero que aquesta imatge també és de la tipologia fàtica perquè no només mostra una realitat del nostre planeta, que l'estem destruint, sinó que a més a més porta al receptor a reaccionar davant l'amenaça climàtica i a veure que aquest problema ens afecta a tots. Es crida l'atenció amb un missatge molt visual: deixalles barrejades amb les restes d'un ocell i sushi fet de plàstic abocat al mar. És a dir, queda clar que tots els residus que vagin al mar, boscos... acaben perjudicant tant a l'ecosistema com a nosaltres mateixos, i és per això que té una funció fàtica.

Imatge publicada a www.worldoceansday.org

FUNCIÓ METALINGÜÍSTICA

Imatge de @wolfskywalker4, publicada a weheartit.com

Aquesta fotografia té una funció metalingüística perquè està parlant de la pròpia fotografia en sí: és una imatge d'una càmera que està fent una imatge a un paisatge de tardor.

Igual que a la fotografia tardorenca, aquesta també és de tipologia metalingüística. S'observa una nena utilitzant una càmera i, per tant, s'està referint al propi llenguatge que s'utilitza al missatge.

Imatge publicada a www.learningliftoff.com