El nou animal print

El treball de contrapublicitat ha estat un dels més interessants de tot el curs perquè, no només s'ha quedat en un treball fet a classe que he gaudit molt realitzant, sinó que ha transcendit més enllà i penso que ha aconseguit transmetre un missatge clar als seus receptors. A més, ja de bon començament m'agradaria destacar especialment com, a banda de la idea principal que jo volia fer arribar amb els meus dos fotomuntatges, també hi ha persones que n'han arribat a extreure d'altres diferents i totalment vàlids.

Idea i objectiu principals

Des d'un inici vaig decidir tractar un tema molt rellevant i de gran afectació al medi ambient i a la biodiversitat: les detriments conseqüències per a la fauna animal que tenen (i tindran) els residus generats per la nostra societat capitalista i totalment irrespectuosa del segle XXI. Sovint es parla d'un període de 10 anys com a data màxima per revertir la situació del planeta. Així doncs, vaig decidir prendre aquesta data com a referència (ENCARA QUE EN PUGUIN SER MENYS) i, a partir d'aquí, establir un contrast gran amb la realitat del 2021 que podien conèixer els receptors de la fotografia.

Volia que l'objectiu dels meus fotomuntatges contrapublicitaris quedés, amb uns matisos o altres, clar: cal actuar JA per evitar la fi del planeta, dels animals i, per tant, també dels éssers humans. Per això vaig optar il·lustrar la meva idea amb un dels aspectes que relacionen els humans i els animals i que, dia rere dia, veiem en les nostres vides sense prestar-hi gran atenció: la moda basada en teixits animals, el que es coneix arreu del món com l'animal print. A través d'aquesta moda, les persones imitem els cossos animals, les seves pells o ungles, etc. Els fotomuntatges pretenen, doncs, imaginar com serà aquesta moda d'aquí a deu anys, quan tots els animals, a destacar els marítims, s'estiguin morint i extingint a causa de residus com el plàstic: per lògica, per tant, hauríem de vestir-nos també tots combinant els teixits animals amb tot de residus.

El públic

A l'hora de plantejar-me el fotomuntatge des de bon inici, sabia que calia tenir en compte el públic a qui anava dirigit a través de Whatsapp: els meus amics i familiars; de manera que també pensava que probablement la meva idea inicial (fotomuntatge 2) no seria igual d'eficaç entre tots ells (de diferents perspectives socials i franges d'edat). Per això vaig optar per fer dos fotomuntatges amb el mateix objectiu i el mateix to d'humor i ironia, però diferent manera de presentar la idea.

Fotomuntatge 1: Un viatge als museus del futur

Fotomuntatge 2: El canvi evident en 10 anys

La resposta rebuda

He rebut respostes molt diferents i totes elles molt interessants. M'han ajudat a comprovar com era necessari el disseny de dos fotomuntatges perquè el fotomuntatge 1 funcionava millor amb un tipus de persones (que considero més imaginatives i amb capacitat d'abstracció) i el fotomuntatge 2 amb d'altres (que considero més interessades per l'estètica i pràctiques). Tot i així, en general, crec que ha tingut més èxit el fotomuntatge 2, cosa que m'agrada perquè va ser la idea inicial de la qual vaig generar el fotomuntatge 1. Penso que, amb aquests comentaris rebuts, he aconseguit l'objectiu i això m'omple molt tant acadèmicament com personalment :)

Aquests han estat una bona part dels comentaris que he rebut després de compartir tots dos fotomuntatges per Whatsapp. Fins i tot s'ha creat debat entre les persones que reflexionaven sobre les imatges! (els noms han estat esborrats per garantir l'anonimat):