Συμπεράσματα

Αποτελέσματα και Μαθησιακά Οφέλη

Η συγκεκριμένη ιστοεξερεύνηση αξιοποιεί την ήδη υπάρχουσα γνώση των μαθητών πάνω στο θέμα της πλοήγησης στο διαδίκτυο αλλά και της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εμπειρίες των μαθητών από την καθημερινότητά τους προσπαθεί να τους προτρέψει να διερωτηθούν για την ορθότητα των κινήσεών τους και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις τους με ακριβέστερες πληροφορίες τις οποίες ανακαλύπτουν οι ίδιοι μέσα από εγκεκριμένους ιστότοπους.

Επιπρόσθετα μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές έμμεσα εμβαθύνουν σε διάφορα λογισμικά όπως λογισμικό παρουσιάσεων, συνεργατικά εργαλεία Web2, εργαλεία δημιουργίας συννεφόλεξου (wordart), διαδικτυακού πίνακα ανακοινώσεων (linot), διαδικτυακού τοίχου (padlet), τηλεψηφοφορίας (menti) κ.α., ενώ ο βασικός στόχος είναι η υιοθέτηση ώριμης και υπεύθυνης στάσης απέναντι στη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Τέλος ανακαλύπτουν μια καινούρια έννοια που είναι ο κανονισμός GDPR και υιοθετούν τρόπους αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων.

Τα συγκεκριμένα μαθησιακά οφέλη δεν μένουν στο στενό περιβάλλον του μαθήματος ή της τάξης αλλά έχουν σημαντικότατες επεκτάσεις στη στάση ζωής των μαθητών απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις που θα τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους διαμορφώνοντας έτσι τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα και την ταυτότητα του ηλεκτρονικού πολίτη (e-citizenship).

Εναλλακτική προσέγγιση

Η συγκεκριμένη ιστοεξερεύνηση θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε οι μαθητές να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους που να θίγει με το δικό τους τρόπο το συγκεκριμένο θέμα. Αυτή είναι κυρίως μεταγνωστική δραστηριότητα οπότε ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποφασίσει για την υλοποίησή της ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και την ικανότητα επεξεργασίας βίντεο των μαθητών η οποία δεν είναι δεδομένη για όλους τους μαθητές ούτε σε όλες τις τάξεις.

Τα αποτελέσματα της ιστοεξερεύνησης δεν είναι απαραίτητο να καταγραφούν σε λογισμικό παρουσιάσεων. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει άλλες δραστηριότητες εμπέδωσης όπως δημιουργία φύλλου εφημερίδας, ανάρτηση σε blog, δημιουργία αφίσας, δημιουργία συννεφόλεξου, δημιουργία τοίχου (π.χ. padlet) και δημοσίευση εκεί των αποτελεσμάτων. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν εξίσου καλά και με αυτούς τους τρόπους.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα απαιτητική για τους μαθητές, γι' αυτό ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης. Να προβλέπει και να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός στις προσπάθειες των μαθητών. Επίσης να δίνει μικρές «μπουκιές» γνώσεις κάθε φορά ώστε ο μαθητής νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Σχετικά με το μαθησιακό αντικείμενο, είναι πιθανόν ο εκπαιδευτικός να αντιμετωπίσει δυσκολίες που πηγάζουν από το γεγονός ότι η χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές είναι συνυφασμένη με την καθημερινή τους ζωή οπότε αρχικά τουλάχιστον μπορεί να θεωρήσουν πως γνωρίζουν ήδη αρκετά άρα μπορεί να είναι προκατειλημμένοι και να δείξουν μειωμένο ενδιαφέρον. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο ο εκπαιδευτικός να αποφύγει το θεωρητικό υπόβαθρο και να επικεντρωθεί κυρίως σε καλές πρακτικές και διαδραστικές δραστηριότητες.