2022-2023

Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή.

Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ


Στόχοι

Το συγκεκριμένο ευρείας κλίμακας σχέδιο δράσης (masterplan) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και στοχεύει όπως ορίζει το άρθρο 1 της με αριθ. 108906/ΓΔ4/07-09-2021 Υ.Α (Β΄4189) στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας και κατ’ επέκταση στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος. Πρόκειται για μια διαρκή και δυναμική διαδικασία, στην οποία εμπλέκεται το σύνολο της σχολικής κοινότητας για τον εντοπισμό των θετικών σημείων, των αδυναμιών, των περιθωρίων βελτίωσης και των αναγκών που συνδέονται με το έργο που παρέχει η σχολική μονάδα.

Το σχέδιο αποτελεί βάση για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας των τριών βασικών λειτουργιών της σχολικής μονάδας: α) Της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας, β) της διοικητικής λειτουργίας, και γ) της λειτουργίας της ως επαγγελματικής κοινότητας μάθησης, που προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.

Το παρόν σχέδιο δράσης ευρείας κλίμακας εντάσσεται στον ένατο άξονα. Αποσκοπεί στη βελτίωση της επαγγελματικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής ποιότητας του έργου της σχολικής μονάδας στη λογική των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης οι οποίοι γίνονται πράξη μέσα από τη συμμετοχή του σχολικού φορέα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ειδικότερα οι 17 στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης είναι:

1) Εξάλειψη της φτώχειας.  

2) Εξάλειψη της πείνας.  

3) Επίτευξη καλής υγείας και μακροζωίας.  

4) Παροχή καλής εκπαίδευσης και κατάλληλων ευκαιριών για όλους.  

5) Επίτευξη της ισότητας ανδρών – γυναικών.  

6) Παροχή καθαρού νερού και συνθηκών υγιεινής.

7) Παροχή επαρκούς και αειφόρου ενέργειας.  

8) Παροχή αξιοπρεπούς εργασίας.  

9) Προώθηση της αειφορικής βιομηχανίας και της καινοτομίας.  

10) Μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.  

11) Δημιουργία αειφορικών πόλεων και κοινοτήτων.

12) Προώθηση της αειφορικής παραγωγής προϊόντων και αειφορικών καταναλωτικών προτύπων.

13) Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

14) Προστασία της ζωής στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

15) Προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων.  

16) Προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

17) Προώθηση της διεθνούς συνεργασίας. 


Αναγκαιότητα

Τα τελευταία χρόνια η συνεχής υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας, η αλματώδης ανάπτυξη της βιομηχανίας και η κλιματική αλλαγή δημιούργησαν μια σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω απειλής κρίθηκε αναγκαία η εκπαίδευση του πληθυσμού της γης και η ευαισθητοποίησή του πάνω σε θέματα αειφορίας με βάση τις επιταγές της κοινωνικής μάθησης.

Μέσα από τους άξονες του συγκεκριμένου προγράμματος οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με θεωρητικές έννοιες, δράσεις, προσεγγίσεις, προτάσεις και πρακτικές εφαρμογές με βάση τους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης διαμορφώνοντας ένα κλίμα κοινωνικής και διαφοροποιημένης μάθησης μεταξύ τους.

Ειδικότερα για το σχολείο μας το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης έχει μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική αξία. Είναι γνωστό πως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το 30 Ολοήμερο Δημοτικό Πειραιά χρειάζεται παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί πιο φιλικό και ασφαλές προς το περιβάλλον. Με λίγα λόγια είναι αναγκαίο να μετατραπεί σε ένα πράσινο κτίριο για το καλό και του πλανήτη και της κοινωνίας και της οικονομίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης -μέσω των αξόνων που τίθενται προς βελτίωση και των επιμέρους στοιχείων αυτών των αξόνων – με ολιστικό τρόπο προτείνει πρακτικές εφαρμογές και ιδέες στα μέλη της σχολικής κοινότητας που βοηθούν προς αυτόν τον σκοπό.