Komponenter

Komponenter

 

Et ventilationsanlæg opbygges af mange delkomponenter, som eksempel ventilator, spjæld, indblæsnings- og udsugningsåbninger, varmeflade med tilhørende reguleringsventil, reguleringsudstyr m.m. En forudsætning for at anlægget skal fungere tilfredsstillende er, at systemet er rigtigt dimensioneret og at komponenterne kan fungere sammen i systemet

 

Luftindtag og luftafkast

Luftindtaget skal være placeret således, at kortslutning med luftafkast undgås, hvilket vil sige, at indtaget ikke bør placeres i den fremherskende vindretning for afkaståbninger. Det bør være placeret mindst 0,15 m over terræn. I trafikerede områder mindst 5 m over terræn.

 

Luftafkastet bør være placeret således, at afkastluften ledes direkte til det fri. For etagebyggeri skal dette ske over tag og i passende afstand fra luftindtag, vinduer og opholdsarealer.

 

Luftindtaget skal være konstrueret således, at nedbør ikke trænger ind i ventilationsanlægget.

Filtre

Den luft, som suges ind i et ventilations- eller et klimaanlæg fra det fri (udeluft), indeholder en vis mængde urenheder. Mængden vil være afhængig af omgivelsernes karakter, men som en gennemsnitsværdi kan der regnes med 0,1 til 0,2 mg/m3.

 

Det er hovedsagelig partikler større end 10 mikrometer, der forårsager synlig tilsmudsning. Partikler mindre end 10micrometer betragtes som sundhedsfarlige, fordi partiklerne ved indånding føres ned i lungerne.

Posefilter

Kanalfilter

Vcellefilter

Panelfilter

Partikler med en diameter på omkring 100 µm forhindres i at komme ind i kroppen af vores næsehår.

PM10 fanges i halsen,

PM2,5 fanges i lungerne,

PM1 kan komme forbi alt og nå ind i blodbanen. Det er disse mindre partikler, som virkelig kan have en negativ indvirkning på vores helbred.

Husk at filtre indeholder store koncentrationer af sundhedsskadelige partikler. 

Brug altid støvmaske, handsker og briller når filtre skiftes - brugte filtre lægges i plastsæk, der lukkes med knude.


Filtre klassificeres efter hvor mange % af en given partikelstørrelse, der kan tilbageholdes i deres funktionsperiode.

PM1 er partikler mindre end 1 mikrometer = ultra fine partikler er bl.a. sodpartikler, som stammer fra forbrændinger og udstødningen fra dieselmotorer.

PM2,5 er partikler mindre end 2,5 mikrometer = fine partikler der ofte er dannet ud fra kemiske reaktioner i luften mellem forurenende gasser (som svovldioxid og kvælstofdioxid NO2) fra motorer og brændeovne.

De fine partikler kan transporteres med at finde over længere afstande, og fjernes stort set kun fra luften, når det regner eller sner.

Lokalt kan der være højt indhold af fine partikler ved trafikerede veje, boligejendomme med tobaksrøg og boligområder med brændeovne.

PM10 er partikler mindre end 10 mikrometer = grove partikler er en blanding af alle slags partikler består ofte af støv fra slidtage, bygge støv, trafik støv, pollen sod, kul, sulfat, metaller og salte, såsom havsalt. o.lign.

Filterproducenterne laver fint materiale der forklarer sammenhængen og valg af rette filtre. Søg på nettet.

Spjæld

I ventilationsanlæg anvendes der flere forskellige spjæld med for forskellige funktioner for at sikre de rigtige luftmængder i forskellige rum og dermed sikre at forskellige behov for luftskifte tilgodeses.

Reguleringsspjæld

Reguleringsspjæld anvendes, hvor der ønskes en automatisk regulering af luftstrømmen (volumenstrømme) f.eks. i forbindelse med blandekammer, by-pass eller luftstrømmen til og fra rum.

 

Ved kanaldimensioner op til 300mm anvendes pladespjæld, medens der ved dimensioner over 300mm anvendes jalousispjæld enten med parallelgående eller modsatgående blade.


Brandspjæld

Myndighederne kræver, at der i henhold til brandlovgivningen skal sikres mod brandspredning via ventilationsanlæg (DS 428).

Brandspjæld skal lukke, når luftens temperatur ved smelteleddet eller temperaturføleren er 70 °C.

I nye anlæg er det ikke længere tilladt at bruge brandspjæld med smelteled.

 


Røgspjæld

 

Røgspjæld anbringes, hvor der i henhold til lovgivningen kræves sikring mod røgspredning.

 

Motoren er forsynet med en forspændt fjeder, som lukker for spjældet ved spændingssvigt.

 

Foto: Lindab Ventilation A/S


Afspærringsspjæld/driftsspjæld

Disse spjæld arbejder efter on/off-princippet og der stilles ingen krav til reguleringskarakteristik. Deres funktion i anlægget kan være:

at lukke for indtag og afkast når anlægget stopper.

at lukke for indtag og afkast ved frostalarm.

at lukke for indtag ved brandalarm.

at lukke for returkanal ved stop af anlægget

Indreguleringsspjæld

Indreguleringsspjæld anbringes i kanalsystemet hvor, der er behov for at kunne etablere balance i volumenstrømmene. Dette gøres ved at indsætte modstande (indreguleringsspjæld) på udvalgte steder i kanalsystemet.

 

Spjældet ovenfor er udstyret med skala og målestuds, til brug ved indregulering og efterkontrol af luftmængder.


Riste

Er risten placeret i terrænniveau, skal rensning af ristens gæller foretages ofte (i efteråret måske op til flere gange dagligt). Ved placering højere oppe vil det ofte være tilstrækkeligt at tilse denne komponent en gang i kvartalet.

 

Er der spurvenet bag ved risten, kan dette net være årsag til store tryktab og dermed faldende luftvolume. Nettet skal derfor rengøres med de samme intervaller, som er gældende for indtagsristen.


Lyddæmper

I ventilationsanlæg vil det næsten altid være nødvendigt med en lyddæmpning.

Lyddæmpere kan være udført af et perforeret rør omsluttet af mineraluld og en kappe eller de kan være udført i rektangulære kasser med lydbafler.


Link

Se øvrige armaturer i kompendiet side 44