Brug af ventilationsanlæg

Deltageren skal kunne måle tryk og temperatur på ventilationsanlæg


Denne delkompetence kræver:

·        Kendskab til grænseværdier for lufthastigheder i ventilationsanlæg

·        Kendskab til ventilationskrav til forskellige anvendelser af rum

·        Kendskab til forskellige måleinstrumenter til måling af flow

·        Kendskab til indregulering af flow efter proportionalmetoden


Deltageren skal kunne kontrollere anlæggets tilstand ud fra anlæggets afleveringsrapport


Denne delkompetence kræver:

·        Eleven skal kunne læse og forstå en afleveringsrapport, og sammenholde denne med målinger foretaget.


Lufthastighed

Der er stor individuel forskel på ved hvilke lufthastigheder, der klages over træk.  En del mennesker er meget følsomme for luftbevægelser, når luftbevægelserne ikke er konstante, men ændre sig med en vis hastighed.

 

Det er altså ikke kun lufthastigheden men også dens fluktuationer, der er afgørende for personers opfattelse af træk.

 

En øvre acceptabel grænse for lufthastighed angives til 0,15 m/sek. ved stillesiddende aktivitet. For personer i bevægelse kan lufthastigheder på op til 0,4 m/sek. accepteres. Omvendt vil lufthastigheder lavere end 0,05 m/sek. opfattes som dårlig og trykkende.

 

Indblæsningsforhold

Træk, d.v.s. uønsket afkøling på grund af luftbevægelser er den hyppigst forekommende gene og en meget stor del af de berettigede klager over træk kan føres tilbage til en forkert dimensionering af indblæsningsarmaturerne.

 

Indblæsnings- og udsugningsarmaturer skal dimensioneres og placeres, så ventilationsluften ved den nominelle volumenstrøm*) fordeler sig på en sådan måde, at det tilsigtede atmosfæriske og termiske klima opnås i opholdszonen og at den ønskede middelværdi af lufthastigheden overholdes.

 

*) Det ventilationsanlægget, komponenten, ventilen eller taghætten er dimensioneret til.

( Opgivne, dimensionerede eller påtrykte volumenstrøm fra rådgiver eller bygherre )


Den korrekte fordeling af lufthastigheder og temperaturer i opholdszonen sker primært ved hjælp af indblæsningsarmaturer. Der er imidlertid store individuelle forskelle på de personer, der opholder sig i de ventilerede rum, så det må forventes og accepteres, som det tidligere er beskrevet, at uanset de valgte lufthastigheder vil der være en vis mængde klager over det termiske klima og over de forekommende middellufthastigheder.


Skitse Lindab ventilation

Luftskiftet  i beboelsesbygninger  

Det følgende afsnit er et uddrag af de krav, bygningsreglementet BR18 angiver

til ventilation.


Ventilation 

I ethvert beboelsesrum og enhver boligenhed skal der totalt være en volumenstrøm på 0,3 l/sek pr. m2 opvarmede etageareal ved en rumhøjde på 2,5 m, svarende til et samlet luftskifte på mindst 0,5 gange i timen. Boligenheden skal ventileres med et mekanisk ventilationsanlæg eller ved naturlig ventilation.

 

Naturlig ventilation fungerer ved at luft tilføres via ventiler i ydervægge og fjernes via den naturlige opdrift gennem aftrækskanaler fra køkken og bad/ wc over tag.

 

Opholdsrum

Tilførsel af udeluft: Oplukkeligt vindue, lem eller yderdør og en eller flere udeluftventiler med en samlet fri åbning på mindst 60 cm2 pr. 25 m2 gulvareal.

 

Bade og wc-rum

Tilførsel af luft: åbning på mindst 100 cm2 mod adgangsrum. Desuden - hvis rummet er mod ydervæg - oplukkeligt vindue, lem eller yderdør. Fjernelse af indeluft: Aftrækskanal med kanaltværsnit på mindst 200 cm2.

 

Særskilt wc-rum

Tilførsel af luft: åbning på mindst 100 cm2 mod adgangsrum.

Desuden - hvis rummet er mod ydervæg - oplukkeligt vindue, lem eller yderdør.

Fjernelse af indeluft: aftrækskanal med kanaltværsnit på mindst 200 cm2.

 

Hvis boligen er udstyret med mekanisk ventilation, skal luftskiftet i køkken og baderum, wc-rum, bryggers og lignende rum kunne forøges mindst til følgende: I køkken skal der kunne udsuges en volumenstrøm på 20 l/s og fra baderum og wc-rum skal der udsuges mindst 15 l/s.

I særskilt wc-rum, bryggers og kælderrum udsuges en volumenstrøm på 10 l/s.


Luftskifte i andre bygninger end beboelsesbygninger

Det gælder f.eks. for institutioner for pasning af børn som vuggestuer, børnehaver, skolefritidsordninger, fritidshjem, dagcentre og andre institutioner med lignende formål.

Ventilationsraten for opholdsrummene er ikke i sig selv tilstrækkelig til under alle forhold at sikre at CO2 indholdet i indeluften ikke i længere perioder overstiger 0,1 pct. CO2. Derfor bør ventilationsanlæg indrettes med variabel ydelse afhængig af belastningen, så luftskiftet er højere i de rum, hvor belastningen er størst og mindre i rum, hvor der er mindre behov. Ventilationsraten for bygningen er specificeret under den forudsætning, at der anvendes lavforurenende byggematerialer. Ved lavforurenende byggematerialer forstås byggematerialer, der er omfattet af Dansk Indeklima Mærkning samt materialer, der opfylder betingelserne for at blive mærket efter ordningen.

Opholdsrum i daginstitutioner skal ventileres med et ventilationsanlæg, der omfatter såvel indblæsning som udsugning og varmegenvinding. Ventilationen skal sikre et godt og sundt indeklima. Indblæsningen med udeluft og udsugningen skal være mindst 3 l/s pr. barn og mindst 5 l/s pr. voksen, samt 0,35 l/s pr. m² etageareal. Samtidig skal det sikres, at CO2 indholdet i indeluften ikke i længere perioder overstiger 0,1 pct. CO2. Hvis der benyttes ventilationsanlæg med behovsstyret ventilation, kan der afviges fra de angivne luftmængder, når der er reduceret behov. Dog må ventilationen i brugstiden ikke være mindre end 0,35 l/s pr. m² etageareal.

Ventilationsraten for normalklasserummene er ikke i sig selv tilstrækkelig til under alle forhold at sikre at CO2 indholdet i indeluften ikke i længere perioder overstiger 0,1 pct. CO2. Derfor bør ventilationsanlæg indrettes med variabel ydelse i afhængighed af belastningen, så luftskiftet er højere i de rum, hvor belastningen er størst og mindre i rum, hvor der er mindre behov.

Undervisningsrum i skoler og lignende skal ventileres med et ventilationsanlæg, der omfatter såvel indblæsning som udsugning og varmegenvinding.

Indblæsningen med udeluft og udsugningen skal i normalklasserum være mindst 5 l/s pr. person, samt 0,35 l/s pr. m² gulv.  Samtidig skal det sikres, at CO2 indholdet i indeluften ikke i længere perioder overstiger 0,1 pct. CO2.

Hvis der benyttes et ventilationsanlæg med behovsstyret ventilation, kan der afviges fra de angivne luftmængder, når der er reduceret behov. Dog må ventilationen i brugstiden ikke være mindre end 0,35 l/s pr. m² etageareal.

Når og hvis aktuelle luftmængder skal bestemmes og sammenlignes med anlæggets afleveringsrapport er vi som ansvarlige for anlæggende er vi nød til at kunne måle på disse. 

Når et ventilationsanlæg afleveres kræves det, at der bliver lavet en funktionsafprøvning.

Der udarbejdes en funktionsafprøvningsrapport, der beskriver: