Handlingsplan

Syfte

Handlingsplanen ska fungera som en stomme för arbetet med särskilt begåvade barn och elever i Vimmerby kommun. Varje enhet ska ha en egen struktur hur man jobbar lokalt med utbildning kring och identifiering av särskilt begåvade barn och elever. Rektor ansvarar för att en sådan struktur finns och att arbetet kring dessa barn/elever följs upp årligen. Skolchef ansvarar för att det övergripande arbetet utifrån handlingsplanen utvärderas årligen.

Syftet med arbetet är att ge alla barn och elever ledning och stimulans för att nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Det innebär att syftet med arbetet inte är att avgöra i vilken grad ett barn eller en elev är särskilt begåvad eller ej, utan främst att hitta insatser som förbättrar lärande och mående hos respektive barn/elev.


Kunskap

För att kunna identifiera och bemöta särskilt begåvade barn och elever behöver all personal en gemensam grund att stå på.

Rektor ansvarar för att personalen på enheterna får en introduktion kring särskild begåvning. Exempel på föreläsare finns i kunskapsbanken. I samband med detta ska diskussioner föras på enheterna kring vilka erfarenheter pedagogerna har och vilka barn/elever som man kan se kan vara aktuella för vidare insatser eller kartläggning. Rektor ansvarar för att dessa diskussioner sker återkommande.

Varje år genomförs en introduktion för ny personal (inklusive chefer). Denna samordnas inom respektive verksamhet av verksamhetschef. Vidare ansvarar respektive verksamhetschef för att rektorerna får möjlighet till diskussioner och fördjupning. 

På varje enhet ska det finnas en person med uttalat ansvar kring arbetet med särskilt begåvade barn och elever. Denne ska fungera som ett stöd och ha extra kunskap inom ämnet. Rektor ansvarar för att det finns en person med uttalat ansvar, och att personen har kunskap och förutsättningar för arbetet.

Som stöd i arbetet finns en gemensam webbsida där handlingsplan, korta sammanfattningar och kunskapsbank finns publicerad. Förvaltningens kvalitetssamordnare ansvarar för att uppdatera innehållet.


Uppmärksamma och identifiera

För att identifiera barn/elever som kan vara i behov av insatser behöver varje enhet ha en struktur för arbetet. 

Varje pedagog ansvarar för att i gemensamma samtal lyfta barn/elever som t.ex. visar tecken på hög inlärningsförmåga, särskilda talanger eller andra kännetecken som kan kopplas till särskild begåvning. 

Rektor ansvarar för att det finns avsatt tid för arbetslagen att diskutera de barn/elever som har uppmärksammats och de insatser som pågår.

Utifrån diskussionerna kan det bli aktuellt med en pedagogisk utredning eller djupare kartläggning. Rektor beslutar om kartläggning ska göras och specialpedagog ansvarar för att detta genomförs. Kartläggningen ska bygga på underlag från barn/elev, vårdnadshavare och pedagoger.

Exempel på struktur (ur Vimarskolans handlingsplan):

5.1 Uppmärksamma elever som lätt kan nå målen och/eller har särskilda talanger

Fortlöpande uppmärksammas när elever visar tecken på att lätt nå målen. Informationen lämnas till klassföreståndare.

 

5.2 Inventering i arbetslagen

Vid ett tillfälle per termin finns schemalagd tid för att tillsammans i arbetslagen uppmärksamma vilka elever som lätt kan nå målen och/eller har särskilda talanger. Stödmaterial används. Information om dessa elever lämnas till specialpedagogen.

 

5.3 Samla information

I syfte att identifiera elever som lätt kan nå målen och/eller har särskilda talanger samlar specialpedagog, eller annan av rektor utsedd person, information från samtliga undervisande lärare samt annan berörd personal.

 

5.4 Ansvar och genomförande

Rektor tar beslut om kartläggning ska genomföras då man identifierat en elev som lätt kan nå målen och/eller har särskilda talanger. Specialpedagog ansvarar för att kartläggning genomförs. Kartläggningen genomförs tillsammans med elev, vårdnadshavare, berörda pedagoger och elevhälsoteam.


 

Undervisning och anpassningar

Utifrån bilden av barnets/elevens styrkor och svagheter gör enheten en planering för elevens undervisning. I denna kan det bli aktuellt med samarbete mellan stadier och verksamheter för att barnet/eleven ska få den stimulans som den behöver. Här är det viktigt att ta hänsyn till varje barns/elevs förutsättningar (intresse, styrkor, svagheter, socialt). Exempel på insatser finns på sidan om Pedagogiskt ABC.

Lärare ansvarar för att göra insatser i sin undervisning i form av differentierad undervisning, acceleration och/eller berikning.

Rektor ansvarar för beslut om större insatser, t.ex. årskursuppflytt eller om en särskild mentor ska tillsättas.

Rektor ansvarar också för att insatser följs upp och utvärderas.


Dokumentation i skolan

Insatser som syftar till att elever ska nå längre i sin kunskapsutveckling ska inte dokumenteras som extra anpassningar. Extra anpassningar och särskilt stöd är insatser som riktar sig till de elever som har svårt att uppfylla kunskapskraven.

Insatser kring vidare ledning och stimulans ska i grundskolans åk 1-5 dokumenteras i elevens IUP, då denna ska innehålla ”en sammanfattning av vilka insatser som behövs för att eleven ska nå kunskapskraven och utvecklas så långt som möjligt inom ramen för läroplanen.”

Inom samtliga verksamheter ansvarar rektor för att varje enhet har en rutin för hur dokumentation ska ske på skolan.

Observera att det kan vara aktuellt med både extra anpassningar, särskilt stöd och insatser kring ledning och stimulans beroende på elevens behov.