Workhome

Workhome

WorkHome is een ontwerpend onderzoek binnen de ontwerpstudio 2BaAr, waarbij middels twee ontwerpopdrachten aan studenten het thema wonen-werken onderzocht wordt.

Wonen-werken is de snelst groeiende arbeidsmarkt in West-Europa. De volgende decennia zal binnen de context van een diensteneconomie de relatie tussen wonen en werken steeds meer in elkaar vloer. Dit vraagt een aangepaste woonwerk. Deze oefening van het woonwerkhuis heeft de ambitie om gekende voorbeelden te doorgronden, te analyseren, en van hieruit te werken aan het ontwerpen van deze bijzonder toekomstgerichte woonvorm. Het wonen wordt dus gecombineerd met een nevenfunctie, een werkatelier. 

De ontwerpopgave bestaat uit een ontwerp van een woonwerkhuis, inclusief een ontwerpvoorstel van de onmiddellijk aansluitende openbare ruimte. Tevens wordt er zorgvuldig en respectvol omgegaan met de bestaande bebouwing, de wachtgevels en de architectuur in Hasselt en meer specifiek in de directe omgeving. Het is zeker niet de bedoeling om aan imitatie te doen, maar vanuit de context- en typologie-onderzoek een hedendaagse architectuur te ontwikkelen die in dialoog treedt met het bestaande. (als een return voor de omgeving). 

De context van deze ontwerpopdracht is dus specifiek: de Stad. De stad is van oudsher een oefenruimte voor architectuur. De stad reikt niet alleen fysiek een context aan de (toekomstige) architect, maar toont even goed veranderende ideeën over architectuur, bouwcultuur en stad. Omdat deze in gebouwde vorm veel langer blijven staan dan de concepten en de context waaruit ze voorkwamen, geven ze ook een beeld van de culturele schommelingen in de loop van de tijd. Veranderingen doorheen de tijd laten hun sporen na en daarom is het van belang om zowel verleden te aanschouwen als de toekomst te vormen. 

De ontwerpopgave is een gelegenheid om ons te verdiepen in de architectuurtheorie van de stad. Als oude vorm van samenleving staat de stad sinds eeuwen centraal in het denken en reflecteren van de architect. Dat zal ook post-corona ongetwijfeld blijven. De literatuurlijst is eindeloos, dus een selectie van enkele must-reads is niet meer dan een kans om je als student in te lezen in de geschiedenis van de stad. Een eerste verplichte leestekst is ‘De architectuur van de Stad’ van Aldo Rossi (1966). De tekst is een deel van het gelijknamige boek en is gepubliceerd in het boek ‘Dat is Architectuur’*. In het boek ‘De architectuur van de Stad’ werkt Rossi onder meer de idee van een analoge architectuur uit – een architectuur die gebaseerd is op herinneringen en analogieën. Daarnaast concentreert hij zich op de analyse van de samenhang tussen stedelijke vorm (de morfologie) en de gebouwentypen waaruit deze is samengesteld. 


Binnen deze opdracht staat de kennismaking met typologie, het type, centraal. De stad is een verzameling van types van gebouwen (woningen, scholen, kantoren, enz) die doorheen de tijd mee met de stad transformeren. “Het type is uniek en toch zeer gevarieerd in de diverse samenlevingen, het komt voort uit de manieren van leven” stelt Rossi. Het concept ‘type’ vormt volgens hem de basis van de architectuur. Het type is geen model, maar een voorwerp naar aanleiding waarvan iedereen vormen kan realiseren die onderling niet op elkaar lijken. In tegenstelling tot een model waarbij alles precies en voorgeschreven is, is in het type alles min of meer vaag. De ontwerpopgave is een onderzoek naar de typologie van het woon-werkhuis. 


De snede als ontwerptool 

De tekening is het middel bij uitstek voor de architect om zijn ideeën te verbeelden. In de eerste plaats voor zichzelf tijdens het ontwerpproces. In deze ontwerpopdracht zal iedereen individueel het belang van een doorsnede verkennen en ontdekken. De snede is de tekening bij uitstek waarin de architect de opbouw van zijn ontwerp kan tonen. Via de doorsnede kunnen de kwaliteiten van een ontwerp zichtbaar gemaakt worden zoals een verhouding van een ruimte, lichtinval, ruimtelijkheid, materiaalgebruik, enz. Het denken in doorsnede lag bijvoorbeeld aan de basis van het ontwerp van Villa Müller (Praag, 1930) van Adolf Loos en het bijhorende concept van het Raümplan. In een doorsnede kan een ontwerp groeien in relatie tot de keuzes die in grondplan worden gemaakt. Het is daardoor een ideaal instrument om (samen) te discussiëren over de voortgang van een ontwerpproces. 


Atmosfeer - De kamer als deel van een geheel 

Architecten zijn in essentie “ruimte-makers”, zowel binnen als buiten de stad. Toch vervallen we vaak in het vormgeven aan façades, waarbij we vooral belang hechten aan de buitenkant van een gebouw. Bij deze ontwerpopdracht willen we een eerste belangrijk stap zetten naar het interieur van een woning. Vanuit de doorsnede wordt, in overleg met de studiobegeleider, een ruimte/kamer geselecteerd die verder in detail zal uitgewerkt worden. Deze ruimte wordt op het einde van het ontwerpproces gevisualiseerd in een maquette (schaal 1/20). 

In deze maquette onderzoekt de studenten enkele detailleringen binnen een ruimte zoals : de materialisatie vloer, wanden & plafond, ontwerp binnendeuren, vast meubilair in relatie met de beleving / atmosfeer van de ruimte. Afhankelijk van de keuze van ruimte (inkom en hal en/of trappenhuis, keuken, leefruimte, slaapkamer, atelierruimte, enz) zal de uitwerking per student erg individueel zijn. Deze deelopdracht is een oefening om weg te denken van de wit gepleisterde museum ruimte en na te denken over de sfeer van een ruimte, en in het bijzonder zijn relatie met zijn omliggende omgeving, zowel binnen als buiten.


De Architect April 2007 (56-61)

DASH 15 Huis Werk Stad

Wonen en werken in het stedelijk bouwblok

Home Work City, Living and Working in the Urban Block

Dick van Gameren, Paul Kuitenbrouwer, Eireen Schreurs, Frances Holliss, Birgit Jürgenhake en Birgit Hausleitner

ISBN 978-94-6208-454-4

De Architect April 2007 (56-61)

Hans van der Heijden

Wonen, werken en tektonische cultuur; Piazza Céramique in Maastricht door Jo Janssen

Architecten en Prof. ir. Wim van den Bergh Architect


Detail 2021.03

Konzept Wohnen und Arbeiten 

Concept Live and Work



S3.P Workhome 

Simonis, Hélène2BaAr 2020-21 

S3.P Workhome 

Luts, Britte 2BaAr 2020-21 

Homes that Work

Residential architecture must adapt to the needs of home-workers, says Frances Holliss

Frances Holliss

(Bron:  http://www.architecturetoday.co.uk/homes-that-work/)


The way we inhabit our buildings and our cities is changing radically and rapidly. More than one in seven of the UK working population now works mainly from home – and millions more part-time. Ninety-five per cent of UK businesses employ fewer than ten people. Though these represent a third of all employment and a fifth of all turnover, most are – or have been at some point – run from their owners’ homes. This hidden workforce has nearly doubled in the past 20 years in the UK and continues to grow. But we don’t design for it at the urban or the building scale. Mainstream housing is still designed as somewhere we can cook, eat, bathe, sleep, watch television, bring up children, and nothing else.


Working in the home – or living at the workplace – poses real challenges, but an analysis of the disadvantages identified by more than 100 home-based workers (from across the social spectrum, in a wide variety of occupations from urban, suburban and rural contexts, internationally) shows that they could almost all be solved through design. Inappropriate space, problems with occupational identity and social isolation are prominent issues. If designers could think about these ideas it would help overcome some of the problems.


“More than one in seven of the UK working population now works mainly from home – but we don’t design for it at the urban or the building scale”


Operating in a wide range of occupations, from car mechanic to senior software manager, journalist to architect, baker to childminder, home-based workers’ spatial and environmental needs are extremely varied and not generally easily accommodated in standard one-, two- or three-bedroom flats. Squeezing work into inappropriately designed home spaces, or home into workplace, often leads to frustration, inefficiency and stress. Home-workers need agency over the design of their space. Self-build provides one route to achieving this. Eighty per cent of the 360 modest terraced houses in Nieuw Leyden, a Dutch self-build scheme planned by MVRDV, include a studio, workshop, shop or office.


Designed-in flexibility and adaptability offers a second route. In Maastricht’s Piazza Céramique workhome development by Jo Janssen Architects (pictured above), each office-apartment has two front doors, generous floor-to-ceiling heights, non-structural internal walls and carefully placed circulation and service zones, allowing people to inhabit space as they choose, and change it over time.


Most home-based workers, inhabiting buildings designed purely as dwellings, are invisible in the city. For some this is bad for their sense of themselves in the world, but design can counter this. Functional representation, where the dual function of a workhome development is expressed architecturally, as in the traditional weaver’s house, can support a sense of occupational identity, allowing both home and workspace to be legible in the city.


Piazza Céramique adopts a diametrically opposite approach: functional neutrality, its facade inscrutable. Any of the identical pairs of French windows could open onto a dentist’s surgery or a family home, an architect’s office or a small apartment, and this – maybe counter-intuitively – also relieves the home-worker’s sense of invisibility.


Home-based workers’ most common and urgently reported problem is social isolation”

Home-based workers’ most common and urgently reported problem, however, is social isolation. Often inhabiting homes designed primarily as a series of private interior spaces, people working at home can easily develop depression. This is less of an issue for those who are part of larger households, or those whose work involves interactions with the public, like child-minders or therapists. For the solitary home-worker, however, the sense of isolation can be devastating. Workhome developments that create immediately accessible (and free) public or collective spaces can alleviate this. At Nieuw Leyden, for example, single-aspect houses open onto shared paved and landscaped pedestrian courts littered with picnic tables that buzz with neighbours chatting at coffee and teatime. Maastricht’s Piazza Céramique is organised around a central atrium with a slightly hotel-like ground floor lounge that is often populated with clients waiting for appointments and occupants taking a break. Parties happen in each shared space, building local social networks and a sense of neighbourliness.


With home-working only set to grow, such thinking should be be a feature of all residential architecture.


Frances Holliss

Architect and Emeritus Reader in Architecture at The Cass. She completed a doctorate on the architecture of home-based work in 2007, is director of research unit the WorkHome Project, author of ‘Beyond Live/Work: the Architecture of Home-based Work’ (2015), and contributed to the latest edition of TU Delft’s DASH journal, ‘Home Work City: Living and Working in the Urban Block’, published by nai010.

https://www.londonmet.ac.uk/profiles/staff/frances-holliss/

http://www.theworkhome.com

Atelierwoningen Zomerdijkstraat

Zanstra, Giesen en Sijmons

1932 - 1934

Zomerdijkstraat, Uiterwaardenstraat, Amsterdam [NL]

De oudste atelierwoningen van Nederland zijn te vinden in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Tussen de Zomerdijkstraat en de Uiterwaardenstraat staat al ruim tachtig jaar een gebouw waarin bekende kunstenaars als Gerrit-Jan van der Veen, Jan Wolkers en Charlotte van Pallandt een plek vonden om te wonen en te werken.

Nieuwe Bouwen

Het complex van 32 atelierwoningen werd in 1934 gerealiseerd op initiatief en naar ontwerp van Piet Zanstra, Jan Giesen en Karel Sijmons, destijd 27, 29 en 24 jaar oud. Het was het eerste project van het architectenbureau dat deze jonge architecten hadden opgericht. De atelierwoningen zijn gebouwd volgens de principes van het Nieuwe Bouwen, een architectuurstroming die in het begin van de 20ste eeuw opkwam in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Kenmerkend hiervoor is de nadruk op functionaliteit en de afwezigheid van versiering. De buurt waarin het atelierwoningencomplex zich bevindt wordt gekenmerkt door de vele bebouwing in de stijl van de Amsterdamse School. Dit was een architectuurstijl waartegen de aanhangers van het Nieuwe Bouwen zich afzetten.

Noord versus zuid - De ruime ateliers zijn ondergebracht in vier hoge bouwlagen aan de noordzijde van het gebouw. De woongedeeltes liggen op het zuiden, in zes bouwlagen. Het hoogteverschil in de verdiepingen en het verschil in de aantallen bouwlagen aan de noord- en zuidzijde, maakt een afwisseling van kleine en grote woningen mogelijk. De grote woningen, ontworpen voor gezinnen, zijn verdeeld over twee woonlagen. De kleinere woningen voor vrijgezellen hebben één woonlaag. Via trappen zijn de woningen en ateliers met elkaar verbonden.

Rijksmonument - De ateliers op de begane grond zijn oorspronkelijk ontworpen voor beeldhouwers, de ateliers op de daarboven gelegen verdiepingen voor schilders. In 1988 kreeg het complex de status van rijksmonument. Het gebouw is vervolgens in 1990 gerenoveerd door Bertus Mulder, waarbij het oorspronkelijke uiterlijk bewaard is gebleven. Momenteel wordt het complex nog bewoond door kunstenaars en creatieven. Voor hoe lang is de vraag. Woningcorporatie De Key is eigenaar van het complex, maar wil van de atelierwoningen af. De bestemming is in 2013 veranderd van woningen met ateliers naar enkel wonen. Dit betekent dat de eigenaar er bijvoorbeeld luxe woningen kan realiseren, mits het uiterlijk van het gebouw niet wordt veranderd en de indeling niet onherstelbaar wordt beschadigd. (Tekst: Mirte van Dooren/ARCAM)

Bron: http://www.zuidelijkewandelweg.nl/archief/architectuur/atelierwoningenzomerdijkstraat.htm


Literatuur

Campus Joachimstraße / Office Chipperfield Architects

David Chipperfield Architects

2007 - 2013

Joachimstraße 11, 10119 Berlin [D]

Four volumes form the extension to a five-storey brick building from 1895. Located in the inner courtyard of a perimeter block typical of late-19th-century Berlin, the former piano factory had become too small for the architectural office. By inserting the four new structures it has been possible to not only accommodate the growth of the architectural office but also to re-organise the site's urban structure.

The proportions of the simple concrete cubes respond to the neighbouring buildings, and their skilful positioning on the elongated plot has resulted in a striking sequence of narrow and wider outdoor spaces of high sojourn quality.

Exposed concrete characterises the new buildings not only on the outside but also indoors, where polished screed and walls and ceilings in fair-faced concrete give the rooms a sober and puristic look.

The outer walls of the buildings at the front and in the middle of the plot were cast in insulating concrete, whereby their monolithic structure fulfils load-bearing, insulating and protective functions simultaneously. As insulating concrete does not have the same structural strength as ordinary concrete, use was made of lighter reinforced concrete hollow core slabs in areas with long floor spans.

The regular grid of joints on the concrete facades can be seen on the inside in mirror-inverted form and required careful planning of the formwork and the concrete pouring stages. Use was made of modular steel frame elements. In order to achieve a precise formwork pattern, the individual walls of the buildings were poured one after the other, thus making it possible to conciliate the specified grid of the elements with the dimensions of the buildings and the necessary wall thicknesses. 

The vertical construction joints were predetermined by the above building procedure. In contrast, the horizontal concreting sections correspond with the positioning of the windows and are aligned to their lower edge in all cases, this being the only way of avoiding expansion of the insulating concrete, which shows a tendency to segregation due to its irregular distribution of pores. In order to minimise this effect the concrete was cast and individually compacted in layers 50 to 60 cm high.

Bron: 


Literatuur

Atelierhaus C.21

Robert Hahn, Werner Neuwirth

2016 - 2021

Maria-Lassnig-Straße 33, 1100 Wien [A]

Das Atelierhaus C21 zeigt: Wenn man über den üblichen Denkrahmen hinausgeht, werden außergewöhnliche Raumflüsse, Funktionsmischungen und Außenbeziehungen möglich. Auf einem Denken „out of the box“ beruhen auch die seit zwei Jahren bewohnten Baugruppenprojekte Grätzelmixer und Gleis 21 sowie das gesamte Quartierskonzept im Sonnwendviertel Ost.

Das äußerste Grundstück am Ostspitz des neuen Stadtquartiers, unmittelbar an den Gleisen des Hauptbahnhofs, galt als schwer zu beplanen. Mit einem innovativen Architektur- und Nutzungskonzept entstand nun ein Gebäudetypus, der Arbeiten, Gewerbe und Kultur im neuen Stadtquartier stärkt, ein Energiekonzept mit Tiefensonden und Wärmetauschpumpe bietet, variable Räume mit bis zu 5,7 Meter Höhe und dazu eine urbane Wildnis. Gemäß den Leitlinien für ein gemischtes, lebendiges Stadtquartier bieten die Baugruppen-Wohnprojekte Räume für Gemeinschaft und Öffentlichkeit. Der Gätzelmixer besticht durch den zur Planungsmaxime erhobenen individuellen Wohnkomfort mit unterschiedlichen Raumhöhen. Gleis 21 zeichnet sich durch die Holzkonstruktion und den Fokus auf Integration und Kommunikation aus.

Bron: https://www.azw.at/de/termin/besondere-raumangebote/


Literatuur: Arch+ 244 Wien – Das Ende des Wohnbaus (als Typologie) [34-39]

Aberto Studio 

AR Arquitetos

2012

São Paulo [BR]

The studio is the city.

The project proposes an exercise in the indoor-outdoor relationship and its materialization, the idea of limit (mass / opacity) and continuity (openness / transparency). A semi-public square proposed in front of the site invades the studio as a street that unfolds between dense rectangular prisms (“buildings”), opening into an “interior courtyard” a space to paint.

These “buildings”, 3 volumes in concrete, house the functional program of the studio (office, library, preparation room, services, storage and a mezzanine). When they leave the program, its dense and blind walls externally delimit the “street” and “square”, setting a kind of covered shed where the artist paints. While the opaque faces delimit functions and uses, its open and transparent faces open onto internal courtyards and gardens, dissolving the boundaries between interior and exterior, between building and site.

Benches and continuous counter tops cross borders, stating that continuity. The volume of the building, extrapolating the boundary of the roof, also contributes to dissolve the border. The line of the wall, on the other hand, limits part of this retreat, establishing a solid boundary between the square (public void) and the courtyard (private void).

Bron: https://www.archdaily.com/518874/aberto-studio-ar-arquitetos