Vedlegg: Trondheim kommunes miljøkrav til utførelsesentreprise

Her er listet alle krav som fremgår i kontrakten med entreprenør. Er noen tiltak i MOP-en knyttet til disse kravene skal det være samsvar mellom kravet og tiltaket. 

Naturmiljø, landbruk og friluftsliv

Krav til beskyttelse av trær

Trær skal beskyttes i henhold til Veileder for arbeid nær trær, byggforskserien 513.710 og 316.211, Normtegninger Trondheim kommune "Beskyttelse av trær i anleggsfase" TK-O 01 og "Graving ved trær" TK-O 02.

Unngå bruk av helse- og miljøfarlige stoffer

 Stoffer på myndighetenes liste over "prioriterte stoffer" skal ikke benyttes, ref. produktkontrollloven § 3A. Substitusjonsplikten i henhold til produktkontrolllovens krav skal dokumenteres og følges av alle aktørene i prosjektet. 

Forurensning

Lys

Lys skal monteres og rettes slik at de ikke er til sjenanse for personer eller bygninger utenfor anleggsplassen.

Dokumentasjon: Plan for belysning i anleggsfase skal fremgå i tilbyders riggplan.

Støy og vibrasjoner

Grenseverdier

Gjeldende krav og grenseverdier vedrørende støy i forurensningsloven, forurensningsforskriften og reguleringsplan, samt Miljøverndepartementets planretningslinje T-1442 skal være oppfylt. Det skal særlig fokuseres på tiltak som reduserer støy til naboer.

Spunting og betongmeisling

Spunting og betongmeisling er tillatt mandag til fredag mellom klokka 07:00 og 19:00. Større spunte- og betongmeislingsarbeid skal varsles minst fire dager før oppstart til berørte parter. 

Beredskapsplan for miljøulykker

Entreprenøren skal organisere sine arbeider slik at risiko for miljøulykker minimeres.


Utslipp skal rapporteres til byggherren. Det vises for øvrig til forurensningsloven.


Entreprenøren plikter å gjennomføre en miljørisikovurdering med en beredskapsplan med hensyn på utslipp før byggestart som oppbevares på byggeplassen. Uhell, og hendelser som kan skade miljøet, skal registreres og rapporteres i egne avviksskjema og følge månedsrapportering.

Ressursbruk

Klimagassutslipp i byggefasen

Oppvarming, belysning og tining

Brakkerigg skal være i henhold til krav i TEK17. Oppvarming skal skje med fjernvarme eller elektrisitet. Brakkeriggen skal ha system for senking av temperatur om natten og i helger og ferier.

Belysning på byggeplassen skal være energieffektiv og styrt for å unngå belysning når det ikke foregår arbeid.

Ved tining av tele i bakken skal det brukes alternativer til fossile drivstoff.

Fossilfri byggeplass

Alle anleggsmaskiner og kjøretøy som benyttes på bygge-/anleggsplassen skal være fossilfrie (inkl. oppvarming, tining av tele i bakken og byggtørk).

Alle maskiner skal være CE-godkjent og registrert i Maskinregisteret.

Fossilfri transport

Alle kjøretøy som benyttes til transport av masser og avfall som fjernes fra og leveres til bygge-/anleggsplassen skal minst være euroklasse 6/VI og benytte fossilfritt drivstoff.

Drivstoff

Dersom det benyttes biodiesel for å tilfredsstille krav til fossilfri byggeplass skal denne tilfredsstille EN15940 (HVO/BTL) og følge nasjonale kriterier for bærekraftig biodiesel, samt oppfylle EUs bærekraftskriterier* for biodrivstoff. Det er ikke tillatt med palmeolje eller biprodukt fra palmeoljeproduksjon (som CPO og PFAD). 

Entreprenøren skal til enhver tid kunne fremlegge dokumentasjon på at biodrivstoffet er produsert bærekraftig og palmeoljefritt. Dokumentasjonen skal eksempelvis inneholde følgende informasjon: drivstoffprodusent, drivstoffleverandør, mengde, opprinnelse og sertifisering.

Entreprenøren skal til enhver tid kunne fremlegge dokumentasjon på at biodrivstoffet oppfyller EUs bærekraftskriteriene*. 

 * § 3-6 til § 3-9 i Forskrift om begrensning i bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier og andre produkter (produktforskriften).

Dersom entreprenøren arbeider på flere prosjekter parallelt, må entreprenøren kunne dokumentere å ha anskaffet den mengden fossilfritt drivstoff som trengs for å utføre oppdraget for byggherren i løpet av kontraktsperioden. Hvis entreprenøren har forpliktet seg til å benytte biogasskjøretøy og/eller biogassmaskiner aksepteres kun innblanding av naturgass hvis 100 % ren biogass ikke er tilgjengelig i markedet. Byggherren skal informeres hvis dette inntreffer.

Maskiner og kjøretøy

Entreprenøren forplikter seg til å benytte de maskin- og kjøretøyteknologier og/eller drivstofftyper som oppgis i tilbudet (jf. Tilbudet vedlegg XX). Nye kjøretøy eller drivstofftyper som introduseres i løpet av kontraktsperioden skal være minst like miljø- og klimavennlige som opprinnelig avtalt. Ved uforutsette hendelser utenfor entreprenørens kontroll kan avtalte krav fravikes hvis det kan dokumenteres at tilsvarende erstatninger ikke er å oppdrive. En eventuell fravikelse av kravet skal godkjennes av byggherren.

Tomgangskjøring

Det tillates ikke ubegrunnet tomgangskjøring på byggeplass. Bestemmelsen gjelder biler, anleggsmaskiner og utstyr og gjelder også i forbindelse med pauser, hviletid med mer. Begrunnet tomgangskjøring kan være temperaturforhold, gjentatt start/stopp vil medføre høyere utslipp etc. Det finnes system oppdragsgiver kan benytte for kontroll av tomgangskjøring. 

Transport av ansatte til byggeplass

Entreprenøren skal transportere egne ansatte til og fra byggeplassen på en miljøvennlig måte 

Materialbruk

Trevirke

Trevirke og trebaserte produkter skal være produsert av tømmer fra FSC-sertifisert, levende skog-sertifisert eller PEFC-sertifisert skogsdrift. 

Tilsvarende tømmer fra regnskog skal ikke benyttes eller forekomme på bygge-/anleggsplass.

Oppdatert liste over de tresortene som kan komme fra regnskog finnes på nettsidene til Regnskogfondet. (http://www.regnskog.no). Ref. EUs trevirkeforordning nr. 955/2010. Forskrift om omsetning av tømmer og treprodukter med opprinnelse utenfor Norge. 

Betong, stål og asfalt

Det skal jobbes aktivt for å redusere klimagassutslipp fra leverandører av materialer i prosjektet. Det skal brukes materialer og produkter som tilfredsstiller maks utslipp av klimagasser som spesifisert i følgende liste.

Utslippskravet gjelder summen av klimagassutslipp for produktet fra råvare til fabrikkport (A1 – A3 iht. EN15804). 

Ved en kompleks konstruksjon og ved sammensetning av ulike materialtyper kan det være tilfeller der enkelte produkt ikke tilfredsstiller utslippskrav på produktnivå som gitt i liste. Bruk av slike produkt er mulig dersom det kan dokumenteres at totale klimagassutslipp for anleggsprosjektet blir lavere ved å benytte slike produkter enn ved å tilfredsstille alle kravene på produktnivå. Valg av produkter skal i slike tilfeller foretas på prosjektnivå og ikke på produktnivå. Leverandør kan fravike CO2-intensiteten dersom de kan vise at hele løsningen totalt sett kommer bedre ut enn ved å velge produkter ut fra disse kravene.

Betong - alle trykkfastheter: Makskrav i henhold til grenseverdiene for Lavkarbon B som følger av NB37 (den til enhver tid gjeldende utgaven av Norsk Betongforenings publikasjon nr. 37).

Konstruksjonsstål:

Armeringsstål:

Stålpeler og stålspunt: Makskrav 1,1 kg CO2-ekv/kg stål

Asfalt:

Dokumentasjon

Entreprenøren skal levere EPD eller miljømerke type III iht. ISO 14025, ISO 21930 og/eller EN 15804. Se https://www.epd-norge.no/?lang=no_NO for mer informasjon

EPD brukes i tillegg som dokumentasjon på utslipp, fravær av helse- og miljøfarlige stoffer og annen miljøinformasjon.

Levert dokumentasjon skal godkjennes av miljøansvarlig hos entreprenøren senest to uker før produktet skal brukes. Eventuelt kan dokumentasjon leveres i et system som også verifiserer at EPD-en er utarbeidet iht. ISO 14025, EN 15804, tilfredsstiller eventuelle krav og er gyldig på tidspunktet produktene blir fremskaffet.

Krav til fallunderlag

Krav til produkt:

Krav til utførelse:

Overgang gummidekke/kant skal utføres på en slik måte at ingen deler av gummidekket forvitrer over tid. Slitelaget skal avsluttes mot fast vegg eller kant. Underlaget som dekkes skal bestå av komprimerte, drenerende masser.

Dokumentasjon:

Det skal vedlegges dokumentasjon på følgende:


Gjenbruk av materialer og masser

Det skal i størst mulig grad gjenbrukes materialer fra samme arbeid, blant annet gravemasser, asfalt, betong, kantstein, belegningsstein, skiltfundamenter, skiltmateriell og lignende, under forutsetning av at de er dokumentert fri for miljøgifter. Gjenbruk av andre materialer fra andre kilder kan brukes gitt samme forutsetning.

Dokumentasjon:

Dokumentasjon på at helse- og miljøfarlige stoffer i gjenbrukte materialer og masser er under gjeldende grenseverdier. Dokumentasjon på mengde gjenbrukte materialer og masser.

Avfall

Avfallshåndtering

Minimum 90 % av avfallet skal kildesorteres på byggeplass og sorteres i følgende fraksjoner: farlig avfall, EE-avfall, betong/tegl, behandlet trevirke, ubehandlet trevirke, metall, gips, glass, plast, papp og restavfall. Kildesorteringsgraden er andel kildesortert avfall i vekt av alt avfall.

Avfallsbehandling

Alt avfall skal leveres til godkjent avfallsmottak eller disponeres på annen lovlig måte.

Frest eller oppgravd asfalt som ikke gjenbrukes i kontraktsarbeidet skal leveres til mottak registrert under kontrollordningen for asfaltgjenvinning. Ressurspyramiden for overskuddsmasser skal følges, slik at massene i første omgang forsøkes gjenbrukt. Er dette ikke mulig, forsøkes massene sendt til materialgjenvinning. Er dette fortsatt ikke mulig, skal massene deponeres.

Farlig avfall

Ved innlevering av farlig avfall der avfallet er en del av produksjonsarbeidene, skal byggherrens org.nr. benyttes i forurensningsmyndighetenes deklarasjonsskjema. 

Entreprenøren innhenter fullmakt fra byggherren til å registrere farlig avfall på vegne av byggherren i Miljødirektoratets portal for avfallsdeklarering. 

Øvrig avfall (for eksempel spillolje fra entreprenørens maskiner) leveres med entreprenørens, eventuelt underentreprenørens, org.nr.