Utfylling av kapittel 4. Miljøaspekter

I dette kapitlet går man gjennom de forskjellige miljøaspektene for å identifisere de som er vesentlige for prosjektet. Dette gjøres i en vurdering. For relevante miljøaspekter må man sette miljømål og identifisere tiltak som skal ivareta miljømålene. Disse tiltakene oppsummeres under punkt 4.1 Oppsummering til byggefase før utlysning av konkurransegrunnlag for utførelsesentreprise. 

Veiledningen under beskriver den generelle fremgangsmåten, mens veiledning per tema finnes i resten av denne nettsiden. 

Oppsummering

Vurdering

Grunnlaget for vurderingene skal være: 

Vurderingene skal omfatte aktiviteter som er en følge av prosjektet. Prosjekterende bør gjennomgå veiledningsmaterialet i denne nettsiden for å identifisere miljøaspektene med høy risiko og tilpasse vurderingen til prosjektet. 

Mål

Målene skal være prosjektspesifikke og velges for å bidra til å oppnå Trondheim kommunes mål. Lenker til strategi- og måldokumenter i Trondheim kommune finnes i denne veilederen for hvert tema. Målene skal formuleres slik at de er etterprøvbare. Gode mål:

Eksempler på formuleringer:

Miljøkvalitetsmål bør alltid inngå.

Tiltak

Tiltak beskrives på en av følgende måter:

Eksempel: Det skal brukes lavkarbonbetong klasse B. 

Dette kravet bakes inn i eksisterende poster i mengdebeskrivelsen og kravet nevnes i disse postene. Postnummer vises i MOP.


Eksempel: Entreprenøren må hindre spredning av fremmede organismer som medfører, eller kan medføre, uheldige følger for naturmangfoldet. Slike masser må mellomlagres på tett dekke og dekkes med ugjennomtrengelig duk.


Eksempel: Avfall i gravemasser sorteres ut og leveres til godkjent avfallsmottak.


Eksempel: Beslutning om å stenge en vei for trafikk for å frigjøre plass for gjenbruk av stedlige masser. 

For hvert nytt tiltak lages det en ny tabell som vist i malen og nummerering fortsetter fra forrige tabell for gjeldende tema. Nummerering utformes med en eller flere bokstav som representerer miljøaspektet og et tall. Miljøaspektene representeres med følgende bokstaver:

Alle tiltak skal beskrives med et kort navn som gjør det lett å forstå hva tiltaket innebærer. Det er viktig å holde oversikt over hvilket postnummer i mengdebeskrivelsen ivaretar tiltaket. Dette skal skrives i tabellen i Postnr-cellen. Hvis tiltaket ikke blir knyttet til postnummer må dette begrunnes i tabellen under "oppfølging og dokumentasjon i byggefase".

I tabellen, under Oppfølging og dokumentasjon i byggefase, beskrives hvordan tiltaket dokumenteres gjennomført og av hvem. Dette kan være ved månedsrapportering av entreprenør, eller ved levering av kvittering eller for eksempel EPD. Under Oppfølging og dokumentasjon i driftsfase tar man hensyn til spesielle behov. Bør det lages driftsinstruks om det spesifikke temaet? Er det noen viktige dokumenter/data som bør være en del av sluttdokumentasjon? God dialog i prosjekteringsfasen med Trondheim bydrift vil være avgjørende for å stille krav om tjenlig FDV- og sluttdokumentasjon ut over eller mer spesifikt enn det som er beskrevet i gjeldende veileder for FDV- og sluttdokumentasjon.

Før man ferdigstiller tiltak skal man kvalitetssikre at tiltakene kan realiseres i anleggsfasen, med for eksempel byggelederen.