Vurdering - naturmiljø, landbruk og friluftsliv

Naturmiljø

Hjelp til vurdering

Kommunens temakart “biomangfold og naturverdier” viser områder med registrerte naturverdier, både lokalt og nasjonalt. Temakartet viser også flere temadata som kan være relevante for vurderinger i prosjekteringsfasen. Nasjonale kartverktøy må også sjekkes for å få oversikt over all eksisterende kunnskap.

Mange kartdata kan lastes ned fra Geonorge til bruk i GIS-verktøy som QGIS. Ved behov for å bruke lokale naturtype- eller viltdata i kart, ta kontakt med Klima- og miljøenheten.

Naturmangfoldloven krever at det ikke skal gjøres skade på naturen. Både arter, artenes økologiske funksjonsområder og mangfoldet av naturtyper skal ivaretas. 


Kommunens kartdata: 


Nasjonale kartbaser: 


Fremmede planter - de mest problematiske artene i Trondheim er de store slirekneartene (park-, hybrid- og kjempeslirekne), tromsøpalme/kjempebjørnekjeks, legepestrot, hagelupin, kjempespringfrø, rynkerose, dagfiol, gullregn. Lovverket knyttet til fremmede arter krever at hvis man gjør tiltak/inngrep som kan medføre spredning av fremmede arter (frø, plantedeler, fisk, osv), må man iverksette tiltak for å hindre dette.


Sjekkliste (obs! opplasting kan ta tid)

Sjekkliste Naturmiljø, landbruk og friluftsliv

Dersom svaret er ja på ett eller flere av punktene i sjekklista, skal tiltak beskrives og gjennomføre. Nødvendig oppfølging for å sikre at tiltak har ønsket virkning skal inkluderes.

Naturforvaltere ved Klima- og miljøenheten må kontaktes når prosjektet berører: naturvernområder, naturtyper og/eller viltområder med verdi A og B, vassdrag, fremmede planter (se aktuell liste for Trondheim), rødlistede fuglearter (se aktuell liste for Trondheim), andre rødlistede arter i kategori CR, EN, VU, NT. 

Landbruksareal

Hjelp til vurdering

Følgende kilder er viktige ved vurdering av områders betydning for landbruksareal:

Sjekkliste (obs! opplasting kan ta tid)

Sjekkliste Naturmiljø, landbruk og friluftsliv

Dersom svaret er ja på ett eller flere av punktene i sjekklista, skal tiltak beskrives og gjennomføres. Nødvendig oppfølging for å sikre at tiltak har ønsket virkning skal inkluderes.

Landbruksrådgivere ved Klima og miljøenheten må kontaktes når prosjektet berører dyrkamark eller dyrkbar jord og det skal utarbeides matjordplan. 

Friluftsområder

Hjelp til vurdering

Følgende kilder er viktige ved vurdering av områders betydning for friluftsliv:

Sjekkliste (obs! opplasting kan ta tid)

Sjekkliste Naturmiljø, landbruk og friluftsliv

Dersom svaret er ja på ett eller flere av punktene i sjekklista, skal tiltak beskrives og deretter godkjennes av Enhet for idrett og friluftsliv før det gjennomføres. Nødvendig oppfølging for å sikre at tiltak har ønsket virkning skal inkluderes.

Friluftslivsrådgivere ved Enhet for idrett og friluftsliv skal kontaktes om det vurderes inngrep i friluftslivsområder.