Forebyggende trening i hjemmet

Forebyggende trening i hjemmet er et tiltak man setter inn dersom det vurderes at det ikke er nok med det som gjøres gjennom hverdagsaktiviteter av hjemmetjenesten på de planlagte oppdragene.

Tiltaket "Forebyggende trening i hjemmet" kan initieres av :

  • Enhet for fysioterapitjenester

  • Enhet for ergoterapitjenester


Formål:

Bistå brukere som har behov for hjelp og motivering for ivaretakelse av egen helse / forebygge funksjonssvikt etter endt forløp med opptrening/rehabilitering. Brukerne får støtte av hjemmetjenestens medarbeidere til å forebygge tilbakefall.


Målgruppe:

Brukere som har behov for videreføring av fysisk trening for å forebygge tilbakefall i funksjon etter fullført behandlings-/rehabiliteringsforløp. Dette kan for eksempel være etter endt fysioterapi eller HDR.


Gjennomføring:

  • Tiltaket skal alltid avgrenses og diskuteres med avdelingsleder i hjemmetjenesten før oppstart, og diskuteres i tverrfaglig arbeidslagsmøte.

  • Tiltaket starter med et felles hjemmebesøk for primærkontakt i hjemmetjenesten og ergo/ fysio der treningsprogram gjennomgås og pretesting gjennomføres.

  • Tiltak skal kun gjennomføres på dagtid mandag- fredag

  • Tiltak skal helst planlegges i forbindelse med hjemmetjenestens vanlige oppdrag

  • Treningen skal vare i maksimalt 20 minutter per gang.

  • Treningen skal foregå i bolig eller i nærmiljøet like ved bolig.


Evaluering:

Tiltaket gjennomføres i 3 måneder og evalueres av primærkontakt og ergo/ fysio på felles hjemmebesøk. Etter endt forløp bør målet være at brukerens behov for hverdagsaktivitet for å opprettholde funksjonsnivå kan ivaretas av bruker alene, ved hjelp av aktivitetstilbud eller med bistand fra hjemmetjenesten i deres ordinære oppdrag.


Rutine for ansatte i Trondheim kommune; ID 8875 - Forebyggende trening i hjemmet


Forebyggende trening arbeidsprosess 2019.pdf

Visuell framstilling av tiltaket


Forebyggende trening i hjemmet

Rutinen for forebyggende trening i hjemmet