Om prosjektet

Helseplattformen skal bli en felles journalløsning for hele helsetjenesten i Trøndelag og Møre og Romsdal. Etableringen av ett felles journalsystem for Midt-Norge berører tilsammen over 40 000 ansatte i kommuner, i sykehus og i det private, og 720 000 innbyggere.

For Trondheim kommune innebærer dette at dagens fagsystemer innenfor helse- og velferd (Gerica), helsestasjon/skolehelsetjeneste (HsPro) og legevakt, flyktningehelsetjeneste og fengselshelsetjeneste (System-X), fases ut, og en ny felles journalløsning ser dagens lys våren 2022. Da vil rundt 8500 ansatte få et nytt arbeidsverktøy.

Om innføringsprosjektet

I Trondheim kommune er det etablert et eget innføringsprosjekt som skal skal ivareta alle innføringsaktiviteter og sørge for at organisasjonen er godt forberedt til å ta i bruk en ny løsning.

Det lokale prosjektet har fått ny form og utvidet aktivitet etter at bystyret i Trondheim 29.08.2019 vedtok at kommunen går inn på eiersiden i Helseplattformen AS.

Prosjektet består nå av fem delprosjekter med hver sin delprosjektleder.

Delprosjekt Organisasjonsutvikling ledes av Ola Skorstad og har sine hovedfokusområder innenfor gevinstarbeid, organisasjonsutvikling og faglig testing. Delprosjekt Helse ledes av Marte Walstad og delprosjekt Omsorg ledes av Line Kristoffersen. De jobber tett sammen om å utforme og etablere funksjonaliteten i løsningen og å sikre faglig kompetanse inn i den etablerte beslutningsstrukturen sammen med sykehusene. Delprosjekt IKT ledes av Rune Stoum Hanssen og skal bidra til at teknologiske behov og løsninger vil fungere sammen med de løsningene vi allerede har i kommunen. Delprosjekt Data Governance (informasjonsforvaltning) ledes av Øystein Døhl og vil i hovedsak sikre at kommunen får nyttiggjort den dataen som legges inn i løsningen til rapportering, analyser, styringsdata og forskning.

Prosjektleder er Tor Erling Evjen.

Prosjektleder Tor Erling Evjen

Årsmelding 2020

Trondheim kommune har utløst opsjon på Helseplattformen. Helseplattformen blir en ny journal- og samhandlingsløsning på tvers av ulike tjenesteområder og helseaktører i Midt-Norge. Løsningen vil påvirke organisering og kreve nye måter å jobbe på innenfor både Barne- og familietjenesten og Helse- og velferdsområdet.

Forsinkelser i programmet har medført forskyvning av en del prosjektaktiviteter og behov for replanlegging av framdriften. Ny dato for oppstart for Trondheim kommune og St.Olavs hospital er 30.04.2022.

Les mer

Bygging av løsning

Det lokale innføringsprosjektet har bidratt aktivt i arbeidet med å bygge den kommunale delen av journalløsningen.

Per 31.12.2020 hadde det lokale innføringsprosjektet 46 fageksperter fordelt på 19,4 årsverk, i tillegg til 25 fageksperter engasjert på timebasis. Fagekspertene er rekruttert blant ansatte fra enheter i Helse og omsorg, Barne- og familietjenestene og fra opsjonskommunene og dekker alle tjenesteområder.

Fagekspertene har gjennom hele 2020 bygd rammeverk og innhold som skal passe for den kommunale helsetjenesten.

Helseplattformen vil gi ansatte mulighet til å bruke flere typer beslutningsstøtte i pasientbehandling og oppfølging. Det er derfor etablert en kommunal rådgivende gruppe for klinisk beslutningsstøtte i primærhelsetjenesten.


Forberedelser lokalt - modningsaktiviteter

Gevinstarbeid

Parallelt er det jobbet med modnings- og forberedelsesaktiviteter i Trondheim kommune.

Ledere er trukket med i gevinstarbeidet og har blant annet valgt delmål for sine områder.

Aktivering av linjeledelsen

Prosjektet jobber i tett dialog med driftsorganisasjonen. Det er gjennomført faste møter med helse- og velferdsdirektør, kommunalsjefer og et eget organisasjonsutviklingsteam som består av ledere og avdelingsledere fra de ulike tjenesteområdene. På bakgrunn av en modenhetsundersøkelse blant alle berørte ledere, er det lagt planer for videre ledelsesutvikling knyttet til endringsledelse, både på generelt nivå og spesifikt inn mot innføring av Helseplattformen.

Samhandling med tillitsvalgte

Prosjektet er fast inn i kontaktmøtene med de tillitvalgte. Fast utvalgte hovedtillitsvalgte og hovedverneombud har deltatt i arbeid og drøftinger rundt mer spesifikke tema.

Superbrukere og ledende superbrukere.

Det er rekruttert i overkant av 700 superbrukere ute i enhetene. De skal bidra i opplæring og sikre god støtte til alle medarbeidere i forbindelse med oppstart av løsningen. Et utvalg av disse er også rekruttert som ledende superbrukere. Disse skal, i tillegg til ordinære superbrukeraktiviteter, delta i testing, bidra til å identifisere og rapportere feil og gjennom dette ha en noe tettere dialog med prosjektledelsen.

Fagdager

Det var lagt planer for å gjennomføre fagdager i alle berørte enheter gjennom høsten 2020, med Helseplattformen som tema. På grunn av utviklingen i pandemien måtte disse avlyses/utsettes og modningsarbeid i 2020 ble derfor gjennomført på andre måter.

Opplæringsplaner i HR-portalen

Linjeledere og superbrukere er tildelt opplæringsplaner med informasjon om Helseplattformen. Innholdet i opplæringsplanene skal bidra til at superbrukere og ledere kan sette Helseplattformen på dagsorden på egen enhet.

Innbyggerfokus

Innbyggere vil få tilgang til en egen pasient- eller innbyggerportal som nå bygges parallelt med resten av journalløsningen. Det er etablert et eget brukerpanel med representanter for brukerorganisasjoner som deltar i utvikling av løsningen. Det er besluttet at innbyggerportalen skal hete HelsaMi.


Samhandling med opsjonskommunene

Lokalt innføringsprosjekt i Trondheim kommune har aktiv i arbeidet for de øvrige opsjonskommunene i Midt-Norge og har bidratt til politisk behandling i den enkelte kommune. Trondheim kommune har i 2020 hatt ansvaret for møtene i Samarbeidsrådet for opsjonskommuner.


10.03.2021

Aksjonæravtale og samarbeidsavtale

Trondheim kommune og Helse Midt-Norge er eiere av Helseplattformen, og inngikk i november 2019 en samarbeidsavtale og en aksjonæravtale.

Aksjonæravtale:
Vedlegg NB. Det vil bli en liten liten justering på aksjefordelingen mellom kommunene pga at Os kommune nå også kommer inn på eiersiden med sine drøye 1900 innbyggere, samt at denne oversikten nå er oppdatert pr 1.1.2020 hvor kommunesammenslåinger også er hensyntatt.

Samarbeidsavtale mellom Trondheim kommune og Helse Midt-Norge
Vedlegg 1: Samarbeidets parter
Vedlegg 2: beslutningsstruktur
Vedlegg 3: Økonomi
Vedlegg 4: Partenes bidrag

Helse Midt-Norge ved Nils Kvernmo og daværende helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen signerer avtalene.

Fageksperter

Omlag 60 dyktige medarbeidere fra kommunene i Midt-Norge er rekruttert og har fått rollen som fageksperter. De skal være med å sette opp og tilpasse løsningen sammen med Felles innføringsprosjekt og leverandøren Epic.

Det er valgt ut 12 ledende fageksperter fra kommunene. De som kalles ledende fageksperter skal lede og ha ansvar for hver sin faggruppe. Disse 12 faggruppene omhandler den kommunale delen av helsetjenesten. Faggruppene har rundt 200 medlemmer. Fagekspertene er i hovedsak frikjøpt i 40-60 prosent stilling, noen er fageksperter i 20 prosent stilling, og de resterende er fageksperter på timebasis.