PACTE I LABORATORI

El Departament d’Educació impulsa iniciatives de col·laboració, de corresponsabilització i de treball conjunt entre els diferents agents i actors educatius amb l’horitzó comú de canvi educatiu que parteix d’una concepció inclusiva i orientadora de l’educació i que ha de comportar una transformació global del sistema educatiu. 

Aquest procés planificat es fonamenta en un aprenentatge centrat en l’alumne que implica canvis significatius en els projectes educatius dels centres que afecten les pràctiques i metodologies docents, l’organització i el funcionament dels centres, en un escenari d’autonomia, descentralització i corresponsabilitat.

Aquest curs 21/22, l’Institut Escola Els tres Pins s’inicia en el programa d'innovació d’Acceleració de la Transformació Educativa / Eines pel Canvi (PAcTE/ExC) que impulsa la Direcció General d’Innovació, Digitalització i Recerca Educativa des del Laboratori de Transformació Educativa.

El Laboratori de Transformació Educativa s’emmarca dins l’àmbit de les polítiques educatives per enfortir el model d’escola catalana, amb el propòsit transformador de millorar la qualitat educativa dels centres de Catalunya.

Aquest procés planificat es fonamenta en un aprenentatge centrat en l’alumnat que implica canvis significatius en els projectes educatius dels centres que afecten les pràctiques i metodologies docents, l’organització i el funcionament dels centres.

Com a claustre, hem començat un procés de reflexió per iniciar un treball conjunt encarat a aquest canvi a partir de les següents preguntes:


Com podem millorar el lideratge pedagògic al centre?

Coincidim que cal tenir clara la línia pedagògica del centre i els seus objectius. És necessari que el claustre en sigui partícip, per la qual cosa és important  que aquest sigui el més estable possible. D’aquesta manera podem millorar el lideratge pedagògic al centre. Ara bé, cal tenir referents d’aquest lideratge de manera que, comptant amb la implicació del claustre i generant espais per reflexionar i dotant de recursos pedagògics i de formació als docents, puguem assolir els objectius plantejats


Com estem col·laborant i aprenent junts en una nova cultura docent?

Hem de ser crítics però també conscients de les nostres fortaleses. Tot i que cal seguir treballant en una nova cultura docent cal valorar la feina feta fins ara i preservar les nostres qualitats.

Hem de seguir potenciant la codocència, observant i aprenent de les bones pràctiques dels altres companys/es i continuar fent reflexions pedagògiques i curriculars.

No hi ha millor manera d’avançar que seguir compartint material i recursos, tant pel que fa als diferents àmbits com als diferents nivells.

Cal continuar treballant de forma multidisciplinària, tot i la dificultat de trobar moments i espais per fer-ho, i fer un desplegament curricular de les diferents matèries per trobar coincidències que permetin treballar de forma transversal. Hi ha feina per fer, però no partim de zero i això és rellevant.


Com fem de l’escola una organització que aprèn i una unitat de recerca?

L’escola és una entitat dinàmica que ha d’avançar i evolucionar amb la societat, perquè formem part d’aquesta. Per això és important reflexionar i valorar el que fem. En un moment on el treball en xarxa és primordial, cal compartir i posar en comú les bones pràctiques del claustre, però alhora generar eines i espais d’autoavaluació i fomentar l'aprenentatge crític. Òbviament, no podem oblidar que cal seguir fent formació.


Què hem de fer que no fem i què hem de deixar de fer?

Per millorar cal ser autocrítics i per això cal reflexionar també sobre les nostres mancances i pensar què hem de fer avançar.

És per això que necessitem disposar de més temps per compartir i debatre perquè ens cal desenvolupar aquest esperit crític que ens permeti millorar.

Ens cal establir coordinacions efectives entre cicles i àmbits i potenciar la codocència, per treure’n encara més profit. Al mateix temps ens cal incidir en les tutories individualitzades per fer un seguiment més exhaustiu de l’alumnat.

Estem treballant per fomentar  l’autoavaluació i la coavaluació de l’alumnat, però ens cal seguir potenciant aquest aspecte, de la mateixa manera que cal reforçar el treball per projectes.

Una transformació implica no tenir por a canviar la manera de fer, a deixar de banda eines desfasades per donar espai a les noves metodologies i, perquè no, eines digitals.

És important el temps i els espais per reflexionar i discutir, però cal que aquesta reflexió sigui productiva i ens porti a millorar la nostra tasca docent. Per això cal optimitzar el temps.


Iniciem doncs un camí que es presenta apassionant, sent conscients que no serà fàcil, però algú va dir que ho seria?


Il·lusió, implicació i un equip de professionals implicat en una tasca comuna són els ingredients perfectes per cuinar (a foc lent, perquè les bones receptes requereixen temps) aquesta transformació que ens ha de dur a aconseguir ser millors com a centre.