Gården D

Vid laga skiftet 1846 blev denna gård en av de två största t i byn, 1/8 mantal dvs samma , som gården A.

Ägaren Johannes Persson var född 1803 i Vrå socken. Han hade varit gift med Ester Lena Andersdotter och hade med henne barnen Nils f 1829, Elsa f 1832, Mariana f 1835 och EIna f 1837. De var alla födda i Hoby i Skåne, där familjen tidigare bott.

Ester Lena hade avlidit, och 1845 hette Johannes hustru Gustafa Gabrielsdotter. Hon var född 1817 i Hässlehult. Familjen utökades med barnen Hanna f 1845, Johan Magnus f 1848 och Lena f 1850, vilken dog samma år. Vidare Lars Peter f 1852 och Carl Elof f 1855 och död 1856. Detta år dog även fadern.

Vid denna tid ägde Johannes endast en fjärdedel av sin tidigare hemmansdel, alltså 1/32 mtl.

Gustafa gifte senare om sej med Johannes Svensson f 1832 i Hinneryd. Enligt muntliga uppgifter en tid i backstugan Sjöhålan. I april 1862 föddes deras son Johan Mando, och samma år flyttade familjen till en backstuga på Risen i Skinnersböke, Hinneryd socken.

Gustafa, som vanligen kallades enbart Stava, blev nu R i s a - S t a v a. Hon blev mer och mer känd som "klok gumma" och anlitades för att bota både människor och djur. Hon kunde även skaffa fram tjuvgods och omtala vad som skett i doldom. Då hon anklagades för att äga en”mjölkahare”, som kunde tjuvmjölka andras kor, blev hon kallad till förhör av kyrkorådet. Hon uteblev, men Johannes infann sej i hennes ställe och klarade förhöret med finurliga svar.

I boken "Om Kloka Gummor och Gubbar" av Thore Brogård kan man läsa följande som Ida Svensson, Össjöa, Torpa berättade om just Risa-Stava "Jo, min faster var i Danmark, och då skulle hon skicka hem pengar till min farmor och farfar. Hon skrev hem efter en tid för att fråga om pengarna hade kommit fram. Men dåsvarade de, att de ännu inte hade fått några. När det så hade gått en tid igen, och min faster fortfarande skrev och frågade, och de ännu inte hade fått något, så tänkte de första, kan veta, att det hela bara var en dikt, som skulle förgylla det där med arbetet i Danmark, men att det nog inte var så väl beställt med de skickade pengarna. Men då det höll på i ett, och hon ständigt frågade om det inte hade kommit fram några pengar, ja, då gick farmor till Risa-Stava.

- Kan veta, att gräbban har rätt, de har ju behållit pengarna å det första stället, men jag ser också, att hon ska ha barn.

Ja underligt var det, ty bonden som faster först tjänte hos, och som hon tagit med sig till posten för att få hjälp av, han hade behållit pengarna. Det andra, som Risa-Stava hade sagt gick även det i uppfyllelse. Bra konstigt var det i alla fall, att Risa-Stava kunde se det där" slutade Ida.

Gustafa lämnade Risen, Skinnersböke, Hinneryd (G) och sin make 64 år gammal och och emigrerade den 19 maj 1881 till Nordamerika. Utresehamnen var Malmö och destinationen New York. Risa-Stava blev över 92 år gammal.

Gården D hade alltså blivit uppdelad i tre skiften. Vi kan här kalla dem D1 den östliga delen 1/16 mtl, D2 den mellersta delen 1/32 mtl och D3 den västliga 1/32 mtl. Några speciella namn på de olika delarna lär inte ha använts