Munţii Rarău, Pojorâta, culorile toamnei

                                                                             1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Pornim din centrul satului Pojorata, judetul Suceava, pe drumul 175B (Transraraul) inspre Rarau (vezi harta la). Mijloc de octombrie 2014, cer perfect senin si toamna facea risipa de culori.

In dreapta noastra in sensul de urcus sunt creste secundare din Masivul Giumalau iar in stanga o creasta secundara care duce spre Rarau, descrisa in detaliu la. Chiar si de-a lungul drumului asfaltat pe care il vom urma 6 km din satul Pojorata, copacii ruginii imbie la popas pentru a fi admirati (foto 2). Amestecul de foioase cu conifere este uimitor (foto 3).

                                                                        2

3

Dupa ce am parcurs cei 6 km vom fi atenti ca pe partea stanga in sensul de mers este un mic indicator care spune ca daca vom urca pe acolo ajungem la schitul Corlateni. Ne inscriem in urcus pe langa un frumos gard din barne, pe o poteca abia vizibila (foto 4). Din loc in loc sunt banci pentru odihna. Privim spre inapoi, catre Valea Colbul, pe care am urcat pana aici. In departare se zareste o parte din Muntii Obcina Feredeului (foto 5) cu locul unde se afla rezervatia Calcarele Rosii de la Fundu Moldovei (foto 22 de la). Urcam mai departe pe langa gard, pe o panta destul de mare (foto 6). Padurea din apropiere ne incanta (foto 7, 8). 

                                                                       4

5

                           6

                              7

8

Ne apropiem de liziera padurii (foto 9-13). 

                                                         9

                                                       10

                                                      11

                                                          12

13

                               14

Pe partea cealalta a vaii este creasta care porneste din Pojorata si duce spre Giumalau (foto 14); iata si continuarea ei, ceva mai spre stanga daca stam cu fata spre vale (foto 15). Exact la intrarea in padure intalnim o poteca ce vine din stanga, pe sub ramuri ruginii (foto 16). Prin padure poteca este bine intretinuta (foto 17). Mai sus iesim la drumul obisnuit care duce spre schit (foto 19). De acolo ne abatem spre stanga fata de sensul de urcus (foto 20). 

15

                                                                                                   16

                                                                                    17

19

20

22

Inca putin si ajungem la schit. De langa constructiile lui privim spre Varful Giumalau si observam prima parte din traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura49/home/carpatii-rasariteni/giumalau/varful-si-cabana-giumalau-acces-muntii-giumalau (foto 22).  Spre vest, pantele care duc catre Giumalau domina orizontul (foto 23). 

                                                                            23

                                                                           24