Lacul Budislavu, extrem de pitoresc, la 2040 metri altitudine, imediat sub creastă în Munții Făgăraș / Făgărașului

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București) 


98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vezi-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete. Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei?

 

Lacul Budislavu (poze 1-3) (imagini 80, 89, 90, 3603, volumele 2 și 3). Situat pe versantul sudic al crestei principale, în circul glaciar străjuit de la vest la est de Budislavu, Turnu Lacului, Ciortea și Grohotișu. 2040 metri altitudine. Sinonime: Ciortea, Boia, Boiu.

Trasee de acces 4 și 52: coborând spre sud din Șaua Avrigului (2178 m), aflată între Piscurile Vârtopu Roșu și Turnu Lacului (2247 m) (https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-meridionali/fagarasului/muntii-fagarasului-harta-anul-2012); urcând spre nord pe piciorul sudic care impune depășirea Vârfurilor Olanu și apoi Vemeșoaia (Vămășoaia) și apoi lăsându-ne spre fundul Căldării Budislavu pe o potecă pastorală destul de lată în multe porțiuni, care se poate observa pe vreme senină atât de pe Culmea Vemeșoaia cât și de la Lacul Budislavu. Superbe locuri de cort.

Oglinda apei este aproape circulară. Malurile nu sunt proeminente față de lac; bordura sud-vestică este formată din blocuri, celelalte margini sunt înierbate. 287 metri perimetru. Adâncime maximă 0,5 metri. Cartat în premieră. Alimentat de 4 izvoare. La scurtă distanță de la debut, emisarul dispare complet într-un ponor situat pe calcare, circulând mai mulți zeci de metri prin subteran.

 

1    Căldarea Lacului Budislavu (trasee 4, 52), loc ideal de campare pentru cunoașterea arealului alpin și speologic înconjurător. Nu lăsați cortul nesupravegheat. Foto: Ică Giurgiu, Adrian Mihalce. 

2   Pe malul vestic al Lacului Budislavu se dezvoltă relief carstic: pierderi și apariții de apă, o peșteră, lapiezuri, pereți calcaroși. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu. 

3   Pe partea de sud a crestei principale se află Lacul Budislavu (trasee 4, 52), aici văzut de pe Ciortea (trasee 5, 52). Foto: Ică Giurgiu. 

4   În 1976, împreună cu Gabriel Silvășanu și Dan Nanu, am descoperit Peștera de la Lacul Budislavu (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-meridionali/fagarasului/pestera-de-la-lacul-budislavu-in-muntii-fagarasului) (2080 metri altitudine, 17,5 metri dezvoltare, 2,5 metri denivelare, formată în calcar). Era prima cavitate din masiv găsită la peste 2000 m altitudine și a doua din țară aflată mai sus de această cotă. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (la intrarea peșterii), Adrian Mihalce.