Şerpi pescari la cetatea Argamum de la Capul Doloşman

Ică Giurgiu, Mihai Valentin (Bucureşti)

 

Iulie 2011. Mergem spre Jurilovca (vezi hărțile 1-3), în nord-estul Dobrogei, având ca țintă Capul Doloșman, unde sunt faleze din stânci abrupte și surplombate (imagini 4, 5, 7, 10), acolo unde putem vizita locurile vechii cetăți Arganum.

De la Jurilovca pleacă curse navale spre stațiunea Portița, aflată chiar pe malul actualei mări, pe țărmul opus față de Jurilovca al Lacului Razelm/ Razim (nu se fac curse pe timp de furtună, valurile uriașe sunt dezastruoase pentru siguranța navelor).                                             

harta 1, extras din România rutieră, supliment al revistei Autoturism

harta 2, extras din lucrarea Atlas turistic și rutier, de Vasile Dragomir, Grigore Toma, Petru Bulugu, Gheorghe Ciobanu, Editura Fast Print București/ Direcția Topografică Militară, 1993

harta 3, plan austro-ungar din anul 1910, vezi http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm

extras din pliantul Lacul Razim, autor Asociația Eco Natura, anul 2014, distribuit la Târgul de Turism al României, noiembrie 2018

 Cetatea greco-romană Orgame/ Arganum/ Argamum (imagini 4, 12, 13) se află la est de localitatea Jurilovca, pe malul Lacului Razim/ Razelm, pe un promontoriu calcaros numit Capul Doloșman, deasupra unei faleze surplombate de 20 metri înălțime. Drumul spre ea, din Jurilovca, este lung de 6 km, asfaltat fiind până la 1,5 kilometri față de cetate (unde este o parcare).

Pornim de la parcare către țărmul lacului și, chiar atunci când îl zărim imediat în fața noastră, vedem și un rest de cetate pe stânga cum mergem, apoi zărim imediat poteca ce urcă spre platoul cetății (imagini 4, 5).

Se văd ziduri și urme ale cetății greco - romano - bizantină Arganum (Orgame), întemeiată în secolul al VII-lea î.e.n. de grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului și prima epocă a fierului. La aproximativ 2,5 km spre est de cetate (vezi harta 3), pe Insula Bisericuța, se află o fortificație romano - bizantină; sunt aici urme de locuire din epoca greacă clasică dar și din epoca medievală târzie.

                                                                      4

5

6

7

8

9

10

11

Poteca din imaginea 4 ne scoate imediat deasupra Capului Doloșman, de unde avem panorame largi către împrejurimile terestre și navale. Fie vremea bună sau rea (imagini 5, 6) pescarii se duc la capcanele lăsate în fața Capului Doloșman, pentru a culege peștele. Noi vom înainta de-a lungul falezei, către nord, și zărim în curând un foișor metalic în față (imaginea 7). Dincolo de el urmează o vale abruptă către țărmul lacului, dar însoțită de potecă accesibilă, vizibilă, care ne lasă tocmai pe malul apei (imaginea 8). Să fi făcut până aici vreo 45 de minute. 

Alegem acum să revenim la capătul drumului care sosește din Jurilova pe malul lacului, venind pe sub înalta faleză a Capului Doloșman, către sud (imagini 9-11). Dacă vremea este liniștită nu vor fi valuri mari și peisajul în ansamblu va fi atrăgător, accesibil. Când vântul umflă însă puternic coamele apei atunci acestea ne vor stropi/ uda tot timpul și locurile vor fi pline de vuiet. Va fi mai ușor să avansăm în multe locuri chiar pe malul apei sau pășind temporar prin ea, pentru că imediat lângă el este vegetație țepoasă, agățătoare. Întâlnim colonii de cormorani, păsări negre pe care le putem urmări cum plonjează în apă și înoată după mâncare. Câte o broscuță curajoasă ne va mai ieși în cale (au pe aici mulți dușmani) și, dacă suntem obișnuiți cu semnele naturii, urmele vulpilor vor deveni și ele vizibile.

Din loc în loc s-ar putea să zărim, pe malul apei, guvizi de culoare neagră (de cam 10 centimetri lungime), parcă atunci ieșiți din unde, încă zbătându-se. E semn că șerpii (50-100 centimetri lungime) au fost la pescuit în valuri și că au ieșit pe țărm cu prada (imagini la).

              12   Cetatea Arganum, vedere din avion; panou în parcarea de la cetate

Capul Doloșman, cetatea Argamum, imagine din avion la

13 Cetatea Arganum, harta; panou în parcarea de la cetate

14 Cetatea Arganum, istoric; panou in parcarea de la cetate

*

La sud de localitatea Jurilovca, de pe E87, din localitatea Mihai Viteazu, se desprinde către est drum către localitatea Sinoie iar de aici o cale către Grindul Lupilor (2075 hectare), zonă cu regim de protecție integrală pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. (La vest, un canal separă grindul de restul Dobrogei. Altitudinea lui este de 0,5-1,5 metri. Zonă de refugiu și cuibărire pentru foarte multe specii de păsări.)