Lacurile Capra, trei la număr, sub Vârfurile Capra și Vânătoarea/ Vânătarea lui Buteanu, în Munții Făgăraș / Făgărașului

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București


98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vezi-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete.

Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei? 

 

Lacul Capra (imagini 670-700, volumul 2). Imediat la sud față de creasta principală (trasee 8, 9, 26, 58), la 2230 metri altitudine, în circul glaciar omonim. Acces: de la cabana Bâlea, prin Șaua Capra, în 45 minute; din drumul transfăgărășan, de la kilometrul 113, pe marcaj bandă albastră. Multe locuri de instalat cortul, mai aproape sau mai departe de malul său; peisaje deosebite spre est, către Creasta Buda - Mușeteica (https://sites.google.com/site/romanianatura68/home/carpatii-meridionali-ghiduri-harti-pesteri/fagarasului/muntii-museteica---raiosu---buda-din-masivul-fagarasului-carst-si-pesteri-de-mare-valoare), din versantul stâng al Văii Capra. O peșteră pe malul său (https://sites.google.com/site/romanianatura66/home/carpatii-meridionali/fagarasului/pestera-de-la-lacul-capra-in-muntii-fagarasului).

Lacul Căprița (imagini 680-700, volumul 2). Situat pe emisarul care pleacă din Lacul Capra, la 2228 m altitudine (trasee 8, 9, 26, 58). 

Lacul mic din Căldarea Capra (harta 710, volumul 2). La 150 metri sud-vest de Lacul Căprița, la 2205 m altitudine. 

1   Lacul Capra (2230 m, traseu 9). Foto: Ducu Gheorghiescu (Curtea de Argeș). 

2   Lacurile Capra și Căprița. Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea).

 

3   Lacurile Căprița și Capra, văzute de pe Vf. Capra (trasee 30, 31). Foto: Gabriel Silvășanu (București).