Info Indonesië

Nusa Indah: een reis georganiseerd door Anders dan Anders 

Dag 1: Brussel - Frankfurt - Taipei 03/08/09 Vroege bijeenkomst in Brussels Airport voor vertrek per regelmatige lijnvlucht naar Frankfurt. Vertrek 06:25 - Aankomst 07:35 (vlucht SN2607) Aansluitend vertrek per regelmatige lijnvlucht van CHINA AIRLINES naar Taipei. Vertrek 11:20 - aankomst 06:25 (vlucht CI062) 

Dag 2: Taipei - Denpasar - Ubud  04/08/09 ‘s Ochtends aankomst in de luchthaven van Taipei en aansluitend vertrek 9:15 per regelmatige lijnvlucht van CHINA AIRLINES naar Denpasar, Bali (vlucht CI771). Bij aankomst 14:20 in de luchthaven Ngurah Rai: lang aanschuiven bij de "Visa On Arrival". Daarna overbrenging naar het ALILA UBUD hotel, gekend voor haar rustgevende locatie en architecturale schoonheid.  (D) Gegevens hotel: Alila Ubud Desa Melinggih Kelod Payangan, Gianyar 80572, Bali Indonesia : Website link hotel. 

hotel Ubud

hotel Ubud 

Dag 3: Centraal Bali - Bentuyung - Ubud 05/08/09 Ontbijt. Wandeling in de streek rond Bentuyung (omgeving Ubud). Bezoek aan plaatselijke gemeenschap Banjar Bunutan: voorbereiding van het offerfeest. Daarna een wandeling doorheen de rijstterrassen. Prachtig landschap. Bezoek aan een tempel Ubud Tengah. Late lunch in restaurant Lotus te Ubud. Daarna een bezoek aan de tempel Gunung Lebah. In een serene sfeer, eigen aan de tropen, laten we ons verwennen met een heerlijke ontspannende massage of voetreflexmassage.  Avondmaal en Keroncong-optreden in het hotel. Diner en overnachting in het hotel in Ubud. Overnachting. 

omgeving Ubud

omgeving Ubud 

Dag 4: Ubud - Kintamani - Batur - Klungkung - Tanah Lot  06/08/09 Ontbijt. 8h00 vertrek. We trekken naar het Noorden. We verlaten het district of kabupaten Badung en rijden Bangli binnen. Stop te Banjar Breselar: voorbereiding van het offerfeest. Daarna verder naar Sebatu waar we de watertempel bezoeken: Gunung Kawi en een lokaal schooltje. Daarna verder tot Kintamani, dat op de rand van een krater van Gunung Batur, ligt. De kraterrand waarop we ons bevinden, omringt een spectaculaire verzameling van natuurfenomenen. De caldera, 14km in doorsnede, bleef achter nadat in een grijs geologisch verleden de top van de vulkaan werd weggeslagen en omhult nu het blauwe kratermeer.  Lunch met zicht op de vulkaan. Na de middag zetten we de tocht verder naar het zuiden. De mensen bouwen hun huizen nog steeds volgens eeuwenoude tradities. We wandelen langs de kleine wegen en zoeken contact met de bevolking (stylo's zijn zeer gewenst door de lokale jeugd). We komen een crematiestoet tegen. Vervolgens verder tot het kraton van Klungkung. In het stadje Klungkung leefde tot in 1930 het centrale rechtsorgaan van Bali en werden alle rechtszaken gehouden onder toezicht van de Nederlandse bezetter. De mooie plafondschilderijen herinneren de aanwezigen aan de straffen en beloningen die hen wachten na dit leven. Vervolgens verder tot Tanah Lot. Diner en overnachting in het luxueuze LE MERIDIEN, het hotel heet nu: Pan Pacific Nirwana Bali Resort. Gegevens hotel: PO Box 158 Tabanan Bali, Bali 82171 Indonesia   Website hotel 

Gunung Batur

Gunung Batur

Dag 5: Centraal Bali met VW-jeeps - 07/08/09 Na een heerlijk ontbijt wacht ons een boeiend traject (vertrek 8h), in VW-jeep konvooi, doorheen het minder bekende centrale berggebied met zijn vulkanen, meren, rijstterrassen, kruidnageltuinen en ge soleerde dorpjes. Een stop te Manggu voor een wandeling: prachtige pagode en tempels. Aan de voet van de Batukaru vulkaan maken we een natuurwandeling tussen de immense rijstterrassen. Lunch in een lokaal restaurant met prachtig zicht op de rijstterrassen. Vervolgens rijden we verder naar het meer en de tempel van Pura Ulu Danu. Deze fotogenieke tempel herbergt de drie-eenheid, waarin uitzonderlijk, de meru met elf daken gewijd aan Vishnu, als god van de meren, haar status verraadt. Daarna terug naar Tanah Lot met zicht op een mooie zonsondergang bij de tempel. Diner en overnachting in het resort van Tanah Lot. 

Pua Ulu Danu

Pua Ulu Danu 

Dag 6: Tanah Lot - Yogyakarta - 08/08/09 Ontbijt. Als een van de zes belangrijkste heilige plaatsen die het eiland en haar volk moeten beschermen, werd de Tanah Lot zeetempel, opgedragen aan haar stichter, in de 16de eeuw op een zeer aparte locatie gebouwd. Wandeling van het hotel tot bij de tempel. Daarna, transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Yogyakarta. Lunch in de stad in en mooi restaurant: Sekar Kedaton. Na de lunch bezoek aan een batik-bedrijfje: Plentong. Met  enorme vaardigheid creëren vrouwen de meest ingewikkelde motieven welke - na repeteerproces en verwerking - het kledingstuk of kunstdoek oplevert, dat geschikt is voor officiële gelegenheden. ’s Avonds nemen we de maaltijd in de stad en wonen we een voorstelling bij van een Javaans danstheater en hofdansen die in de vorige eeuw tot een uiterst verfijnde lichaamsexpressie verheven werden. Overnachting in het gerenoveerde SHERATON MUSTIKA YOGYAKARTA RESORT & SPA.  Gegevens hotel: Sheraton Mustika Yogyakarta Resort and Spa JL Laksda Adisucipto KM 8.7 Yogyakarta 55282 Indonesia. Site: website hotel 

Tanah Lot

Tanah Lot 

Tanah Lot

Dag 7: Yogyakarta - 09/08/09 Ontbijt. Yogyakarta, gesticht in 1755, heeft zich als gevolg van de politieke ontwikkelingen de laatste 60 jaar gemanifesteerd als meest Javaanse deel van het eiland. De stad mag dan ook beschouwd worden als het centrum van de hoogstaande Javaanse cultuur. Aan de rand van de stad begint de rit met de ‘becak’ of fietstaxi via de befaamde Jalan Malioboro. Deze ceremoniële boulevard was oorspronkelijk ontworpen door de eerste sultan van Yogyakarta en wordt nog steeds gebruikt door het koninklijke hof bij speciale gelegenheden. De brede voetpaden zijn nu de plaats waar souvenirwinkeltjes, straatverkopers, fietstaxi’s en paardentrams elkaar verdringen op zoek naar klanten. In het Kraton of paleis van de Sultan worden we begeleid door een van de leden van het koninklijke hof. Dit paleis weerspiegelt voor de meeste inwoners nog steeds het spirituele hart van de Javaanse kosmos. Het schaduwpoppenspel of ‘Wayang Kulit’ is in deze hofcultuur ontstaan en straalt een magie uit die nog steeds bij de Javanen onweerstaanbaar is. Nadien rijden we naar het grootste boeddhistische bouwwerk ter wereld, gelegen ten noordwesten van de stad Yogya. Lunch aan de voet van de Borubudur. Deze verbluffende terrassentempel is om een heuvel heen gebouwd en bevat naast vele nissen en stoepa’s, honderden reli fs die het leven en de reïncarnaties van Boeddha weergeven. Van op het hoogste terras heeft men een imponerend uitzicht op de omgeving, dat gedomineerd wordt door het Menorehgebergte. Na een uitgebreid bezoek aan deze onvergetelijke tempel - die als een kosmisch baken tussen de dreigende vulkanen ligt - keren we vervolgens terug naar Yogya. Diner en overnachting in het hotel. 

Borubodur

Borubodur 

Dag 8: Yogyakarta - Prambanan 10/08/09 Ontbijt. Deze ochtend verkennen we het gebied dat tussen de oude hoofdstad Kota Gede en het Lawugebergte de ‘Vorstenlanden’ bevatte. We wandelen in de lokale kampungs en worden vergezeld door de enthousiaste inwoners. Lunch. Op de grens tussen de provincies Centraal- Java en Yogya openbaart zich de vruchtbare vlakte van Prambanan. Deze vlakte ligt langs de Opakrivier en herbergt een waar openluchtmuseum van hindoe-Javaanse bouwwerken. Het tempelcomplex - gewijd aan de ‘Trimurti’ of drie-eenheid - is ongetwijfeld het meest imposante. Het bestaat uit niet minder dan 200 grote en kleine gebouwen, waarvan de meeste dateren uit de 9de eeuw v.Chr. De intrigerende reliëfseries in de galerijen van de drie hoofdtempels vertellen de eeuwenoude - en voor Javanen zo belangrijke - Ramayana en Krishnayana epen. De Loro Jonggrang - met haar bijzonder harmonieuze verhoudingen - vormt het stralende middelpunt van dit heiligdom. In relatie met haar tijdsgenote verdient de Candi Plaosan haar plaats tussen de prachtige tempels die het Sanjaya koninkrijk in de 9de eeuw liet bouwen. Met haar goed bewaarde gedetailleerde reliefs en fijne stoepa’s combineert het bouwwerk zowel hindoestische als boeddhistische elementen. Tijdens de ‘gouden eeuw’ fungeerde het als klooster en tempel. Diner en overnachting in het hotel (Yogyakarta).  

Prambanan

Prambanan 

Dag 9: Yogyakarta - Makassar - Rantepao 11/08/09 We worden vroeg gewekt. Ontbijtbox. Nadat we een kop koffie of thee hebben genomen, transfer naar de luchthaven voor vertrek per binnenlandse vlucht naar Sulawesi, een grillig gevormd eiland in de Java zee. Na aankomst op Hassanudin Airport, rijden we een tijd lang langs de vruchtbare zuidwestkust van het eiland doorheen Bugis gebied. De Bugis, de grootste etnische groep in Zuid-Sulawesi, zijn vermaard als zeevaardersvolk en wonen nog steeds in paalwoningen. Rond de middag bereiken we Pare Pare waar we de lunch nemen aan de kust. Daarna vervolgen we de rit richting binnenland. Af en toe biedt de weg een zicht op de brede Sa’danrivier, waarop volgens de overlevering de Toraja’s zich naar hun huidige thuisland voeren. Door een steeds bergachtiger landschap met prachtige vergezichten bereiken we tenslotte Rantepao, cultureel en economisch centrum van Torajaland. ‘s Avonds nemen we onze intrek in de karakteristieke en in Toraja-stijl opgetrokken kamers van het mooie TORAJA HERITAGE hotel. Diner en overnachting. Gegevens hotel: TORAJA HERITAGE HOTEL P.O.Box 80 Rantepao, Tana Toraja South Sulawesi - Indonesia . Website hotel 

Sulawesi

Sulawesi 

Dag 10-11-12: Tanah Toraja  12-14/08/09 Gedurende deze drie dagen doorkruisen we intensief het hoogland van de Toraja’s. Dit boeiende bergvolk leefde nog niet zo lang geleden volledig geïsoleerd van de rest van het eiland en heeft mede daardoor een krachtige en levendige culturele identiteit weten te bewaren. Verborgen achter steile bergruggen en te midden de schitterendste rijstterrassen liggen dorpjes, waar overal de kenmerkende zadeldaken in het oog springen. Dit gebied leent zich uitstekend tot het maken van prachtige natuurwandelingen. We nemen rustig de tijd om de typische architectuur van de Toraja’s te bewonderen. Op verschillende plaatsen maken we kennis met de wel heel speciale dodencultuur van deze mensen. De overledenen worden ‘begraven’ in de rotswanden. Hier en daar kijkt een houten Tau Tau-pop star neer op de omringende rijstvelden. De begrafenisrituelen van de Toraja’s vormen een groots en indringend gebeuren, waarop buitenlandse bezoekers welkom zijn. Indien er tijdens ons verblijf een dergelijke begrafenis plaatsvindt, besteden we daar vanzelfsprekend uitgebreid aandacht aan. Overnachting in Toraja Heritage Hotel (zie boven).  

Toraja land

Toraja land 

Dag 13: Rantepao - Makassar - Nusa Dua 15/08/09 Na een vroeg ontbijt verlaten we het grondgebied van de Toraja’s. Door een steeds wisselend landschap rijden we terug naar het zuiden. Aangekomen bij de kust lunchen we in Pare Pare, van waaruit de lokale vrachtschepen en buginese Phinisi zeilschepen naar het 200km verder gelegen moedereiland Borneo vertrekken. In de namiddag bereiken we Makassar en de luchthaven Hassanudin, waar we aansluitend de binnenlandse vlucht nemen met Garuda naar Denpasar, de hoofdstad van Bali. Aansluitend transfer naar het NOVOTEL RESIDENCE NUSA DUA. Avondmaal en overnachting in het hotel. Hotelgegevens: Hotel Novotel Bali Nusa Dua Hotel Jl Pantai Mengiat BTDC Complex Po Box 116 80363 NUSA DUA INDONESIA. Website_hotel 

Pare Pare

Pare Pare 

Dag 14: Bali - Zuid-Lombok 16/08/09 Ontbijt. Een ochtendvlucht brengt ons naar het zustereiland Lombok. Het eiland vormt de westelijke poort tot de ongetemde en afwisselende cultuur van Nusa Tenggara of de oostelijke eilanden van de Gordel van Smaragd. De Straat van Lombok is niet ondiep zoals de zee-engte tussen Bali en Java. Dit is de route van atoomonderzeeërs die ongemerkt van de Indische naar de Grote Oceaan glippen en vormt dusdanig een enorme barrière voor fauna en flora. Hierlangs loopt de zo grafische Wallace-lijn die de Aziatische fauna en flora in de westelijke archipel scheidt van de oostelijke meer Australische. We beginnen aan een uitgebreide dagtocht naar het ongerepte zuiden dat een fascinerende smeltkroes vormt van islamitische Sasak en hindoe- Balinezen. Langs tal van pittoreske desa’s en moskee n, bereiken we het centrum van lokale smeden. In Kediri bezoeken we de plaatselijke markt waar allerlei kruiden, talloze soorten fruit, vis, vlees, groenten en rietwerk door elkaar worden verhandeld. Aan de rand van deze markt nemen we de populaire ‘cidomo’ oftewel paardenkar voor een rit naar Banyumulek. Daar hebben de mensen zich van oudsher gespecialiseerd in aardewerk, dat nog steeds op ambachtelijke wijze wordt vervaardigd. We nemen een picknicklunch in de buurt van Sade. Hier worden we geconfronteerd met de wonderlijke samenleving van de Sasak. De originele bevolking van dit eiland zijn animistische moslims en leven in coëxistentie met de talrijke Balinese hindoes die zich hier voornamelijk kwamen vestigen in de 18de eeuw. Zij wonen in kleine dorpsgemeenschappen en hebben in deze moderne tijd hun eigen identiteit weten te bewaren. Opvallend zijn de klokvormige rieten daken van hun voorraadschuren, omringd door kleine bamboehuizen. In een van deze authentieke dorpjes worden we verwelkomd met traditionele dansen en krijgen we de spectaculaire stokgevechten - genaamd ‘peresehan’ of ‘berempuk’ - te zien. Tegen de late namiddag keren we terug naar het resort. Diner en overnachting in het intieme, sfeervolle QUNCI VILLAS.  Info hotel: Qunci Villas Jalan Raya Mangsit Senggigi, Lombok. Site: Website hotel 

Lombok

Lombok 

Dag 15: West-Lombok - Gili Sudak - Sekotong 17/08/09 Ontbijt. Deze ochtend wacht ons een mooi traject langsheen de westkust van dit ongerept eiland. We stoppen voor een korte wandeling doorheen een van de authentieke vissersdorpjes en genieten van de prachtige baaien die voor ons liggen uitgewaaierd. De typische zeilbootjes of ‘jukung’ worden opgewacht door verwachtingsvolle vrouwen, die de vangst van de nacht snel naar de markt willen brengen. Verderop in het tropische regenwoud van Pusuk ontmoeten we verschillende nieuwsgierige troepen langstaartmakaken die elk hun territorium trachten te verdedigen. Het eiland Lombok wordt gedomineerd door de Rinjanivulkaan, Indonesië ’s tweede hoogste vulkaan en een van de hoogste pieken in de archipel. De Rinjani is de kroon op een bergketen die het centraal-noordelijke deel van het eiland domineert en de belangrijkste bron vormt voor de irrigatie van de rijstvelden. Per trimaran varen we vanuit de haven Tawun naar Sudak, een van de minder bekende Gili’s rond het moedereiland. We verkennen haar prachtige baaien, maagdelijke stranden en onderwaterwereld. Rond de middag wacht ons een heerlijke visbarbecue. Een tocht via de Terangbaai naar Tawun brengt ons op het zuidwestelijk schiereiland. Het traditionele alang-alang gras wordt in deze streek volop verwerkt tot bouwmateriaal en zorgt naast de visvangst en scheepsbouw voor extra inkomen. We dineren in Senggigi en overnachten in het hotel. 

Gili Sudak

Gili Sudak 

Dag 16: West-Lombok - Sanur 18/08/09 Ontbijt. Tijdens deze ochtend is er tijd om uit te rusten, te wandelen langs het strand, te genieten van een goed boek aan het zwembad of een optionele massage te nemen. Na de lunch in Batu Bolong brengt een korte vlucht ons langs de zuidoost kust terug naar Bali. We betrekken de kamers in het BALI HYATT hotel in Sanur, gerenommeerd voor haar gerenommeerde tuinen. Diner in een lokaal restaurant. (O,L,D) Gegevens hotel te Sanur: Bali Hyatt P.O. Box 392, Sanur, Bali, Indonesia. Website Bali Hyatt Hotel. 

peresehan

peresehan 

Dag 17: Batubulan - Sanur  19/08/09 Ontbijt. In Batubulan verdwijnen we in de geloofswereld van de Balinezen. In het danstheater wordt de eeuwige strijd tussen goed en kwaad uitgevochten door de mythologische figuren Barong Ketek en de afschrikwekkende Rangda onder begeleiding van snel gamelanspel. Hierna genieten we van de rust in de Bali Orchid Garden. Een enorme rijkdom aan orchideeënsoorten worden hier tentoongesteld. In het ‘schaduwhuis’ delen bekerplanten en de zeer populaire Anthurium, naast de zwarte orchidee en de zeldzame zwarte vleermuis-bloem hun biotoop met Hoya’s en andere kleurrijke bloemen. Na dit bezoek kunnen fijnproevers kennis maken met de unieke en bizarre civetkoffie in al haar vormen. Middagmaal in een lokaal restaurant. Na de lunch bezichtigen we de prachtige collectie van meer dan 80 werken van Andrien Jean Le Mayeur de Merpres. In 1932 vestigde de adellijke schilder zich na een wereldreis in Bali. Hij werd verliefd op het eiland en één van haar bekendste danseressen, Ni Pollok. Zijn geliefde model werd zijn echtgenote en ze vestigden zich in het lieflijke dorpje Sanur aan zee. Afscheidsdiner in het dorpje Nusa Dua. Overnachting in het hotel (Bali Hyatt).  

de Barong Dans

de Barong Dans 

Dag 18: Denpasar - Taipei - Frankfurt 20/08/09 Ontbijt en vrije ochtend. Transfer naar de luchthaven in de late ochtend. Vertrek per regelmatige lijnvlucht van CHINA AIRLINES naar Taipei. Aansluitend per regelmatige rechtstreekse non-stop lijnvlucht van CHINA AIRLINES naar een Europese luchthaven. Drank en maaltijden aan boord van de lange afstandsvlucht zijn inbegrepen. Vluchten: Denpasar 15:30/ Taipei 20:40 vlucht CI772 Taipei 23:15/ Frankfurt 06:50 vlucht CI061 

Bali Sanur

Bali Sanur 

Dag 19: Frankfurt - Brussel 21/08/09 Vlucht: Frankfurt 08:15/ Brussel 09:20 vlucht SN2608 ‘s Morgens aankomst op de luchthaven en aansluiting per regelmatige lijnvlucht naar de luchthaven van Brussels Airport.  

Uurverschil met België: Bali, Lombok, Sulawesi: + 6h Java: + 5h Voorbeeld: Als het in België 13h00 is, dan is het in Bali: 19h00