Video editing

De basis

De basis videoclips werden opgenomen door verschillende camera's. Vanaf 2004 tot en met 2007 met een Sony DCR-HC30E, vanaf 2006 tot en met 2016 met een Panasonic camera GS500 (niet in 2017) op dv-bandjes. Dus geen high definition: standaard PAL-formaat (16/9 - 720x576). In 2017(Canada) opnames met SonyFDR-AX53: high definition 1920x1080i. Vanaf 2018(India) 1920x1080p50. Als basisprogramma voor de videobewerking gebruikte ik Corel VideoStudio 12. (en later VS20). Vanaf 2018 (India) gebruik ik nu Cyberlink PowerDirector16. Maar dit is niet het enige programma dat ik gebruik.  Naast de genoemde editors gebruik ik ook nog andere voor de animaties: wapperende vlaggen, tollende titels, reisroute animatie.

De kaart-animatie.

Verder ziet u nog, per dag, een animatie van een kaart, met een auto/boot/vliegtuig en een lopende lijn. Dit is gemaakt (tot 2017) met Vasco Da Gama van MotionStudios. Het maken van deze geanimeerde kaart kan als een project op zich beschouwd worden. Men heeft immers ook een basiskaart nodig (dit is een png-bestand). Bij het opstarten van een VDG-project kan men de naam van dit bestand (png) opgeven. Meestal vertrek ik van print-screens van Google-Maps, bekeken met het scherm in hoogste resolutie. 

Ik "weef" vervolgens de genomen print-screens aan elkaar met MSICE (zoals het maken van panorama-foto's). Vervolgens gebruik ik GIMP en INKSCAPE om het uiteindelijk png-bestand te maken. Alle andere elementen uit de animatie (autos, bootjes, lijnen, etc) zitten reeds in VDG. De output van VDG is een dv-avi-bestand. In het verleden heb ik ook nog een freeware-soft ITIN gebruikt (zie animaties van USA). Voor info klik een hier. Maar dit geeft natuurlijk niet de vele mogelijkheden van Vasco da Gama. 

Tegenwoordig gebruik ik Blender voor de kaart-animatie. Blender is een 3D-animatie free-ware software. 

De videobewerking  

Ik gebruik meestal geen videofilters. Als overgangseffecten slechts 1 per dag: een 'turn page' en een 'fade'. Tussen alle andere clips: geen overgangen. Om een beetje efficiënt te werken splits ik ook mijn project in 4 delen (elk ongeveer 15min lang); heeft als voordeel: minder crashes, sneller werken en gemakkelijker bij te werken. 

Natuurlijk om te starten zet ik ook alles (ruw) in 1 project. Maar eenmaal de clips gekozen zijn (en de lengte) splits ik dit ene project in 4; daarna ondertiteling, muziek, overgangen en fine tuning. Bij de opsplitsing moet men alleen opletten bij de overgangen voor het geluid: het best tot op de frame precies werken. Ik doe de splitsing op het einde van een dag omdat ik toch per dagovergang een dip in de audio voorzie van -30dB (2x4sec). Dit opsplitsen is aboluut geen enkel probleem: op een DVD en op TV is van de splitsing niets te merken (alleen ik weet het). 

De encoding naar avi-dv gebeurt razendsnel: het is enkel gelimiteerd door de snelheid van mijn harde schijf. De encoding naar mpg is een beetje trager maar toch wel redelijk: ik moet niet van mijn stoel gaan om iets anders te gaan doen. Bitrate: 8000kbps cbr, dus in één pass te doen. Met mijn videobewerkingsprogramma (VS12) kan ik vervolgens DVD's maken of per dag: dv-avi-bestanden. Voor HD is de output hetzelfde formaat als input: mts.

Het internet 

Om te publiceren op Internet moet ik comprimeren (vertrekkende van de dv-avi-bestanden/mts-bestanden). Dat doet ik met Megui en Avisynth (de-interlace en resize). Ik comprimeer met de encoder x264 (intern Megui) naar h264 (mp4) bestanden voor de flash/html5-player op Internet (800 kbps vbr). Als internetplayer gebruikt ik een zelfgemaakte player (javascript) en een playlist. Website gemaakt en getest met Microsoft Expression Web 4.