S.I.M Romanian Training Hub

CENTRU EUROPEAN DE CONSULTANTA PENTRU IMPLEMENTAREA SISTEMELOR INTEGRAT DE MANAGEMENT IN ADMINISTRATIA PUBLICA

De ce ar trebui autoritatile regionale si locale sa implementeze sistemul integrat de management pentru dezvoltare sustenabila?

Sase argument in favoarea implementarii sistemului de management al sustenabilitatii.

Sase studii de caz edificatoare despre orase europene, lideri in domeniu, din Ungaria, Polonia si Romania.

In primul rand doresc sa va felicit pentru re/alegerea dumneavoastra in fruntea comunitatilor pe care de-a lungul ultimilor ani le-ati condus cu succes spre dezvoltare economic-sociala sustenabila si prosperitate.

Totodata va propun ca acest proces demarat in urma cu cativa ani

sa il continuam astfel incat sa asiguram si viitorul comunitatilor noastre.

In acest sens va prezint un scurt rezumat al brosurii “Sase argument in favoarea implementarii sistemului de management al sustenabilitatii” in care se prezinta beneficiile si rezultatele Managmentului Integrat al Dezvoltarii Sustenabile realizat in colaborare cu inca 3 parteneri din Germania, Polonia si Ungaria.

Lucrarea constituie o introducere in managmentul integrat si poate aduce beneficii comunitatii pe care o reprezentati. Pentru aceasta as dori sa va prezint cateva argumente suplimentare privind sistemul de management integrat(S.I.M) :

- aduce o guvernare si administrare mai eficienta;

- creste sansele de a obtine investitii externe;

- protejaza mediului si devine o strategie economico-sociala;

- aduce comunitatea in prima linie de interes in administratia moderna;

- confera mai multa atractivitate comunitatii in fata cetatenilor si investitorilor;

- asigura cooperarea si peste limitele teritoriului administartiv;

Acestea sunt doar cateva argument unde Sistemul Integrat de Managemnt poate aduce foloase si beneficii unei comunitatii.

In brosura sunt prezentate 6 studii de caz a unor proiecte implementate cu succes in cadrul Uniunii Europene, mai exact sunt prezentate studii de caz edificatoare despre rezultatele obtinute de comunitatii din spatial european.

Aceste proiecte au fost implementate cu success in Ungaria, Polonia si Romania (strategia de dezvoltare durabila a orasului Tg.Jiu 2003, Ghidul de dezvoltare durabila a orasului Sibiu 2004, Strategia de dezvoltare durabila a orasului Fagaras in 2008 si a celor sase comune ce compun “Asociatia Dumbrava Narciselor” – Mandra, Sinca, Sinca Noua, Sercaia, Parau, Comana si exemple ar putea continua.

Managmentul Integrat prezentat in aceasta brosura conduce spre comunitati mai atractive pentru cetateni si investitori. Cheia acestor succese a fost o colaborarea intre diversi parteneri, aplicarea metodei managementului participativ promovand schimbul de experienta, creandu-se legaturi puternice si un mediu adecvat procesului decizional, permitand ca proiectele sa se desfasoare mai rapid decat se prevazuse, mai ales datorita contributiei stiintifice a Institutului de Cercetari Economice al Academiei Romane si Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

Dintre proiectele din Ungaria as dori sa amintim de cel promovat de catre Agentia de Coordonare si Dezvoltarea a lacului Balaton, acest proiect find implementat si cu ajutorul experientei Fundatiei Bodensee Stiftung din Konstanz – Germania, pe care dorim sa o facem partenera privilegiata. Dar, mai multe amanunte si alte exemple veti putea gasi in aceasta brosura si in celelalte 8 module care urmeaza sa faca o prezentare stiintifica exhaustiva a conceptului european de dezvoltare sustenabila a comunitatilor locale promovat prin proiectul european Champ si prin intermendiul Organizatiei Natiunilor Unite – Conferinta RIO+20.

Aceasta brosura descrie pe scurt cum sistemul integrat de management(S.I.M) poate functiona pentru autoritatile locale si ilustreaza cateva din principalele argumente care recomanda implementarea unui astfel de sistem de management care va asigura prin efectul de sinergie reducerea cheltuielilor si cresterea eficientei si efectivitatii intregii activitati cu aproximativ 25%.

In speranta unei viitoare colaborari va aducem la cunostinta ca aceasta brosura poate fi comandata de la FUNDATIA DE PERFECTIONARE PROFESIONALA IN ADMINISTRATIA PUBLICA SIBIU in limba engleza, romana si poloneza.

Cu stima si consideratie,

Presedinte si Membru fondator, Responsabil economic,

C. S.1 - Dr. Mihai Baltador Trif Luminita