About FPA

Foundation of Professional Training in Public Administration in Sibiu, Romania

Professional Training Foundation in Public Administration from Romania, Sibiu, was founded in the year 2000 with the main idea

of development for continuing training in the field of public administration in Romania. Foundation works in cooperation with

several state organizations and other NGOs. To achieve the overall goal, FPA with all partners, promote research for science,

in the field of development, research and innovation,to create some form of training designed to improve staff training in administration,

but also for the benefit of citizens using the services of training. From theoretical form, last year they started to accessing

European projects, designed to align the professional training in Europe.

For more information, e-mail

perfectproff@gmail.com

RAPORT DE ACTIVITATE

pe anul 2019

In perioada avuta in vedere , Fundatia de Perfectionare Profesionala in Administratia Publica Sibiu a continuat sa desfasoare activitatile focalizate pe principalele domenii in care s-au obtinut rezultatele anterioare, astfel:

1. Vizita oficială a delegațiilor din Raionul Dondușeni (RD), Republica Moldova, 2018, la invitația Președintelui Consiliului Judetean (CJS ) si a primarilor din comunele Bazna si Axente Sever (comuna Valea Viilor a realizat infratirea in anul 2017), in vedere realizarii de infratiri conform Acordului de Infratire incheiat intre C.J.S. si R.D.

De mentionat ca acest Acord a fost avizat favorabil de către Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România și apoi aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu nr. 276/22.12.2016, iar în Republica Moldova a fost aprobat prin Decizia nr. 12/15/01.11.2016 a Consiliului Raional Dondușeni.

Pe fondul relațiilor de prietenie dezvoltate între cele două tarisurori, România și Republica Moldova cele trei intalniri au fost in prealabil pregatite pentru a putea incheia Acorduri de infratire menite sa contribuie la aprofundarea si dezvoltarea relatiilor specifice comunitatilor locale.

Ulterior aceste Acorduri au contribuit la intensificarea legaturilor cu cetatenii din Raionul Donduseni, Republica Moldova fiind realizate deja schimburi de vizite intre cele 6 comunitati.

Am lansat o actiune de colaborare romano-germana pentru sprijinirea administratiei publice locale din Raionul Donduseni Rep. Moldova (Administratia Publica Locala Aceasta actiune vine sa completeze demersurile anterioare realizate in cadrul cooperarii/colaborarii dintre Fundaţia noastra cu cea din Republica Moldova. Alături de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, acestea au realizat proiectul româno-german "Kommunales Nachhaltigkeitsmanagement in Rumänien und der Republik Moldau" sau, în traducere, "Managementul Durabilităţii Urbane din România şi Republica Moldova"

In urma demersurilor inerprinse prin Hotararea 276 din 22 Decembrie 2016 s-a aprobat acordul de cooperare intre judetul Sibiu din Romania si Raionul Donduseni din Republica Moldova, mentionam ca in anexa hotararii in corpul acordului propriu-zis se stipuleaza ca organizatia noastra va asigura

-Asistenta pentru realizarea operational a actiunilor stabilite

-Asistenta pentru schimburile de experienta intre Raionul Donduseni si Judetul Sibiu.

Concluzia:

Avand in vedere ca la interventia noastra CJSibiu nu a alocat fonduri, ne-am redirectionat activitatile spre realizarea unor infratiri intre UAT-urile din judetuil Sibiu, Romania si UAT-urile din Republica Moldova.

In acest fel s-au infratit comunitatile din comunele Bazna, Valea Viilor, Axente Sever si Medias.

Urmeaza ca in acest an sa continuam implementarea acestui proiect in cat mai multe UAT-uri din judetul nostru, intarind, astfel, cooperarea transfrontaliera cu Raionul Donduseni, Republica Moldova, infratit cu judetul Sibiu.

2. Participare la Conferinta europeana privind eficientizarea administratiei Publice din europa, 11-12.06.2019, Bucuresti – Hotel Crowne Plaza, care a avut loc sub Presedintia Guvernului Romaniei;

Programul ISA² sprijină dezvoltarea de soluții digitale care să permită administrațiilor publice, întreprinderilor și cetățenilor din Europa să beneficieze de servicii publice transfrontaliere și transfrontaliere interoperabile .


ISA² funcționează de la 1 ianuarie 2016 până la 31 decembrie 2020 . Programul a fost adoptat în noiembrie 2015 de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Pentru a sărbători acest lucru, la 3 martie 2016 a avut loc o conferință „De la ISA la ISA²” . Programul ISA² susține următoarele acțiuni: Prezentare generală a acțiunilor ISA² . Rezultatele preliminare ale ISA² au fost prezentate la conferința ISA² pe termen mediu la 29 noiembrie 2018.

Ce este nou în ISA² în comparație cu ISA?

Cine gestionează programul?

Programul este gestionat de Unitatea de interoperabilitate a DG Informatică a Comisiei Europene, DIGIT.D2 .

Statele membre joacă un rol activ prin participarea lor la:

  • Comitetul ISA² , organismul guvernamental la nivel înalt al programului;
  • grupul ISA² de coordonare , un organism tehnic mandatat să asigure coerența orizontală între acțiunile programului.

Cum se implementează programul?

Care este bugetul disponibil și cine îl gestionează?

Cum monitorizează Comisia și evaluează programul ISA²?

ISA este aliniat la alte inițiative ale Comisiei?

Al patrulea program de lucru (anul 2019)

Al treilea program de lucru (anul 2018)

Al doilea program de lucru (anul 2017)

Primul program de lucru (anul 2016)

Cu cine ar trebui să contactez ar trebui să am întrebări?

Interoperabilitatea este în centrul noii strategii digitale a UE

Luni, 24 februarie 2020

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat noul său pachet digital cu idei și acțiuni pentru o transformare digitală în Europa. Acest pachet include documentul strategic Formarea viitorului digital al Europei, strategia europeană pentru date și Cartea albă privind inteligența artificială. Interoperabilitatea este menționată ca unul dintre aspectele cheie.

Comunicarea Viitorul digital Shaping Europe prezintă o societate europeană bazată pe soluții digitale care pun oamenii pe primul loc, deschide noi oportunități pentru întreprinderi și stimulează dezvoltarea unei tehnologii de încredere. În capitolul Tehnologia care funcționează pentru oameni, promovarea transformării digitale a administrațiilor publice din întreaga Europă este descrisă ca fiind crucială pentru succesul noii strategii. O strategie consolidată de interoperabilitate a guvernelor UE, programată pentru sfârșitul anului 2021, va fi o acțiune-cheie pentru a asigura coordonarea și standardele comune pentru fluxurile și serviciile de securitate și fără margini ale datelor din sectorul public.

Interoperabilitatea își are locul și în noua strategie europeană de date, deoarece este esențial pentru utilizarea maximă a datelor. Aplicarea de formate și protocoale compatibile pentru colectarea și prelucrarea datelor într-o manieră coerentă și interoperabilă ar trebui să fie în cazul serviciilor publice încurajate printr-un cadru european de interoperabilitate consolidat .


Pasii urmatori

Strategia europeană pentru date și Cartea albă privind informațiile artificiale sunt acum deschise pentru consultare publică. Având în vedere contribuțiile primite, Comisia va lua măsuri suplimentare pentru a sprijini dezvoltarea AI-ului de încredere și a economiei de date.

3. Conferința Științifică cu participare internațională Făgăraş Mountains - An Inventory Towards a New National Park, care a avut loc în perioada 10-11 decembrie 2018, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, Calea Victoriei 125, Sector 1, București.


Conferința este organizată de Institutul de Biologie București al Academiei Române, în colaborare cu Fundația Conservation Carpathia și cu Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.


Subiectul central al conferinței este conservarea biodiversității Munților Făgăraş. Din agenda manifestării, fac parte prezentări științifice în plen, o sesiune de postere, mese rotunde și discuții privind implicațiile economice și sociale ale conservării biodiversității.


De asemenea, pe parcursul conferinței, vor avea loc evenimente dedicate celebrării naturii, oamenilor și tradițiilor din zona Munților Făgăraş, incluzând o selecție de produse tradiționale culinare, provenite din comunitățile locale, care vor fi servite participanților la prânz și cină.


Prin această manifestare ne propunem să aducem împreună cât mai multe persoane interesate de zona Munților Făgăraş sau de zone montane similare, din diverse domenii: cercetători, conservaţionişti, reprezentanți ai comunităților locale, ai instituțiilor locale, centrale și europene, pentru a crea, prin prezentări și dezbateri, premizele desemnării zonei Munților Făgăraş ca viitor Parc National.

Conferința este organizată de Institutul de Biologie București al Academiei Române, în colaborare cu Fundația Conservation Carpathia și cu Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.


Subiectul central al conferinței este conservarea biodiversității Munților Făgăraş. Din agenda manifestării, fac parte prezentări științifice în plen, o sesiune de postere, mese rotunde și discuții privind implicațiile economice și sociale ale conservării biodiversității.


De asemenea, pe parcursul conferinței, vor avea loc evenimente dedicate celebrării naturii, oamenilor și tradițiilor din zona Munților Făgăraş, incluzând o selecție de produse tradiționale culinare, provenite din comunitățile locale, care vor fi servite participanților la prânz și cină.


Prin această manifestare ne propunem să aducem împreună cât mai multe persoane interesate de zona Munților Făgăraş sau de zone montane similare, din diverse domenii: cercetători, conservaţionişti, reprezentanți ai comunităților locale, ai instituțiilor locale, centrale și europene, pentru a crea, prin prezentări și dezbateri, premizele desemnării zonei Munților Făgăraş ca viitor Parc National.

CONCLUZIA:

Urmeaza, la solicitarea editurii, sa fie publicata o lucrare mai ampla privind dezvoltarea sustenabila a zonei Muntilor Fagaras, in anul 2020 si se vor integra studiile stiintifice privind evaluarea EX-POST a comunelor care fac parte din Asociatia Intercomunitara „Dumbrava Narciselor”.

Pana in prezent s-au realizat doua lucrari, urmand ca si pentru celelalte patru comune sa se realizeze evaluari similare.

4. Activitatea stiintifica s-a concretizat in publicarea a doua lucrari in volumul –ANTROPOLOGIA COMUNICARII/ ANTHROPOLOGY OF COMMUNICATION prezentata in cadrul Conferintei de la Sibiu, in luna septembrie 2019 si aparuta la editura Astra Museum: pag. 299-307 si 332-335.

5. De asemenea, ca preocupare constanta ne-am axat pe promovarea, permanenta, a activitatii noastre folosind tehnica moderna de promovare prin site-ul – https://sites.google.com/site/perfectproff/ , site-uri de socializare si posta electronica - perfectproff@gmail.com .

6. Pe tot parcursul anului 2019, am participat la manifestarile ocazionate de derularea Programului european „Sibiu – Capitala Gastronomica Europeana -2019”.

7. . De asemenea, am fost invitati la Sedinta Consiliul Civic Consultativ al Judetului Sibiu - 23.10.2019, ora 14,30, in Sala de conferinte a CJS.unde am decis sa intensificam colaborarea cu toate U.A.T.din tara..

8. In prezent, organizatia noastra se afla in faza de reorganizare la Judecatoria Sibiu, urmand sa adaugam la denumirea actuala numele „LIVIU PATACHI”, care a fost istoric si cercetator stiintific la Academia Romana, Filiala Cluj , nascut si crescut in localitatea Sacel, oras Saliste, judetul Sibiu .

Prin contributia preotului Ioan OPRISIU si a sotiei Monica, a aparut la editura Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, in anul 2019 –lucrarea „Monografia localitatii Sacel pana la 1918/ Liviu PATACHI”.

Totodata, urmeaza ca activitatea Fundatiei sa cumprinda, dupa inregistrare si activitati ecumenice.

Fundatia de Perfectionare Profesionala in Administratia Publica Sibiu a desfasurat activitate nonprofit si activitate de cercetare economica, pe intreaga durata a exercitiului financiar 2019, realizand urmatoarele venituri si cheltuieli:

Activitate financiara se regaseste in situatiile financiare depuse la organelle Finantelor Publice.:depuse de contabilul Crista Mierlut si vizate deexpert contabil Dragomir Vasile

Mentionam ca, cheltuielile totale au fost repartizate conform dispozitiilor legale pe cele doua activitati in cota parte proportional cu ponderea veniturilor in total venituri.

Activitatile fundatiei au fost realizate prin contributia voluntara a membrilor fundatieie precum si din servicii prestate de colaboratori si/sau terti.

Deficitul inregistrat se va acoperi din excedentul anilor viitori.

In perioada de raportare fundatia nu a avut personal angajat cu contract individual de munca.

Fundatia nu este platitoare de TVA si nu are datorii la bugetul de stat sau alte institutii bugetare.

S-a efectuat inventarierea anuala a patrimoniului si nu s-au constatat diferente, iar rezultatele inventarierii s-au consemnat in contabilitate la data de 31.12.2019.

Alte aspecte deosebite nu avem de semnalat.


FUNDATIA DE PERFECTIONARE

PROFESIONALA IN ADMINISTRATIA PUBLICA

Reprezentant legal

DR. BALTADOR MIHAI DUMITRU