Conference E.M.A.S. - Sevilla, Spain 27-29 Jun. 2012

Conferinta EMAS (Sistem European de management de mediu si audit a orcarei organizatii in scopul imbunatatirii continue a performantelor de mediu), Sevillia 2012 si-a propus sa analizeze si sa valideze propunerile din raportul care a prezentat situatia existenta in Europa in ceea ce priveste mediul inconjurator. Din punctul de vedere al administratiei publice, principalele teme discutate au fost urmatoarele:

- mobilitatea

- servicii publice ecologice

- cele mai bune practici in utilizarea apei in orase

- biodiversitate

- energie regenerabila

- managementul si indicatorii care sa reflecte progresele realizate in administratia publica europeana etc.

Din discutiile purtate a rezultat necesitatea prioritizarii problematicii mediului inconjurator in special a schimbarii climei care produce un impact deosebit in viata de zi cu zi a cetatenilor, firmelor, ONG-urilor etc.

Trebuie sa tinem cont ca orasele si regiunile sunt entitati complexe si dinamice. Conform agentiei europene pentru mediu 80% din cetatenii Uniunii Europene traiesc deja in zone urbane. Optiunile de fiecare zi pentru activitati mai mult sau mai putin importante din orase se adauga intr-un fel sau altul la totalul impactului zonei urbane asupra mediului. Orasele/comunitatile sunt responsabile pentru aproximativ 75% din totalul emisilor CO2 si consuma aproximativ 75% din resursele naturale. Utilizarea de tehnologii curate/ecologice pentru industrii, modul in care sunt incalzite cladiriile publice si politicile de achizitii din sectorul public exercita un impact asupra consumului de resurse naturale si generare de deseuri.

Atat raportul cat si masurile propuse vin sa aduca noutati sub aspectul celor mai bune practici in ideea popularizarii si extinderii lor in alte administratii locale/centrale astfel incat politicile publice si activitatiile administratiei locale sa se focalizeze pe rezolvarea problemelor survenite ca urmare a schimbarilor climatice. Totodata se regandeste sistemul de indicatori care sunt exprimati sintetic in conceptul EMAS cu scopul de a prioritiza aceasta activitate in administratiile locale, firme si ONG-uri. Din Romania cele mai bune practici EMAS exista la Brasov,S.C. Schaeffler Romania S.R.L., Parohia Evanghelica C.A. Sibiu si Zona Metropolitana Oradea.

La impactul asupra mediului putem adauga si optiunile individuale ale fiecarei gospodarii in parte, astfel ca actiunile pe plan local,regional si national sa fie realizate in acord cu planificarea activitatilor publice la toate nivelele administrative. In acest context a fost subliniata activitatea Consiliului Local Sibiu si a Asociatiei Inter-Comunitare Dumbrava Narciselor (Com. Mandra,Sercaia,Sinca, Sinca Noua, Parau si Comana), Jud. Brasov.

Cercetatorii au avut astfel ocazia sa-si exprime opiniile motivate stiintific in ideea de a valida rezultatele inserate in raport dar si pentru sustenabilitatea masurilor preconizate a se lua la nivelul executivului european.

Cercetator Stiintific Gr.1 Dr.Mihai Baltador

Presedintele Fundatiei de Perfectionare in Administratia publica Sibiu