Camí Ral a L'Esquirol

De la prehistòria al segle XIX

EL MONUMENT

En el camí ral de Vic a Olot diversos testimonis d’època prehistòrica com són els dòlmens, tots ells ubicats en punts estratègics del paisatge, assenyalen ja possibles vies de pas d’aquestes contrades. Es coneix que en època romana existia un camí conegut com la strata franciscana o camí de França, que comunicava Ausa amb les valls d’Olot. Possiblement una part d’aquesta via romana es transformaria en època medieval en el camí ral que unia els pobles de Vic i Olot.

El camí ral es constitueix com a tal al llarg al llarg de l’Edat Mitjana (segles XI-XIV), tot i que el nom de camí ral – que vol dir camí del real o del rei – no apareix en documents fins els segles XVI. Els activadors inicials del camí varen ser el comerç, els mercats i les fires de Vic i Olot, que generaven un important trànsit de persones i mercaderies.

Posteriorment, en època moderna (segles XVI-XVIII), el camí ral s’ampliarà i arreglarà en diferents punts. En aquest període va ser escenari d’enfrontaments bèl·lics amb la guerra dels Segadors (1653-54) o la guerra de la Successió (1701-1713).

PER SABER MÉS

  • R. Batista (1963). Los sepulcros megalíticos de la comarca de Vic. Barcelona: Diputación de Barcelona.
  • F. Busquets, M.A Fumanal, J. Colomer i J. Gutiérrez (2010). Travessant el Collsacabra : el camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau: història, arqueologia, patrimoni. Olot: Ajuntament d'Olot.

CENTRE EDUCATIU ADOPTANT: Escola El Cabrerès