Metodologia del projecte

QUÈ VOL DIR ADOPTAR UN MONUMENT?

L’adopció de monuments implica que un centre educatiu inclogués en el seu projecte de centre el coneixement i l'estudi d’un monument de la seva localitat com a centre d’interès per a un o tots els seus cicles educatius. Al llarg de cada curs escolar, l’alumnat (o una selecció d’aquest, els anomenats "grups d'experts") realitza accions divulgatives dirigides tant a la comunitat educativa com a l’entorn proper.

COM TRIAR UN MONUMENT PER ADOPTAR?

L’elecció del monument és decisió de cada centre educatiu amb el suport i assessorament de la coordinació del projecte o els centres col·laboradors. Els elements que s’han de tenir en compte per determinar el monument a adoptar són:

  • Possibilitat d’accés amb grups escolars
  • Existència i disponibilitat de documents o d’informació suficient sobre el mateix
  • Potencial per a realitzar un ventall ampli de treball curricular
  • Significació històrica, social, cultural, paisatgística i/o artística del monument des de la perspectiva de la comunitat local en la que s'insereix el centre educatiu

COM S'ADOPTA UN MONUMENT?

El procés d’adopció d’un monument per part d’un centre educatiu requereix uns mesos de preparació. Per tant, els centres han de programar la posada en marxa del projecte, al menys, amb un curs d’antelació i comptar amb l’aprovació del claustre i del consell escolar.

El primer pas per a l’adopció d’un monument consisteix en contactar amb algun dels coordinadors o col·laboradors que han d'orientar al professorat responsable del centre educatiu sobre el disseny i la metodologia del projecte. A partir d’aquest primer contacte, el centre educatiu elabora la seva proposta amb el suport del projecte fins a la redacció d’un pla didàctic i d’activitats. Al final de cada curs escolar es fa una reunió d’avaluació del desenvolupament del projecte.

ORGANIGRAMA DE FUNCIONAMENT DEL PEAM


ELS CENTRES TERRITORIALS

Els centres col·laboradors del PEAM (Camps d'Aprenentatge, Universitats, Museus, Centres Patrimonials) eren els interlocutors directes del projecte amb els centres educatius que formaven part del projecte i donaven suport a diversos aspectes relacionats amb la seva implantació:

  • Tria del monument a adoptar
  • Documentació històrica sobre el monument i recursos didàctics de suport
  • Assessorament al disseny del pla didàctic i d'activitats
  • Contactes amb institucions culturals, administracions locals i entitats relacionades amb el projecte
  • Treball en xarxa amb altres centres educatius del PEAM
  • Seguiment i orientacions per a l'avaluació del projecte
  • Formació específica

A l'esquema del programa Apadrinem el nostre patrimoni aquestes tasques s'han traspassat als CRPs.