Institut-Escola Ramona Calvet

Castellterçol  (Vallès oriental)

Lloc web: www.xtec.cat/insescolaramonacalvet/


CARACTERÍSTIQUES DEL CENTRE EDUCATIU

L'Escola Ramona Calvet i Picas és l'escola pública del poble de Castellterçol, situat a l'altiplà del Moianès i a la comarca del Vallès Oriental, i que acull també alumnat dels propers municipis de Granera i  Sant Quirze Safaja.

A la LEC es va recuperar la possibilitat de crear Instituts-Escola i al curs 2010-11 es van obrir-ne 11 a tot Catalunya amb estructures que seguixen diversos models d’organització, una d'elles a Castellterçol, responent així a la reivindicació “històrica” del poble de Castellterçol d'oferir als seus infants tota l’educació obligatòria sense haver de canviar de centre ni de municipi.


PROJECTE D'ADOPCIÓ

El professorat de l'antiga Escola Ramona Calvet va veure la necessitat d’incorporar elements relacionats amb el coneixement del medi social i cultural a una proposta didàctica portada a terme amb alumnat de cicle mitjà i superior, que portaven a terme des de l’àrea de coneixement del medi natural sobre la vegetació i fauna del municipi. Va decidir-se incorporar-se, per l’alumnat del Cicle Mitjà, un element del patrimoni històric i etnogràfic de la localitat d’especial rellevància i que, a més, es trobava dins l’itinerari de naturals esmentat, la poua de glaç de Cal Revitllat i per l’alumnat del Cicle Superior, el conjunt del patrimoni històric que dona nom al municipi, el Castell de Terçol.

La incorporació d’aquest element a la proposta didàctica d’estudis d’entorn reforça la perspectiva global de comprensió d’un territori; el seu paisatge, la seva riquesa natural i l’empremta humana sobre aquest territori. Així mateix permet reforçar en l’alumnat la idea de la importància del coneixement, respecte i protecció per a aquells elements del passat que encara conservem en els nostres paisatges quotidians.

Institut-Escola Ramona Calvet