33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό

*****************

This web page was created by the braintumorguy, in Athens, GREECE. please make a Small Donation, in my fight against my Brain Tumor which is Growing, ((( for more information about me, please visit my MEDICAL web page

https://sites.google.com/site/niactec/homeenglish )))

33ος αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: πώς η διεθνής τάση υιοθετείται στην πόλη και αναζωογονεί τον τουρισμό

Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά αλλά και τουριστικά γεγονότα της Αθήνας, ο αυθεντικός μαραθώνιος, μετράει την 33η διοργάνωσή του αναμένοντας στην αφετηρία 43.000 δρομείς από περισσότερες από 100 χώρες. Το… ποτάμι των δρομέων παρασύρει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους Αθηναίους που αγκαλιάζουν μαζικά το τρέξιμο, ενώ εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την τονωτική ένεση του event στον τουρισμό της πόλης.

==========

Είναι απόγευμα, αρχές Οκτωβρίου, και το προπονητικό κέντρο του ολυμπιακού σταδίου, γνωστό στους αθλητές και ως Κ2, αρχίζει να γεμίζει ανθρώπους που... την είδαν αλλιώς. Κάθε μέρα και περισσότεροι. Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί δεν είναι επαγγελματίες αθλητές, δεν προπονούνται για τη νίκη, αλλά για τη συμμετοχή τους.

Είναι εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, παιδιά. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να τρέχουν, που βρίσκουν διέξοδο στην άθληση. Τρέχουν σε πάρκα, σε παραλίες, στους δρόμους. Είναι ένα ποτάμι δρομέων, ο ένας παρακινεί τον άλλο και τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει αυτή την τάση, ούτε ο αέρας, ούτε η βροχή, ούτε οι δυσκολίες της καθημερινότητας.

Κάποιοι επιλέγουν να τρέχουν μόνοι τους, αναδεικνύοντας τη δύναμη που δίνει στον αθλητή η δυνατότητα να βρεθεί με τον εαυτό του και να κάνει την ενδοσκόπησή του. Κάποιοι άλλοι τρέχουν σε παρέες, αναδεικνύοντας τη συλλογικότητα και τη χαρά. «Το τρέξιμο, όσο μπορεί να θεωρηθεί μοναχικό άθλημα από τη μια, άλλο τόσο μπορεί να θεωρηθεί και παρεΐστικο.

Στην περίπτωσή μου η μια παρέα έφερε την άλλη, ο ένας αγώνας τον άλλον, κι έτσι έφτασα να συμμετέχω για πρώτη φορά πέρυσι τον Νοέμβρη στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας», μας λέει η ερασιτέχνης αθλήτρια Εύα Κακλειδάκη, την οποία συναντήσαμε ενώ προετοιμαζόταν για τη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου και φέτος είναι αφιερωμένος στον βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ένεση στον τουρισμό της Αθήνας

Το τρέξιμο, όσο μπορεί να θεωρηθεί μοναχικό άθλημα από τη μια, άλλο τόσο μπορεί να θεωρηθεί και παρεΐστικο, μας λένε οι ερασιτέχνες συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο, εξηγώντας την επιλογή τους.

Η Εύα Κακλειδάκη λίγο μετά τον τερματισμό

Η μεγάλη γιορτή, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί από τους Αθηναίους και έχει εξελιχθεί στο κορυφαίο τουριστικό γεγονός του φθινοπώρου, με τα ξενοδοχεία της Αθήνας να εμφανίζουν ολική πληρότητα το τετραήμερο των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 6.500 δρομείς από περισσότερες από 100 χώρες, ενώ κάθε ξένος δρομέας έρχεται με 1,2 συνοδούς κατά μέσο όρο, μένει στην Αθήνα για 5 ημέρες και ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ για εγγραφή, διαμονή, φαγητό, μετακινήσεις, τουριστικές επισκέψεις και δώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τουριστική κίνηση του πενθημέρου θα αφήσει στην Αθήνα περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ, ενώ το 80% εξ αυτών ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες. Από το Λονδίνο ως τη Βοστόνη και από τη Νότια Αφρική ως την Κίνα, οι μαραθώνιοι έχουν εξελιχθεί σε διεθνή ταξιδιωτική τάση.

Παράλληλα, πολύ μεγάλη είναι και η ελληνική συμμετοχή, καθώς οι Αθηναίοι έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το τρέξιμο και προπονούνται ατομικά ή ομαδικά, βάζοντας στόχους όπως η συμμετοχή τους είτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο είτε στους παράλληλους αγώνες μικρότερων αποστάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι νέοι αγώνες τρεξίματος στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, αλλά και στην επαρχία, ξεφυτρώνουν διαρκώς.

Κάθε ξένος δρομέας έρχεται με 1,2 συνοδούς κατά μέσο όρο, μένει στην Αθήνα για 5 ημέρες και ξοδεύει περίπου 1.000 ευρώ. Η τουριστική κίνηση του πενθημέρου θα αφήσει στην Αθήνα περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Από τους συνολικά 43.000 συμμετέχοντες στο μαραθώνιο, 16.000 θα τρέξουν τη μαραθώνια διαδρομή των 42 χλμ., 9.000 την απόσταση των 10 χλμ. και άλλοι 9.000 την απόσταση των 5 χλμ. Στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ. θα τρέξουν 4.000 δρομείς, ενώ 5.000 παιδιά θα τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στους δήμους από τους οποίους περνάει η μαραθώνια δια­δρομή.

Ένα βήμα πιο κοντά στη μαγική στιγμή

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει κάποιον να ξεκινήσει να τρέχει, και μάλιστα να φτάνει να δηλώσει συμμετοχή σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα; Η απάντηση της Εύας Κακλειδάκη είναι χαρακτηριστική: «Η επαφή μου με τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων προέκυψε ως φυσική εξέλιξη της αγάπης μου για τη γυμναστική και για το τρέξιμο ειδικότερα. Η παρότρυνση ενός φίλου να συμμετάσχουμε σε έναν αγώνα 20 χιλιομέτρων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αποτέλεσε αφετηρία για την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο άθλημα».

Χαρακτηρίζει μάλιστα την εμπειρία μοναδική και περιγράφει την τελευταία της μαραθώνια διαδρομή με τον καλύτερο τρόπο: «Το κάθε χέρι που μου έδιναν στο δρόμο τα παιδιά, το κάθε μπράβο των γιαγιάδων που στέκονταν εκεί για να μας εμψυχώσουν, δίνοντάς μας κλαδάκια ελιάς, με έσπρωχναν ένα βήμα πιο κοντά στη μαγική στιγμούλα, όπως χαρακτηριστικά ονομάζω την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο.

Ο κόπος, ο πόνος και η εξάντληση σκεπάζονταν από το χειροκρότημα χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί φωνάζοντάς με με το μικρό μου όνομα, κι ας μη με γνώριζαν. Όταν με ρωτούν λοιπόν γιατί τρέχω τον Μαραθώνιο, η απάντησή μου είναι απλή: “Γιατί μπορώ”. Και όλοι μπορούν, φτάνει να το θελήσουν».

«Η μεγάλη μου αγάπη, ο κλασικός»

Η μαραθωνοδρόμος Μάγδα Γαζέα στον τερματισμό

Η Μάγδα Γαζέα είναι αθλήτρια μαραθωνοδρόμος. Φέτος ετοιμάζεται να τρέξει για δωδέκατη φορά τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 3 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα πανελλήνια μετάλλια στο συγκεκριμένο αγώνα. «Ξεκίνησα τον πρώτο μου μαραθώνιο το 2003 στην κλασική. Από τότε έχω τρέξει πολλούς μαραθωνίους στο εξωτερικό, σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη μου αγάπη είναι ο κλασικός. Θέλετε η ιστορία, θέλετε η μέγιστη δυσκολία του, καθώς είναι από τους πιο απαιτητικούς του κόσμου λόγο της ανηφορικής του κλίσης, θέλετε γιατί είναι ο αυθεντικός ή ακόμη και το ότι γίνεται στη χώρα μου.

Από τη στιγμή που θα εκφωνήσω τον όρκο στην εκκίνηση, κάτι που έχω κάνει αρκετές φορές, μέχρι να αντικρίσω το Παναθηναϊκό στάδιο και να περάσω τη γραμμή του τερματισμού σ’ έναν ιερό, για μένα, χώρο, τα συναισθήματά μου είναι πολύ έντονα. Χαίρομαι που θα είμαι πιστή στο ραντεβού και φέτος», μας λέει η Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος, η οποία εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας αυτός είναι η Ιθάκη. Ο δρόμος που προηγήθηκε είναι μαγικός…».

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., τέλος, οργανώνει για μία ακόμη χρονιά στο πλαίσιο του Μαραθωνίου τη δράση «Διαδρομή Προσφοράς» για την ανακαίνιση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», στην οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε όλοι μέσω της σχετικής εφαρμογής (www.diadromiprosforas.gr ).

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Το 80% των διεθνών συμμετεχόντων ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας διαμονής του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες. Από το Λονδίνο ως τη Βοστόνη και από τη Νότια Αφρική ως την Κίνα, οι μαραθώνιοι έχουν εξελιχθεί σε διεθνή ταξιδιωτική τάση.

43.000

είναι οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις του φετινού Μαραθωνίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

105

είναι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι δρομείς, καλύπτοντας έτσι όλη την υδρόγειο.

316.000

μπουκάλια νερό,

50.000

ηλεκτρολύτες και

40.000

χυμοί θα διατεθούν στους αθλητές.

55.000

μπανάνες θα μοιραστούν στους δρομείς για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια.

25

μουσικά συγκροτήματα και μπάντες κρουστών, DJs και 200 καλλιτέχνες θα σκορπίσουν κέφι την Κυριακή.