Μαραθώνιος: γιατί είναι διεθνής μόδα και πώς η Αθήνα μπαίνει στον αγώνα

*****************

This web page was created by the braintumorguy, in Athens, GREECE. please make a Small Donation, in my fight against my Brain Tumor which is Growing, ((( for more information about me, please visit my MEDICAL web page

https://sites.google.com/site/niactec/homeenglish )))

Μαραθώνιος: γιατί είναι διεθνής μόδα και πώς η Αθήνα μπαίνει στον αγώνα

35.000 δρομείς θα κατακλύσουν την Κυριακή 9 Νοεμβρίου τους δρόμους τρέχοντας στους αγώνες του Μαραθώνιου της Αθήνας, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Το πιο μαζικό δρομικό γεγονός επιστρέφει και όλοι –τρέξουμε δεν τρέξουμε– μπορούμε να μείνουμε πιστοί στα ιδανικά του μαραθωνίου αφού μέσω της ΟΠΑΠ συνεισφέρουμε στην ανακαίνιση των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.

==========

3, 2, 1, φύγαμε!

«Τρέχω, τρέχω. Ο ήλιος βγαίνει ολόκληρος και με απίστευτη ταχύτητα υψώνεται στον ουρανό. Πεθαίνω στη δίψα. Δεν προλαβαίνω να ιδρώσω, αφού ο αέρας είναι τόσο ξηρός, που ο ιδρώτας αυτομάτως εξατμίζεται, αφήνοντας πίσω του ένα λευκό στρώμα αλάτι. Όσο περνάει η ώρα, το αλμυρό κατακάθι τσιμπάει παντού το κορμί μου. Αρχίζω να ονειρεύομαι μια παγωμένη μπίρα, τόσο παγωμένη που να καίει το λαιμό. Ούτε δείγμα μπίρας τριγύρω…». Ήταν Ιούλιος του 1983 όταν ο διάσημος Ιάπωνας συγγραφέας και δρομέας Χαρούκι Μουρακάμι έτρεξε ανάποδα την κλασική διαδρομή από την Αθήνα ως τον Μαραθώνα «µε µοναδικό σύντροφο τη φοβερή κίνηση, την αδιανόητη ζέστη και τη φριχτή δίψα», μια εμπειρία που χρόνια αργότερα διαβάσαμε απνευστί στο βιβλίο του «Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο». Την άλλη Κυριακή γύρω στους 13.000 συμμετέχοντες θα βρεθούν στην αφετηρία στον Μαραθώνα. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το νούμερο; Και γιατί 2.700 δρομείς της διπλανής πόρτας περιμένουν σε λίστα αναμονής για τη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων;

Τρέχουμε ­τώρα, όλο και ­περισσότεροι

Το να διανύεις μεγάλες αποστάσεις τρέχοντας είναι μια τάση που βρίσκεται στα πάνω της τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Στο διαδίκτυο μπορείς πλέον να αλιεύσεις αγωνιστικά ραντεβού στις πιο απίστευτες γωνιές του πλανήτη: από το Σινικό Τείχος έως την Ανταρκτική κι από τις ανεμοδαρμένες εξοχές της Δυτικής Σκοτίας έως τις παγόδες του Μπαγκάν στη Μιανμάρ. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Running USA, 541.000 δρομείς τερμάτισαν σε 1.100 και πλέον μαραθωνίους ανά τη χώρα, ενώ το διάσημο ραντεβού της Νέας Υόρκης έσπασε το φράγμα το 50.000 δρομέων στον τερματισμό!

Ας μην πάμε όμως μακριά, μόνο στην Αττική τον Οκτώβριο μετρήσαμε δέκα αγώνες διαφορετικών αποστάσεων, ανάμεσά τους και δύο καινούργιοι, το Πειραιάς City Run και τα απογευματινά Παναθήναια. Την άλλη Κυριακή γύρω στους 13.000 συμμετέχοντες θα βρεθούν στην αφετηρία στον Μαραθώνα. Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το νούμερο; Και γιατί 2.700 δρομείς της διπλανής πόρτας περιμένουν σε λίστα αναμονής για την παράλληλη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων;

Μόνο στην Αττική τον Οκτώβριο μετρήσαμε 10 αγώνες διαφορετικών αποστάσεων

Πυρετός για την κλασική διαδρομή

Ο φετινός 32ος Μαραθώνιος Αθήνας κινείται σε τροχιά-ρεκόρ. Την Κυριακή 9/11 στην αφετηρία του Μαραθώνα θα βρεθούν περισσότεροι δρομείς κι από τους 12.500 της επετειακής διοργάνωσης του 2010 για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. Στις διαδρομές 5 και 10 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης θα πάρουν εκκίνηση ακόμα 18.000, ενώ 4.000 πιτσιρίκια θα διαγωνιστούν από τη Βουλή μέχρι το Καλλιμάρμαρο αλλά και σε τμήματα της μαραθώνιας διαδρομής στους όμορους δήμους. Συζητώντας με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιάννη Σταματόπουλο διαπιστώσαμε την έκδηλη χαρά των διοργανωτών για τη μαζικοποίηση του αγώνα. «Το τρέξιμο μπορεί να έχει γίνει και λίγο μόδα, αλλά το απαιτούν οι συνθήκες της ζωής μας όπως έχουν διαμορφωθεί. Δεν χρειάζεται πολλά έξοδα, μπορείς να τρέξεις οπουδήποτε, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Επιπλέον όμως νομίζω ότι στην Ελλάδα της κρίσης δείχνει και μια αλλαγή τρόπου ζωής: όταν τρέχεις ξεφεύγεις από τις δύσκολες σκέψεις της καθημερινότητας, ενώ η σωματική άσκηση βοηθά και την υγεία. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι χομπίστες 25-45 ετών οι οποίοι έχουν μυηθεί και θέλουν να ζήσουν τη χαρά της συμμετοχής και της συνάντησης σ’ ένα μεγάλο δρομικό γεγονός». Είτε μιλάμε για ταγμένους αθλητικούς τύπους που δοκιμάζονται στα 42,195 χιλιόμετρα της κλασικής διαδρομής είτε για τον συνάδελφο στο γραφείο που επιδιώκει να καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ στα 5 ή στα 10 χιλιόμετρα, στο τρέξιμο ο καθένας είναι νικητής. Γιατί αν ο στόχος δεν είναι το βάθρο, το μετάλλιο στο τέλος της ημέρας είναι το ίδιο για όλους για να θυμίζει ότι κέρδισες επειδή τερμάτισες.

Η ατμόσφαιρα του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο είναι πανηγυρική

Μαραθώνιος και τουρισμός

Οι διοργανωτές δεν παύουν να τονίζουν τη σημασία του Μαραθωνίου και ως τουριστικού γεγονότος. «Έχουν συνειδητοποιήσει όλοι, ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, την τεράστια σημασία που έχει για μια πόλη η διοργάνωση διεθνούς μαραθωνίου», μας λέει ο Γιάννης Σταματόπουλος. «Βέβαια ακόμη είμαστε πιο πίσω σε νούμερα συμμετοχών από τις μεγάλες διοργανώσεις της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, της Βοστόνης, του Παρισιού και του Βερολίνου. Καθώς όμως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, προσφέρει την ευκαιρία στην πόλη να την επισκεφθούν ξένοι δρομείς και η συνοδεία τους, σε μια περίοδο πέραν της κατεξοχήν τουριστικής. Έχουμε υπολογίσει ότι στην αγορά της πόλης μένουν 18-20 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο».

Με νέα επωνυμία από φέτος, «Μαραθώνιος Αθήνας, ο αυθεντικός», που εστιάζει στη μοναδικότητα της αθηναϊκής διαδρομής («Μόνο εδώ θα ζήσεις την εμπειρία στην αυθεντική διαδρομή που ενέπνευσε το αγώνισμα» ), ο αγώνας αναμένεται να προσελκύσει δρομείς περίπου από 80 χώρες. Οι ξένες συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 35%, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς η διοργάνωση φιγουράρει σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ως μια από τις μεγάλες ταξιδιωτικές και δρομικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις. Πόσες γλώσσες θ’ ακούσουμε κατά μήκος της διαδρομής; Ετοιμαστείτε για κινέζικη απόβαση! Τετρακόσιοι δρομείς έρχονται φέτος από τον γίγαντα της Ανατολής –έναντι μόλις δέκα πέρσι– , κάτι που ο κ. Σταματόπουλος πιστώνει και στις ενέργειες του Δημήτρη Κυριακίδη, κατοίκου της Σαγκάης και εκ των διοργανωτών του εκεί μαραθωνίου. Οι Ευρωπαίοι είναι σταθερά παρόντες όπως και οι Αμερικανοί. Σημειωτέον δε ότι το εξειδικευμένο βοστονέζικο τουριστικό γραφείο Marathon Tours έχει δημιουργήσει πακέτο για όσους πέρα από την Αθήνα θέλουν μία εβδομάδα μετά να τρέξουν και στην Κωνσταντινούπολη – 43 από τους 81 ταξιδιώτες θα το τολμήσουν!

Τα πρόσωπα των δρομέων που τερματίζουν μιλάνε από μόνα τους

Λάβετε θέσεις

Η 32η διοργάνωση θα ανοίξει από τις 6/10 με το 8o Συμπόσιο Μαραθωνίου Δρόμου ΑΙΜS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων ) στο ξενοδοχείο «Athenaeum Intercontinental» και τη Marathon expo (με προϊόντα και υπηρεσίες αθλητισμού, τουρισμού και υγείας ) στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Στις 7/11 στο αμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών θα αναδειχθεί ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος για το 2014 με τον Ντένις Κιμέτο να παραλαμβάνει τη διάκριση σαράντα ημέρες αφότου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο. Η τελετή έναρξης του αγώνα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8/11 με την αφή της φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα, ενώ ο πυροβολισμός της εκκίνησης για τους κορυφαίους αθλητές θα πέσει στις 9/11 στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου στις 9 το πρωί – έως τις 9.23 π.μ. θα ακολουθήσουν επτά ακόμη κύματα δρομέων.

Ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης έσπασε το φράγμα των 50.000 δρομέων που τερμάτισαν

Ο «χρυσός» μαραθωνοδρόμος αναμένεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο δεκάλεπτο μετά τις 11 π.μ. Για τα 5 χιλιόμετρα η έναρξη ορίζεται στο διάστημα 7.50-8.01 π.μ. και για τα 10 χιλιόμετρα στις 8.50 π.μ., με αφετηρία τη λεωφόρο Αμαλίας. Οι αγώνες για τα παιδιά (1.200 μ. ) και για τους αθλητές Special Olympics ξεκινούν από τη Βασιλίσσης Σοφίας (στο ύψος της Βουλής ) στις 10.40 π.μ. και στις 9.05 π.μ. αντίστοιχα. Για καλύτερη θέα στον τερματισμό προτιμήστε την αριστερή πλευρά του σταδίου, αφού εκεί κλείνει ο κάθε αγώνας. Ακόμα πάντως κι αν σταθείτε σε κάποιο πεζοδρόμιο, αξίζει να παρακολουθήσετε τη διαδρομή για τις μικρές ή μεγάλες, αθλητικές κι ανθρώπινες εκπλήξεις που μπορεί να προσφέρει το πολύχρωμο πλήθος των δρομέων, το οποίο θα ενθαρρύνουν κατά τόπους και μουσικά σχήματα. Αν μάλιστα δώσουμε βάση στα όσα συζητιούνται στα κοινωνικά δίκτυα, φέτος δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και υπόσχεση γάμου στον Μαραθώνιο!

Οι μεγάλοι μαραθώνιοι ανά τον κόσμο

Και το Λονδίνο τρέχει!

Τόκιο

Σε μια χώρα με ισχυρή δρομική κουλτούρα, ο Μαραθώνιος του Τόκιο αποτελεί δυνατό χαρτί για τον τουρισμό της ιαπωνικής μεγαλούπολης. Ξεκίνησε το 2007, με 25.000 να περνάνε τη γραμμή του τερματισμού. (Επόμενος αγώνας: 22/2/2015 )

Λονδίνο

Σκηνικό για διαφήμιση, η διαδρομή περνά από τα εμβληματικά αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας: Big Ben, London Eye, Τάμεσης, Buckingham palace κ.ά. Μετά μπορείς να πεταχτείς σε μια μπιραρία για ένα pint. (Επόμενος αγώνας: 26/4/2015 )

Βοστόνη

Ο παλιός είναι αλλιώς! Από το 1897, οπότε και ξεκίνησε, διοργανώνεται ανελλιπώς ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό την αρχική διαδρομή. Για να πάρεις θέση στην εκκίνηση, θα πρέπει να έχεις πιάσει τα απαιτούμενα χρονικά όρια. (Επόμενος ­αγώνας: 20/4/2015 )

Νέα Υόρκη

Ολυμπιονίκες, παραολυμπιονίκες, αθλητές σε αναπηρικό καρότσι, εραστές των μεγάλων αποστάσεων: πολυσυλλεκτική και δημοφιλέστατη η διαδρομή από το staten Island στο Central Park. Το 2013 τερμάτισαν 50.266 δρομείς! (Επόμενος αγώνας: 1/112015 )

Ο 32ος μαραθώνιος σε αριθμούς

Υπάρχουν και δρομείς που δεν τρέχουν!

42.195 μέτρα διαδρομής για 13.000 μαραθωνοδρόμους

35.000 δρομείς από 80 χώρες σε 5+7 αγώνες

5.000 ξένοι δρομείς στον Μαραθώνιο, δηλαδή 35% περισσότεροι σε σχέση με το 2013

92 ετών είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρομέας!

80 δημοσιογράφοι και 180 φωτορεπόρτερ θα καλύψουν τη διοργάνωση

100.000 εργαζόμενοι κι εθελοντές θα στηρίξουν τον αγώνα

Στη διαδρομή θα τοποθετηθούν 8.000 μέτρα κάγκελα ασφαλείας

270.000 μπουκάλια νερό θα διατεθούν στους δρομείς

==========