Juontamisen ydinsisältö

Kunnioitettu Pyhärannan kunnanjohtaja ja kirkkoherra, arvoisat Kaukan koulupiirin entiset oppilaat, opettajat ja talkoolaiset, hyvä juhlayleisö.

Tänään, tasan 100 vuotta sitten kiinteistön ensimmäisessä osassa alkoi 1. kouluvuosi. Innostuneita oppilaita oli 44, tyttöjä ja poikia molempia 22. Ihanat, uutukaiset, väljät, vähän maalille ja liisterillekin tuoksuvat tilat toimivat nyt kouluna. Osa oppilaista oli aloittanut koulunkäyntinsä jo kolme vuotta aikaisemmin vuokratiloissa, vähän ahtaammissa tiloissa, Kaitilassa. Ensimmäinen päivä kului tiloihin tutustumalla, tulevia oppikirjoja ihastelemalla ja seuraavan päivän tehtäviin perehtymällä. Kaukan Kansakoulun historia oli alkanut.

Yksi päivä vajaa kolme vuotta sitten Nälkloukkan Kyläyhdistys osti k.o. kiinteistön, sillä viikkoa aikaisemmin oli alkanut Kyläkotihanke, talkoolaisten 3-vuotinen uurastus, joka kesti kesään 2013 asti. Olen hankevastaava Margetta Lotila, jolla on ilo olla mukana tässä juhlassa. Toivotan lämpimästi kaikki tervetulleiksi juhlaamme.

Aluksi kuulimme koulun vanhan harmonin äänen. Soittajana on Teppo Innola, koulun entinen oppilas ja väliaikainen opettajakin.

Kappale oli kaikille tuttu: Koulutie

Kyläkotihankkeen tavoitteet saavutettiin tänä kesänä kaikki. Jotta tuntisimme kiinteistön omaksemme ja iloitsisimme siitä, olemme päättäneet tässä tilaisuudessa virallistaa kiinteistön nykyisen nimen ja siunata kiinteistön kaikkien yhteiseen toimintaan soveltuvaksi. Aloitamme siunaustilaisuuden virrellä 486; 1-3 ja taloa siunaamaan pyydän kirkkoherra Soile Palmun. Samalla otettiin virallisesti käyttöön uusi nimi, Kyläkoti.

Kyläkoti, josta tulee meille kaikille yhteisöllinen kohtaamispaikka.

Kiinteistön käyttöönottamisen kunniaksi leikkaamme sinivalkonauhan. Airuita ovat Heidi Arvonen ja Riku Heino. Nauhan leikkaajat ovat kirkkoherran lisäksi Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja hankevastaava.

Kirkkoherran tunteikkaan puheen jälkeen hän antoi meille päivän sanaksi: 1. Pietarin kirje 4. luku 8 -10. jae. Päivänsana on kehystetty ja laitettu juhlasalin seinälle. Ks. Huoneentaulu. Siunaustilaisuuden lopuksi veisattiin virsi 484 1-2.

Juhlasalin vasemmalla puolella seinässä oli verhottuna Pro Patria laatta, joka tuli evakkoretkeltä takaisiin oikeaan ympäristöönsä, nälkloukkalaisten keskuuteen. Läsnä oli kaksi nälkloukkalaista sotaorpoa Sirkka Laaksonen ja Pauli Vuorela, jotka paljastivat laatan, kun kunnanjohtaja Pauliina Sarilo luovutti laatan Kyläkodille. Tapahtuman jälkeen veisattiin virsi 577 1-5.

Kaikella on historiansa, niin myös Kyläkodilla. Historia luo pohjan nykyisyydelle ja erityisesti tulevaisuudelle. Näistä asioista kuultiin juhlapuhe, jonka piti Pentti Karru.

Koululla on ollut ja on edelleen suuri panos lasten kasvatuksessa.

30–40 –luku oli hedelmällistä aikaa niin pelloilla kuin kammareissakin. Satoa saatiin ja lapsia syntyi. Näihin aikoihin syntyi myös nykyisiä taiteilijoita, osuutensa lienee kotikasvatuksen lisäksi koululla ja myöhemmin elämän koululla. Jokainen muistaa varmaan yhteiset koulun laulut, näytelmät, kirjoittamisen, soittamisen ja lausunnan. Näytteen laulusta antavat Sirkka Laaksonen, Leena Pietilä, Pertti Laaksonen, Vasili Voronkoff ja säestäjänä on Teppo Innola.

Lausunnan puolen edustajana on Aila Lehto.

Yksi taiteen muoto on työ. Sitä ovat tehneet uutterat nälkloukkalaiset. Työ on mitä suurinta taidetta, siinä tarvitaan monenlaista taidelajia ja kun eri taidelajit yhdistyvät on yhteistyön tulos, huikea. Tämä kaikki tulos, mitä olemme saaneet aikaan, on uutterien talkoolaisten tulosta ja se näkyy. Tuumaustuntien, pohdintojen, keskustelujen, yksinpuhumisten, yhteen ääneen puhumisten, kuuntelemisten, kuuntelematta jättämisten, hikoilun, palelun, kevyen ja raskaan työn puurtamisten jälkeen on nähtävissä ja koettavissa: maalämpölämmitys, juhlasalin saneeraus, keittiön modernisointi, eteisten kunnostus, ulkorakennuksen laudoitus sekä seinien että katon maalaus, päärakennuksen osittainen maalaus, viemäristön korjaus, yläkerran yksiön saneeraus, taiteen tekeminen jne, jne.

Siitä kiitokseksi luovutettiin kunniakirja. Juhlatoimikunta on pohdinnassaan päätynyt yhteisölliseen kunniakirjaan, sillä jokaisen työpanos on ollut arvokas, kuten Eino Leino runossaan sanoo: ”Olkoon työs suurta tai pientä, kunhan palkan eestä et sitä tee”. Talkootunteja on tehty yli 3000 tuntia, ja työ jatkuu hankkeen loppumisesta huolimatta. Rahassa laskettuna puhumme suuresta summasta. Talkoihin on osallistunut kaikkiaan yli 80 henkilöä. Kaikkien nimet on painettu kunniakirjaan, jonka Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauli Vuorela luovutti kunniakirjan talkoolaisten varttuneimmalle edustajalle Laivo Lasselle, jonka adjutantteina olivat Tätilä Paula ja Ruohola Jaakko.

Varsinais-Suomalaisten laulu

Näytelmä oli luonnollisesti nälkloukkalaisten koulutapahtumista kertova. Vanhoja koulumuistoja on muisteltu Vakka-Opiston ’Perinnepiirissä’. Ajatukset kirjoitti näytelmäksi Laaksonen Pertti, näytelmän ohjasi teatteriohjaaja Koski Jarmo ja näyttelijöinä olivat Laaksonen Sirkka, Lehto Aila, Pietilä Leena, Aalto Matti, Laaksonen Pertti, Laurikkala Elo ja Ruohola Seppo. Näytelmässä on suoria lainauksia oppilaiden puheista 40–50-luvulla. Ks. Näytelmä

Lopuksi kaikki lauloivat yhteen ääneen suvivirren.