Kyläyhdistyksen historiaa

Nälkloukkan Kyläyhdistyksen perustava kokous oli 25.3 1980. Silloisen Kaukan koulupiirin asukkailla oli huoli palvelujen vähenemisestä. Koulu oli jo lopetettu ja vaarana koettiin kauppojenkin sulkeutuminen.

Perustamiskokouksessa oli noin 100 osanottajaa ja perustettavan yhdistyksen toimihenkilöiksi valittiin kaksi joka kylästä. Alueeseen kuuluvat Kauhianpää, Kaukka, Pappila, Radansuu, Valkama ja Ylikylä. Jäseniä olivat alueen kaikki asukkaat. Nimeä ”Nälkloukka” jotkut pitivät epäsopivana, mutta suurin osa katsoi sen olevan tämän kulmakunnan perinteinen nimi.

Tehtiin kyläsuunnitelma, jonka mukaan hankittiin myytäviä tontteja, parannettiin tievalaistusta, neuvoteltiin linja-autopysäkki Kauhianpäähän ja järjestettiin monenlaisia talkoita. Mutta useassa kokouksessa esillä ollut koulun avaaminen uudestaan oppilaille ei onnistunut ja kaupatkin lopettivat toimintansa.

Yhdistyksen perinteistä toimintaa on ollut laskiaisen vietto, kesällä on tehty retkiä ja talvella järjestetty joulujuhla, hiihtokilpailuja jne.

Vuonna 1997 Kauko Raumonen kuvasi kaikki Nälkloukkan alueella olevat talot ja liitti niihin myös tietoja rakennuksista. Kuva-albumi on lahjoitettu Kyläyhdistykselle.

Varvinranta on kylien yhteinen uimaranta Kaukassa ja viereisellä kunnan tontilla olevan saunan kunta vuokrasi kyläyhdistykselle1996 ja lahjoitti sen kyläyhdistykselle 2013. Tontin kunta vuokrasi kyläyhdistykselle, joka on tehnyt tontille pukukopin ja laiturin. Saunaa vuokrataan kesäisin.

Yliskallion tanssilava on rakennettu talkoilla 1989 ja sen jälkeen siellä on tanssittu joka kesä.

Kaukan koulun tarina ilmestyi Pentti Karrun toimittamana kirjana kiinteistön täyttäessä 100 vuotta 2013 ja samalla juhlittiin sen vaihtumista Kyläyhdistyksen omaksi Kyläkodiksi. Juhlat, talkoot, lasten leivontakerho, lauluillat, kesäkahvilat ym. lisäävät yhteisöllisyyttä ja antavat ihmisille tilaisuuden tavata toisiaan. Kyläkotia vuokrataan kokouksiin ja juhliin ja siellä toimii myös Vakkaopiston kursseja.

Nykyisten sääntöjen mukaan jäseneksi voi liittyä jokainen asuinpaikasta riippumatta ja yhdistys pitää jäsenrekisteriä.

Artikkelin laatija on Tuula Ruohola