Kyläkotihanke

Hankkeen toteutusaika oli 24.9.2010 – 30.6.2013 ja toteutuskunta on Pyhäranta.

Hankkeen tavoitteena on Kaukan Kansakoulun ostaminen ja sen kuntoon saattamisen jälkeen toteuttaa niitä toimintoja, joita kyläläiset ilmoittivat ”Kylä toimii – kyselyssä”. Näin saadaan jatkuvuutta ja talkoohenkeä toimintaan, kun se on lähtöisin kyläläisten omista intresseistä ja toiminta jatkuu hankkeen jälkeenkin.

Koulu ostettiin 30.9.2010 ja nimeksi annettiin Kyläkoti.

Tavoitteeksi asetettiin koulun kunnostaminen ja sen aikana ja jälkeen Kyläkodin toiminnassa painottuvat asukaslähtöisyys ja yhteisöllisyys.

Toiminta tulee hyödyttämään suurta edunsaajajoukkoa, sillä kohderyhmänä ovat Nälkloukkan kylien (Radansuu, Valkama, Kaukka, Ylikylä, Pappila ja Kauhianpää) asukkaat yhteensä 101 taloutta ja 223 asukasta. Nälkloukkalaisten lisäksi hanke hyödyttää koko Pyhärannan kuntaa ja erilaisia sidosryhmiä, sillä yhteistyötä tehdään eri toimijoiden, erilaisen tietotaidon omaavien eri-ikäisten kyläläisten ja sidosryhmien kesken.

Yhteenveto hankkeen toteutuksesta

Hankkeen päättyessä oltiin tyytyväisiä saavutettuihin tuloksiin. Hankesuunnitelma oli erittäin etupainotteinen, mutta hyvin siitä on selvitty. Maalämmön laitto oli suurin ponnistus, mutta se sujui kyläläisten yhteistyönä erinomaisesti. Toisena isona ponnistuksena oli keittiön saneeraus. Kiireestä huolimatta pysyttiin aikataulussa ja saneeraus toteutettiin suunnitelmien mukaan. Kolmanneksi saneerattiin juhlasali ja eteiset. Välitavoitteita saavutettaessa on pidetty välillä talkoolomakuukausia. Vuosi 2011 saatiin tavoitteiden mukaisesti vietyä, Vuodeksi 2012 suunniteltu ulkorakennuksen katon korjaus siirtyi sääolosuhteiden vuoksi seuraavalle vuodelle. Ennen hankkeen loppumista ulkorakennuksen katto tuli korjattua ja maalattua. Erilaisten tapahtumien järjestelyt ovat myös kysyneet talkoolaisten innostuneisuutta. Aina on löytynyt oikea henkilö, on sitten ollut kysymys taiteellisesta panoksesta tai kädentaitoja vaativasta tehtävästä tai likaisestakin työstä. Talkoolaisia on jatkuvasti ollut riittävästi. Aluksi oli enimmäkseen samoja henkilöitä, mutta jatkuvasti tuli mukaan uusia henkilöitä. Varsinkin kesätapahtumat osoittivat uusien asukkaiden ja nuorten mukaan tuloa ja innostuneisuutta kyläyhdistyksen toiminnasta. Kaikki laskut ja pankkilainan lyhennys tuli hankkeen loppuun mennessä suoritettua. Suunnitelluissa tavoitteissa pysyttiin niukkuudesta ja tiukkuudesta huolimatta. Yhteisöllisyys on ollut upeaa, sillä aina löytyi osaaja vasaran, höylän, siveltimen ja muun koneen ja välineen lainaajaksi/käyttäjäksi ja toiminnan toteuttajaksi. Työn lomassa juotiin talkookahvit ja tarvittaessa Kyläkodin tarjoamat keitot, koska päivät venyivät joskus pitkiksi. Yhdessä oltaessa suunniteltiin aina uutta toteutettavaa. Yhteisöllisissä järjestetyissä tapahtumissa on ollut aina ohjelmaa sekä myynnissä kahvia ja leivonnaisia, jolloin on saatu hankkeeseen omaa rahaa. Erilaiset tapahtumat ovat olleet erinomaisia yhdistäviä tekijöitä. Nyt on hyvää jatkaa ja tavoitteena on aloittaa uusi hanke, ”Puuttuva palane”, jonka tarkoitus on yhdistää lisää kyläläisiä ja sidosryhmiä, etenkin lapsia ja nuoria, kun Kyläkodissa on käytettävissä ICT-tekniikkaa.

’Puuttuva palane’-hanke on Ravakan koordinoima, jonka alahankkeena on Nälkloukkan Kyläyhdistyksen 'Yhdessä yhteisön hyväksi' -hanke.