Musiikkiterapia

Mitä musiikkiterapia on?

Musiikkiterapia on hoito- ja kuntoutusmuoto, jossa musiikin eri elementtejä (rytmi, harmonia, melodia, äänensävy, dynamiikka ym) käytetään tavoitteellisen hoidon välineenä. Musiikkiterapian avulla voidaan käsitellä ja hoitaa monipuolisesti fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia. Menetelmät valitaan jokaisen asiakkaan omien toimintaedellytysten, tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti.

Musiikkiterapia sopii hoitomuodoksi kaikenikäisille, eikä vaadi musiikillisia taitoja tai musikaalisuutta. Musiikkiterapiaprosessin pituus voi vaihdella muutamasta tapaamisesta useamman vuoden mittaiseen kuntoutusjaksoon. Musiikkiterapia toteutetaan yksilö- tai ryhmäterapiana joko lyhyt- tai pitkäkestoisena prosessina. Tapaamiset ovat yleisimmin kerran viikossa 45- 90 minuuttia kerrallaan.

Musiikkiterapian menetelmiä ovat mm. laulaminen, soittaminen, musiikin kuuntelu, improvisaatio, liikkuminen musiikin mukana, laulutekstien tekeminen, säveltäminen, fysioakustisen hoitotuolin käyttö, musiikkimaalaus, rytmiharjoitukset sekä muut taideterapiaan kuuluvat menetelmät. Asioita voidaan käsitellä myös sanallisesti.

Musiikkiterapia on monille mielekäs terapiamuoto esim. motoristen taitojen harjoittamiseksi. Se voi olla myös ainoa mahdollisuus toimia nonverbaalina väylänä itsensä ilmaisemiseksi. Musiikin avulla on mahdollista kohdata myös vaikeitakin asioita symbolisen etäisyyden turvin, mikä helpottaa työskentelyä psyykkisten oireiden kanssa. Terapia voidaan toteuttaa tarpeen mukaan myös koti- tai koulukäynteinä tai etäterapiana verkossa.

Musiikkiterapialla voidaan tukea muun muassa:

* Jaksamista ja eheytymistä

* Kontakti- ja kommunikaatiovalmiuksia

* Itseluottamusta

* Tunteiden ilmaisua ja käsittelyä

* Myönteistä minäkuvaa

* Keskittymiskykyä

* Oman toiminnan jäsentämistä

* Kehon hahmotusta ja hallintaa

* Kielen kehityksen valmiuksia