Yleisvaunu Gbln-t

 Syksyyn 2011 asti suomalaisen pienoisrautiekaluston rakentaminen oli minulla rajoittunut sopivien ulkolaisten kalustojen muuntamiseen kotimaiseksi sekä Juha Telimaan piirtämien koppien käyttämiseen kaluston rakentelussani. Kuitenkin syksyllä 2011 aloin pohtimaan jos piirtäisin itsekin koppia vaunuihin ja tulostuttaisin piirrustukseni jossain. Sopivan ohjelman löytämiseen meni oma aikansa, mutta viimein kevät talvella 2012 pääsin piirtämään itse suomalaista pienoisrautiekalustoa. Lisää piirtämiäni koppia löydät SUOMIJUNAT -sivuilta.

 Yksi kiinnostuksen kohteeni olleista vaunuista oli uudempi kaksiakselinen umpinainen yleisvaunu Gbln-t, joita Suomen rataverkolla on kolkuttanut jo useita vuosia. Vaunut ovat tulleet aikanaan kaveriksi hieman vanhemmille Gbln vaunuille, myös Gbln-t vaunuista löytyy uudempia versioita.

 Piirtämäni kopan alustaksi valitsin Pikon kaksiakselisen metallisen konttivaunun, joita myydään usealla erilaisella kontilla. Konttia ei tässä projektissa tarvitse mihinkään. Ko. vaunun runko soveltuu erittäin hyvin alustaksi kopalle, sillä rungolla on valmiiksi riittävästi painoa eikä lisäpainoja tarvitse asentaa. Lisäksi tarvitsee 4 kappaletta pyöreitä puskimia liimattavaksi koppaan kiinni. Myös puskimia olen piirtänyt, joita löydät SUOMIJUNAT -sivuilta

 Metallista vaunun runkoa täytyy sen verran muokata, että irrottaa alkuperäiset puskimet pois ja ehkä hieman viilaa vaunun päädystä hiukan pois. Koppaa kannattaa sovittaa runkoon toimenpiteiden jälkeen ja varmistua kytkimien hyvästä toiminnasta. Kopan liimaus runkoon tapahtuu vasta lopuksi, kun kaikki osat on maalattu ja viimeistelty. Nyt tässä vaiheessa on hyvä hetki liimata uudet puskimet koppaan kiinni, puskimien oikea korkeus kannattaa katsoa vaikka jostain muusta vaunusta, jonka puskimien tietää olevan oikealla korkeudella tai tietolähteistä. Myös tulevilla maalirajoilla vaunun pintarakenteisiin nähden voi puskinten korkeuksia hakea. Lisäksi vaunun alla olevat tukiraudat, jotka ovat tosin muovia, kannattaa irrottaa siististi ja liimata niihin 1 mm:n vahvuinen styreenilevy, joka on samanmuotoinen kuin tukirautakin.

 Kun kaikki rakenteelliset muutokset ja lisäykset on tehty, voidaankin aloittaa maalaushommat. Maalasin alkuun metallisen sävyn, johon käytin maalina Revell 91. Ohensin maalin tinnerillä suhteessa puolet ja puolet. Teippaukset sen jälleen ihan tavallisella Scotchin paperiteipillä. Sitten olikin vuorossa kopan päädyn maalaus vaalean sinisellä. Valmiina ei oikeaa/sopivaa väriä löytynyt, joten sekoitin sen kahdesta väristä. Laitoin 80 % Revell 50 ja loput Revell 5 ja ed. mainitun maaliseoksen ohennuksen tein vanhaan tyyliin. Kolmantena maalauskohteena oli alusta sekä katon ja alareunojen maalaus, johon käytin Humbrol 25 ja ohennus tinnerillä. Maalauksen jälkeen oli vielä vuorossa kopan lakkaaminen kiiltävällä lakalla Revell 1, jotta siirtokuvat saadaan pysymään kiinni. Lakat täytyy ohentaa samalla suhteella kuin maalitkin, mutta ohenteena tulee käyttää asetonia, jotta ei tule valkoista hämähäkin settiä.

 Siirtokuvat tein ja muokkasin tietokoneella ja tulostin siirtokuva-arkille, joka täytyy kahteen kertaan lakata ihan tavallisella siveltimellä ohentamattomalla kirkkaalla lakalla, Revell 1. Siirtokuvien kiinnityksen jälkeen lakkasin vielä kopan mattalakalla Revell 2. Sitten vain koppa kiinni alustaan EriKeeperillä kopan nurkista ja keskipalkista. Näin yleisvaunu Gbln-t onkin valmis ja voidaan päästää vaunu kiskoille kolkuttamaan.