InterCity-vaunu, yksikerroksinen

 Myös minunkin suomalainen vaunukalustoni on alkanut vihertymään kuten VR:lläkin. Olen rakennellut samalla tekniikalla kuin aikasemmin vanhan värisiä punaisia InterCity-vaunuja myös vihreän yksikerroksisen vaunun. Siirtokuvat olen itse tehnyt ja muokannut kuvankäsittelyllä sopiviksi vaunuun.

Ja lähikuvat vihreistä vinoraidoista.

Vanhempaan väritykseen liittyvä rakennusmenetelmäni, joka on käytössä uudessa vaunussakin.

 Yksikerroksisten InterCity-vaunujen rakentamisen lähtökohdaksi ostin Rocon 45330. Vaunu on mielestäni jo valmiiksi riittävän lähellä esikuvaansa, joten vain maalaan vaunun VR:n IC-väreihin. Toki katto ja vaunun alahelmat eivät ole täysin esikuvansa mukaisia, mutta en anna sen häiritä projektiani.

 IC-vaunuthan ovat juuri samoilla värityksillä kuin Sr2, joten niiden tekeminen on hyvä ajoittaa samaan aikaan. Ensin vaunu täytyi purkaa osiin, vrt. kuva alla. Kopasta poistin kaiken irtoavan sisältä ja ulkoa. Ikävä kyllä ikkunat eivät lähteneet nätisti irti, joten ne piti teipata umpeen, hetken aikaa siinä meni.

 Maalasin ensin kopan alahelman Revellin 79:llä, ja lisäksi vaunurungon kyljet. Maalausrajan tekeminen oli tässä järjestyksessä helppo tehdä, koska kohteessa oli jo valmiiksi maalirajat oikeilla kohdin. Seuraavaksi maalasin katon irtaallaan Revellin 75:lla.Sitten olikin vuorossa kopan maalaaminen loppuun Revellin 5:lla. Maalausrajojen tekemisessä käytän ihan tavallista maalarin teippiä, joka pitää kiinnittää erittäin huolellisesti ja painaa jollain tasaisella esim. muovin kappaleella liu´uttamalla pintaa vasten, jotta teippi on pinnassa kiinni, eikä jää ilmarakoja ja synny valumia. Maalaamisessa käytän ohenteena tinneriä, jota lopullisen maalin määrässä on 60 %.

 Ja koska käyttämäni maalit ovat mattamaaleja ja jotta siirtokuvien kiinnitys onnistuisi, niin täytyy koppa maalata vielä kiiltävällä lakalla. Lakkana käytin Revellin 1:stä, joka on kirkas "maali". Lakan ohentamiseen ei sovellu tinneri, sillä silloin ruiskusta tulee vain valkoista "hämähäkin seittiä". Lakan ohentamiseen käy asetoni, jota käytin samassa suhteessa kuin maalienkin osalta. Samalla kertaa on hyvä lakata myös tulostettu siirtokuva-arkki. Siirtokuva-arkin lakkasin siveltimellä kahteen kertaan ohentamattomalla lakalla niiltä kohdin jossa oli kuva, näin kuvasta tuli niin kestävä, että se kesti hyvin hankausta ja asettelua nuppuneulan ja topspuikon avulla. Siirtokuvina käytin Juha Telimaan sivuilla olevaa Sr2 -tiedostoa, jonka muokkasin sopivaksi IC-vaunulle.

 Siirtokuvien jälkeen kokonaisuus lakataan vielä ohennetulla mattalakalla, Revell 2, suhteessa puolet ja puolet. Ja sitten vain kootaan yhteen kaikki purettu ja jäädään odottelemaan matkustajia kyytiin. 

 Vahna ja uudistuneempi lyhyt InterCity-junarunko vetäjinään Sr2 3210 ja 3221.