Sähköveturi Sr1

Tässä alkuun punaiset vanhemmalla värityksellä olevat Sr1 3105 ja 3106 ja tämän sivun lopussa tekstiä ja kuvaa vihreästä eli uudemmalla värityksellä olevasta Sr1 3004:sta.

Punaiset Sr1 3105 ja 3106

 Sr1:sen rakentamisen lähtökohdaksi ostin Ebaystä Trixin BR185:sen, jossa oli mukana jo digitaalidekooderi ja Juha Telimaan piirrustusten mukaan valetun kopan Suomen rautatiemuseolta. Koppahan sopii suoraan edellä mainitsemaani alustaan.

 Kopan pinta on hieman karkea, joten ruiskumaalasin kopan hieman tinnerillä ohennetulla Revellin 5:lla kattoa lukuunottamatta. Seuraavaksi teippasin kopan siten, että siitä jäi näkyville vain alareunan kyljet ja ajoikkunoiden ympärykset.  Lisäksi molempien päiden katosta jäi hieman peittämättä, jotta sain samalla kertaa maalatuksi yläajolampun jottei lampun valo paista rakenteiden läpi (kts. kuva alla). Teippaus oli näin myös helppo tehdä. Maalauksen suoritin Revellin 9:llä.

 Seuraavana olikin vuorossa kattorakenteiden tekeminen ja katon maalaaminen. Ajattelin varustaa veturini yksipolvisilla virroittimilla ja katon rakenteiden osalta en ole pyrkinyt täysin esikuvan mukaiseen rakenteeseen vaan lähinnä visuaaliseen vaikutelmaan.


 Virroittimet on otettu Trixin BR185:sen kopasta ja muut rakenteet on rakenneltu itse käyttäen rakentamiseen esimerkiksi muovitankoa, kartonkia/pahvia ja rautalankaa. Liimaamiseen käytin tavallista pikaliimaa. Kun kattorakenteet olivat valmiit, niin teippasin kopan kattoa lukuunottamatta piiloon ja ruiskumaalasin kopan Revellin 75:lla, joka oli ohennettu tinnerillä siten, että 60 % ruiskutettavasta maalista oli tinneriä.

 Sitten olikin vuorossa kopan lakkaaminen. Ja koska käyttämäni maalit ovat mattamaaleja ja jotta siirtokuvien kiinnitys onnistuisi, niin täytyy koppa maalata vielä kiiltävällä lakalla. Lakkana käytin Revellin 1:stä, joka on kirkas "maali". Lakan ohentamiseen ei sovellu tinneri, sillä silloin ruiskusta tulee vain valkoista "hämähäkin seittiä". Lakan ohentamiseen käy asetoni, jota ohensin suhteessa puolet ja puolet. Samalla kertaa on hyvä lakata myös tulostettu siirtokuva-arkki. Siirtokuvat joissa on numeroita, täytyy tulostaa valkopohjaiselle siirtokuva-arkille. Siirtokuva-arkit lakkasin siveltimellä kahteen kertaan ohentamattomalla lakalla niiltä kohdin jossa oli kuva, näin kuvasta tuli niin kestävä, että se kesti hyvin hankausta ja asettelua nuppineulan ja topspuikon avulla.


Siirtokuvina käytin Juha Telimaan sivuilla olevaa tiedostoa, jota hieman muokkasin vastaamaan numeroinnin osalta veturia, jossa on ollut yksipolvinen virroitin ja vinkkejäkin sieltä löytyi.


 Sitten vain lopuksi vielä lakkaus ohennetulla mattalakalla, johon käytin Revell 2:sta. Virroittimet kiinni katolle ja ikkunat paikoilleen. Ikkunalasina käytin tavallista piirtoheitin kalvoa, jonka liimasin pikaliimalla sisäpuolelta koppaan kiinni. Alla olevissa kuvissa ikkunat eivät vielä ole paikoillaan.

 Tässä Sr1 3105 ja 3106 lähes valmiina, vain ikkunalasit puuttuvat.

Susipari 3105 ja 3106.

Seuraavana olisi vuorossa valojen suunnittelu ja asennus.

 Vihdoin ja viimein myös valot on asennettu molempiin Sr1 vetureihin. Lamppujen asennus lähti liikkeelle Br185 keulassa olevien alkuperäisten valosysteemien irroittamisella ja keulassa olevan muoviosan muokkaamisella, joka sisältää keularakenteita ja puskimet. Osasta täytyy ottaa reunoja pois, jotta uudet pienet hehkut mahtuvat keulaan, sillä koppa on etuosaa vasten.

 Alkuperäisen veturin valosysteemistä käytin hyväksi vain lattamaiset valojen kiinnitysliuskat, jotka tulee kiinni piirilevyssä oleviin komponentteihin. Jätin kiinnitysliuskan mahdollisimman pitkäksi, jotta on varaa lyhentää ja liuskanpään raaputin paljaaksi lamppujen sähköjohtojen tinaamista varten.


Lamppuina käytin Miniatronicsin 1,7 mm 12 V:n pienoishehkulamppuja. Alavalot on kytketty ensin sarjaan kumpikin pää erikseen ja ylävaloissa lampun kanssa on sarjassa noin 27 ohmin vastus. Näin ylävalo on saatu palamaan alavaloja kirkkaammin, kun yhden lampun vastus on noin 50 ohmia. Kaikki 4 kahden komponentin valosysteemiä on kytketty yhteen kahteen lattamaiseen kiinnitysliuskaan.

 Koppaan on alavaloja varten liimattu sisäpuolelle mustaksi sisältä maalatut noin 7 mm pitkät 2 mm halkaisijaltaan olevat putkenpätkät, jotta valo ei kuulla ohjaamoon. Lsiäksi ylävalo kotelo kopan sisällä on maalattu mustaksi ja valon kiinnityksen jälkeen kopan kattoon on valon kohdalle liimattu mustaksi maalattu muovinpala estämään valon pääsyn ohjaamoon. Lamppujen kiinnityksessä putkiin ja johtimien koppaan kiinnityksessä käytin tavallista Erikeeper liimaa. 

Sr1 3105 vetämä InterCity-juna tulossa sillalle.

Sr1 on vetänyt juuri pikajunan sillalta pois ja sivuttaa nyt pientä asemapaikkaa. 

Sr1:n vetämäpikajuna sivuttaa pientä asemapaikkaa.  

 Sr1 3105 on juuri ylittänyt sillan.

Näihin punaisiin vetureihin on uusittu muutamia vuosia sitten Märklinin äänidekooderi, jotta tunnelma olisi parempi.

Vihreä Sr1 3004

Keväällä 2018 valmistunut uusin Sr1 vihreänä on tehty lähes tulkoon samoilla menetelmillä, kuin lähes kymmenen vuotta aikaisemmin valmistuneet punaiset Sr1 veturit.

Sr1 3004 pikajunarungon vetäjänä.

Tässä uudemmassa Sr1:sen värityksessä vihreät osat on maalattu käyttäen apuna tarrasabluunaa. Siirtokuvilla on vain keulassa oleva mustakeltaraidoitus ja numerointi kyljessä. Lisäksi tässä on kaksipolviset virroittimet, niin kuin pitääkin ja kattorakenteet on tehty tarkemmin ja ylävalonheittimessä on kaksi valoa. Myös tässä on Märklinin äänidekooderi oikeilla äänilla parantamassa tunnelmaa ajossa sekä ennen ja jälkeen ajon.