Sähköveturi Sr2

 Nyt olen rakentanut Sr2 veturin myös uudessa värityksessä. Uusi väritys sopii aivan loistavasti tähän malliin. Siirtokuvat olen itse tehnyt ja kiinnittänyt samalla menetelmällä kuin aikaisemmatkin. 

 Myös Sr2 3221 on valmiina työtehtäviin. 

 Sr2:sen rakentamisen lähtökohdaksi ostin käytetyn Rocon 43652 Re 4/4 460 015-1 "AGFA FILM" Ebaystä, jossa tuli mukana digitaalidekooderi. Veturi on juuri vastaava kuin Sr2, joten pääsee suoraan maalaushommiin. En lähtenyt tekemään mitään muutoksia veturin alahelmoihin tai leikkaamaan virroittimen ympäriltä suojia pois. Rocon mallissa virroittimen suojaus on erilailla rakennettu kuin Märklinin vastaava, ja ne ei irtoa yhtä siististi.

 Kopasta poistin kaiken irtoavan sisältä ja ulkoa. Maalasin ensin alahelman Revellin 79:llä, joka koostuu kahdesta osasta. Seuraavaksi maalasin katon Revellin 75:lla. Maalausrajan tekeminen oli tässä järjestyksessä helppo tehdä, koska kohteessa oli jo valmiiksi maalirajat oikeilla kohdin, vrt. kuva yllä. Sitten olikin vuorossa kopan maalaaminen loppuun Revellin 5:lla. Maalausrajojen tekemisessä käytän ihan tavallista maalarin teippiä, joka pitää kiinnittää erittäin huolellisesti ja painaa jollain tasaisella esim. muovin kappaleella liu´uttamalla pintaa vasten, jotta teippi on pinnassa kiinni, eikä jää ilmarakoja ja synny valumia. Maalaamisessa käytän ohenteena tinneriä, jota lopullisen maalin määrässä on 60 %.

 Ja koska käyttämäni maalit ovat mattamaaleja ja jotta siirtokuvien kiinnitys onnistuisi, niin täytyy koppa maalata vielä kiiltävällä lakalla. Lakkana käytin Revellin 1:stä, joka on kirkas "maali". Lakan ohentamiseen ei sovellu tinneri, sillä silloin ruiskusta tulee vain valkoista "hämähäkin seittiä". Lakan ohentamiseen käy asetoni, jota käytin samassa suhteessa kuin maalienkin osalta. Samalla kertaa on hyvä lakata myös tulostettu siirtokuva-arkki. Siirtokuva-arkin lakkasin siveltimellä kahteen kertaan ohentamattomalla lakalla niiltä kohdin jossa oli kuva, näin kuvasta tuli niin kestävä, että se kesti hyvin hankausta ja asettelua nuppuneulan ja topspuikon avulla. Siirtokuvina käytin Juha Telimaan sivuilla olevaa tiedostoa, jota hieman muokkasin ja vinkkejäkin sieltä löytyi.

  Siirtokuvien jälkeen kokonaisuus lakataan vielä asetonilla ohennetulla mattalakalla, Revell 2, suhteessa puolet ja puolet. Ja sitten vain kootaan takaisin kaikki purettu ja päästetään Sr2 3210 ja 3221 työtehtäviin.

Sr2:n 3221 ja 3210 parivedolla oleva malmijunarunko ohittaa pientä asemapaikkaa.