Selluloosavaunu Hai

 Myös tämän vaunusarjan yksilöt ovat alkaneet vihertymään ja uuden vaunun rakentamisessa käytin itse piirtämääni koppaa, joka tulostettu pikamallinnuskoneella. Lisää piirtämiäni koppia löydät SUOMIJUNAT -sivuilta.

 Kyseessä oleva vihreä vaunu on rakennettu muuten ihan samalla tavalla kuin vanhemmalla värityksellä oleva vaunukin. Ainoastaan vaan koppa on kokonaan maalattu valkoisella Revell 5 ja ohennukset vanhaan tyyliin. Lakkaukset ja siirtokuvien kiinnitykset. Siirtokuvat tein tietokoneella. Lopuksi mattalakka ja koppa kiinni alustaan pikaliimalla. Näin selloloosavaunuletkakin on alkanut vihertymään uuteen ilmeeseen.

 Sinisten selluloosavaunujen rakentamisen lähtökohdaksi otin muutaman Rocon Playtime kaksikerroksisen matkustajavaunun joita tuli joskus erehdyksissä ostettua erään toisen kaupan yhteydessä Saksan Ebaystä halpaan hintaan ihan toiseen tarkoitukseen kuin nyt tulivat. Vaunuthan ovat ihan täysiä leluja, joista ei voinut muuta hyödyntää kuin kopan vahvikkeeksi tälle projektille.

 Kolmesta yllä olevan vaunun kopasta sain väsättyä yhteensä neljään Hai -vaunuun kopparakenteen sahaamalla, liimaamalla, paklaamalla ja hiomalla. Tasoitin kopan alareunan samalle tasolle. Levensin lyhennettyä alkuperäistä koppaa liimaamalla kylkiin yhden millin polystyreenilevyt, mitoiltaan 35 x 193 mm, jotka olivat korkeammat kuin mitä alkuperäisestä kopasta jäi reunan tasoituksista jäljelle. Näin sain vaunuihin oikean sivukorkeuden. Liimasin toisen päädyn styreenilevystä paikalleen ja paklasin molemmat päädyt tasaisiksi samalla kun tein kattoon oikean pyöreän muodon. Kun päädyt oli valmiit, liimasin reuna- pysty- ja vaakapalkit 1 mm ja 1,5 mm neliöstyreeniri-masta paikalleen, jonka jälkeen kattoa piti vielä jatkaa vaakapalkin päälle.

 Kopparakenne oli nyt valmis, niin täytyi enää löytää oikeanlaiset vaunuun, hyvä pohjaratkaisu ja hieman painoa aika korkealle vaunulle. Sopivat telit löytyvät esimerkiksi Märklinin vaunusta 4473, jossa on sopivasti kytkinkin telissä kiinni. Alustarungon tein myös Märklinin 4473 vaunun rungosta, jonka katkaisn keskeltä ja painoksi tuli lattarauta mitoiltaan 20 x 3 mm ja pituudeltaan noin 19 cm.

 Yllä olevassa kuvassa näkyy pohjan ja rungon tekemisen eri osat. Alinna alkuperäisen Märklin vaunun muokkaa-maton runkorakenne, jossa oli kiinni painona ohut metallilevy. Metallilevy irti ja runkolevyä piti hieman kaventaa, jotta mahtui kopan sisälle. Katkasin rungon keskeltä kahtia ja jatkoin sen oikean mittaiseksi käyttäen lattaraudan kappaletta, johon porasin sopiviin kohtiin 10 mm, jotta telin kiinnitysnastalle tuli tilaa. Liimauksessa käytin tavallista pikaliimaa. Liimauksessa piti olla erityisen tarkkana, jotta runko-osat tulivat toisiinsa nähden samaan linjaan. Runko-osissa oli sopivasti oikeanlaiset puskimet valmiiksi.

 Sitten olikin vuorossa enää maalaushommat kynäruiskulla ja siirtokuvien kiinnitys. Ruiskumaalasin vaunujen katot tinnerillä ohennetulla Revellin 5:lla. Ruiskutettavasta maalista 60 % oli tinneriä ja 40 % varsinaista maalia. Seuraavaksi oli vuorossa katon, päätyjen ja sivuseinien teippaaminen. Teippaamisessa käytin ihan tavallista Scotchin paperiteippiä, jonka painoin tarkasti pintaa vasten reunoista, jotta notkea ohennettu maali ei pääse kielletylle alueelle. Seinät ja päädyt maalasin Revellin 50:llä, jonka ohensin aivan kuten valkoisenkin maalin.

 Ja enää lopuksi vaunujen lakkaaminen kirkkaalla kiiltävällä lakalla, Revell 1, jotta siirtokuvat tarttuvat kiinni. Lakat täytyy ohentaa asetonilla suhteessa 50 % ja 50 %. Tein siirtokuvat nettikuvista ja tulostin ne läpinäkyvälle siirtokuva-arkille, jonka jälkeen lakkasin arkin kahteen kertaan ohentamattomalla Revellin 1:llä käyttäen levittämiseen pientä pensseliä. Lakan pinta tasoittuu levittämisen jälkeen kivasti joten pensselin jälkiä ei huomaa jälkeenpäin. Sitten siirtokuvien kiinnitys, jonka jälkeen vielä lakkasin koko vaunun kauttaaltaan Revellin 1:lla. Ohentaminen kuten edellä. Sitten vain telit kiinni alustaan ja liimataan runkorakenne kiinni koppaan.

Sitten päästetäänkin vaunut työtehtäviin.