Φυσική Β': Δυνάμεις - Σχεδίαση Δυνάμεων

Στα περισσότερα φαινόμενα της καθημερινής μας ζωής παρατηρούμε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο τουλάχιστον σώματα.

Το σπρώξιμο ενός καροτσιού , το τράβηγμα ενός σχοινιού, η ώθηση σε ένα αυτοκινητάκι, η συμπίεση μιας πλαστελίνης , το κλότσημα μιας μπάλας, το τσίμπημα στο μάγουλο, το σήκωμα ενός βάρους, το χτύπημα όταν σκοντάφτουμε, το τέντωμα ενός ελατηρίου, η σύγκρουση δύο αυτοκινήτων και αμέτρητα άλλα συμβάντα μπορούν να γίνουν πιο μαλακά ή πιο έντονα ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι οι δυνάμεις ανάμεσα στα σώματα.

Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα τα δύο σώματα που αλληλεπιδρούν έρχονται σε επαφή. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο για να υπάρξει δύναμη. Σκεφτείτε τη δύναμη που ασκείται σε έναν αλεξιπτωτιστή αφού πηδήξει από το αεροπλάνο, ή αυτή που τραβάει το μαγνητάκι και το κολλάει στο ψυγείο λίγο πριν το ακουμπήσουμε εμείς.

Forces-an influence on a body or system, producing or tending to produce a change in movement or in shape or other effects. In which the farmer is use force to move the donkey.:

Ποιος ασκεί δύναμη στον αλεξιπτωτιστή; Η Γη

Πού οφείλεται αυτή η δύναμη; Στη βαρύτητα

Έρχονται σε επαφή η Γη και ο άνθρωπος; ¨Όχι

Αυτές οι δυνάμεις, η βαρύτητα, η μαγνητική αλλά και η ηλεκτρική είναι δυνάμεις από απόσταση, ενώ όλες οι σπρωξο-τραβο-κλωτσο-δυνάμεις απαιτούν φυσικά να ακουμπήσουν τα σώματα και λέγονται δυνάμεις με επαφή.

Σχεδιάζω τις δυνάμεις

Στη γλώσσα της Φυσικής λέμε ότι ένα σώμα ασκεί μια δύναμη σε ένα άλλο. Για να σχεδιάσουμε τη δύναμη βάζουμε το μολύβι μας στο σώμα στο οποίο ασκείται η δύναμη (αυτό το σημείο λέγεται σημείο εφαρμογής) και ξεκινώντας από εκείνο το σημείο φτιάχνουμε ένα βέλος το οποίο θα δείχνει την κατεύθυνση της δύναμης. Το μήκος του βέλους πρέπει να είναι ανάλογο του μέτρου της δύναμης.

Στο παράδειγμα που απεικονίζεται παρακάτω, αν θέλουμε να τραβήξουμε το σώμα προς τα δεξιά ή να το σπρώξουμε προς τα αριστερά, η σχεδίαση των δυνάμεων που ασκούμε εμείς θα είναι έτσι:

Προσοχή: Πολλοί μαθητές θα σχεδίαζαν τη δύναμη που σπρώχνει, με το άκρο του βέλους πάνω στο σώμα. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος